Sonyjeve nevarne baterije

Japonski proizvajalec elektronike Sony se je za to potezo odločil potem, ko sta večji odpoklic Sonyjevih baterij kot zadnja naznanila kitajski proizvajalec računalnikov Lenovo in ameriški IBM. Predstavnik Sonyja Takashi Uehara je sicer zatrdil, da zamenjava baterij ni nujna, vendar želi Sony z njo omiliti skrbi, ki so se razširile ob številnih odpoklicih.

V Sonyju so pojasnili, da se bodo pred začetkom izvedbe programa posvetovali z računalniškimi družbami, ki uporabljajo in prodajajo potencialno nevarne baterije, da bodo videli, katere izmed njih se bodo odločile za sodelovanje.
Za zamenjavo 4,1 milijona baterij, ki zaradi pregrevanja lahko povzročijo vžig, se je sredi avgusta prvi odločil ameriški Dell. Njegovemu zgledu je zaradi poročil o primerih pregrevanja in posledično vžiga baterij sledil prav tako ameriški gigant Apple, ki je odpoklical 1,8 milijona Sonyjevih baterij. V petek se jim je pridružila tudi Toshiba z 830.000 kosi, tako da število vseh odpoklicanih Sonyjevih baterij zdaj znaša že preko 7 milijonov.

IBM ThinkPad, po vžigu baterije Sony se je za izvedbo obširnega programa zamenjave baterij širom po svetu odločil po zadnjem odpoklicu, ki sta ga naznanila računalniški proizvajalec Lenovo in ameriški računalniški velikan IBM. Lenovo je, kot je znano, prevzel enoto za proizvodnjo računalnikov družbe IBM, odpoklic pa sta podjetji skupno naznanili po incidentu, ki se je zgodil na letališču v Los Angelesu. Baterija je namreč na omenjenem letališču povzročila vžig računalnika v trenutku, ko se je nameraval njegov lastnik vkrcati na letalo. Iz Lenova so sporočili, da bo podjetje Sony “finančno podprlo” odpoklic baterij.
Gibanje delnic Sony corporation na NYSE in datumi vpoklicov
Sony se zaradi številnih odpoklicev domnevno nevarnih baterij tako že sooča z izgubo v višini več milijonov dolarjev, napovedani program pa bi se po navedbah japonskih medijev lahko sprevrgel v največji odpoklic računalniških baterij v zgodovini. Od kar je Dell prvi najavil odpoklic baterij v sredini avgusta se je do danes vrednost delnic Sonyja znižala za 8,6 odstotkov.

Kot poročajo pri computerworld.com so pri Sonyju za problem pregrevanja vedeli že od lanske jeseni. Ugotovili so, da pregrevanje povzročajo majhni metalni delci ki so se v postopku proizvodnje pojavili v celicah baterij. Zaradi tega so februarja letos spremenili proces izdelave baterij, da bi zmanjšali količino in velikost metalnih delcev ki povzročajo pregrevanje.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.