ŠOS opozarja

Mednarodni dan študentov (17. november) predstavlja spomin na leto 1939, ko so nacisti vdrli v poslopje Praške univerze in usmrtili devet študentov, več sto študentov pa so poslali v koncentracijska taborišča.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) pa želi ob tem dnevu opozoriti na številne težave, s katerimi se soočajo študenti v Sloveniji in po svetu.

Študenti so pomemben akter pri oblikovanju civilne družbe in kot taki morajo biti upoštevani kot enakopraven partner pri oblikovanju zakonodaje, ki se tiče njihovega vsakdanjika. ŠOS meni, da lahko le s partnerskim odnosom uredimo številna odprta vprašanja na področju visokega šolstva, kot sta njegovo financiranje in zagotavljanje kakovosti študija. Istočasno si ŠOS prizadeva za izboljšanje socialnega položaja študentov, pri čemer je trenutno najbolj pereč problem študentov starejših od 26. let, ki so po nedavno spremenjeni zakonodaji ostali brez zdravstvenega zavarovanja.

Zelo pomemben izziv, ki čaka tako slovenske kot tudi evropske študente in vse ostale partnerje v evropskem visokošolskem prostoru, je nadaljevanje bolonjske reforme po letu 2010, ko bo potrebno izoblikovati nove smernice in cilje za prihodnje obdobje. Nikakor ne smemo dopustiti, da se reforma visokega šolstva zaključi kot samozadostna, saj v Sloveniji to področje še zdaleč ni celostno urejeno. Tudi socialne težave študentov, ob pomanjkanju ustrezne štipendijske politike in nezadostnih bivanjskih kapacitetah, predstavljajo pomemben dejavnik, ki vpliva na študijski proces.

Danijel Bandelj, predsednik ŠOS: »Pričakujemo čim prejšnje pogovore na najvišji ravni in takojšnjo vzpostavitev Sveta Vlade RS za študentska vprašanja. Tudi v Sloveniji je napočil čas za resnično partnerski odnos med študenti in vlado.«Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.