ŠOS o Zakonu o malem delu

Na današnjem sestanku vodstva Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so se razjasnile skupne točke med študenti in upokojenci glede urejanja trga dela s predlogom Zakona o malem delu. ZDUS podpira prizadevanja študentov, da naj se študentsko delo uredi na način, ki bo za študente najboljši, kar pa ne pomeni nujno z Zakonom o malem delu. Pri tem upokojenci želijo imeti zakonsko urejeno obliko dela, ki jim bo omogočala zaslužek, še posebej tistim, ki se z majhno pokojnino komajda preživljajo.

Na današnjem sestanku so predstavniki upokojencev izpostavili mnenje, da naj se študentsko delo uredi na način kot to želijo študenti, saj predlog Zakona o malem delu nedvomno ukinja študentsko delo. Študenti pa so podprli zahtevo upokojencev, da naj se na formalni in zakonski ravni uredi delo upokojenim osebam. Veliko je takšnih upokojencev, ki se s premajhno pokojnino komajda preživljajo. Preko malega dela pa bi si lahko omogočili dodatna finančna sredstva.

Tako upokojenci kot tudi študenti čutijo socialno stisko, ki marsikomu onemogoča plačevanje stroškov življenja in študija. Kot je poudarila predsednica ZDUS Mateja Kožuh – Novak: »Če takšen predlog zakona študentom onemogoča zaslužek, s katerimi bi si pokrili stroške študija, jih upokojenci v njihovi zahtevi podpiramo. ®elimo si, da bi bile vse skupine, ki se jih dotika trg dela, zadovoljne, da bi spremembe v resnici izboljšale položaj posameznikov.«

Katja Šoba, predsednica ŠOS: »Ne bomo dopustili, da bi interesi kapitala udarili po najšibkejših skupinah. Proti temu se bomo borili s skupnimi močmi. Poleg tega pa smo se z upokojenci tudi dogovorili za sodelovanje, s katerim bomo dodatno izkazali medgeneracijsko solidarnost. V torek, 23. marca, pripravljamo konferenco socialnih partnerjev, na kateri bodo predstavljena stališča posameznih skupin: upokojenci, sindikati, študenti, dijaki…«  







Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.