Šolta – rajski dalmatinski otoček in neodkrit biser Jadrana

Šolta je manjši otoček v srednji Dalmaciji, ki s svojimi skritimi plažami, tradicionalno kulturo in domačimi specialitetami očara vse turiste, naveličane masovnega turizma.

Slovenci zaradi geografske bližine, podobnega jezika in kulture že od nekdaj množično obiskujejo hrvaško obalo, ki se je v zadnjem času začela prebujati in je s tem postala turistično zanimiva tudi za preostali del sveta. Vendar pa je vedno več tistih, ki jih masovni turizem, stiskanje na plažah in horde turistov prej odvračajo kot privlačijo, zato raje svoj dopust preživijo na kakšnem turistično bolj zapostavljenem kraju. Masovni turizem je tudi »krivec«, da so mnogi kraji izgubili svoj prvinski čar in tradicionalno lepoto, kar je vidno zlasti v popularnih turističnih državah, prav tako pa tudi na znanih hrvaških otokih.

Stomorska

Po drugi strani pa je Šolta, kljub neposredni bližini Splita, uspela ohraniti prav to. Na tem otoku bodo zagotovo najbolj uživali romantiki, ki poanto svojega dopusta vidijo v jutranjem nakupu svežih rib pri lokalnih ribičih, kopanju v skritih zalivih, kolesarjenju po številnih poljih, kjer se bohotijo stare oljke in kramljanju z domačini, ki jih s svojimi spomini in zgodbami znajo vrniti nekaj desetletij v pretekle čase.

Kje je Šolta in kako do nje?

Otok Šolta se nahaja direktno nasproti Splita (9 navtičnih milj) in zahodno od Brača. Ima dobre trajektne povezave, v poletni sezoni pa plujejo trajekti na relaciji Split – Rogač (Šolta) kar 6x dnevno. Ker se termini trajektov pogosto spreminjajo, je za ažurne podatke pred potovanjem najbolje preveriti kar stran Jadrolinije in biti pozoren na izbrani termin (v glavnem meniju izberemo »Red plovidbe« in nato »Lokalne linije« v želenem terminu ter poiščemo informacije za relacijo Split – Rogač).

Maslinica Šolta

Iz našega glavnega mesta traja potovanje do Šolte približno 6 ur, v kolikor se tja odpravimo z avtom, saj nam pot po avtocesti vzame okoli 5 ur, vožnja s trajektom pa traja med 45 minutami in 1 uro. V Splitu lahko karte za trajekt kupimo na zadnjem večjem ovinku pred pristaniščem, kjer so ob desni strani ceste postavljene majhne trafike Jadrolinije, ali pa neposredno v pristanišču, v edini večji stavbi, ki stoji ob čakalnih vrstah za trajekte. V sezoni stane karta za odraslega dobrih 30 kun, za avtomobil pa odštejete dodatnih 160 kun. Razen v prvih vikendih avgusta so trajekti načeloma dovolj veliki, da sprejmejo vsa vozila, tako da večurno kampiranje na parkirišču pred odhodom ni potrebno.

Šolta Dalmacija

Čeprav gre za enega manjših otokov v okolici, ima Šolta slabih 80 kilometrov obale, torej skoraj dvakrat več kot celotna Slovenija, na otoku pa je 8 večjih naselij. Severna obala Šolte (tista, ki jo vidimo iz Splita) je precej položna, poraščena z grmovji in borovci, južna stran Šolte pa je v nasprotju izrazito strma in kamnita, ponuja razgled na odprto morje, v daljavi pa se vidijo tudi obrisi otoka Hvara in Visa. Razen manjših zaselkov je južna stran praktično neposeljena in zaradi tega predstavlja poseben izziv vsem avanturistom, iskalcem divjih plaž in potapljačem.

Namestitve in apartmaji na Šolti

Eden od čarov tega zanimivega otoka je tudi to, da ponuja prenočišča prav za vsakogar. Od luksuznega dvorca v Maslinici, ki se ponaša s 5 zvezdicami, do očarljivih mini kampov, apartmajev ob morju ter majhnih temnih sob, ki jih ponujajo lokalni ribiči. Ker je vsako naselje na Šolti zgodba zase, bom nekaj več o prenočiščih napisal kasneje, vsekakor pa je v višku sezone (od 15. 7. do konca avgusta) pametno namestitev rezervirati vnaprej, četudi je na licu mesta vedno možno najti prenočišče, pri čemer vam lahko pomagajo tudi lokalni turistični biroji.

Za lažje orientacijo pa prilagam povezave do portalov, kjer je na voljo največ namestitev na Šolti:

- Booking.com – Šolta
- Agoda – Stomorska (bodite pozorni, saj so nekateri apartmaji tudi v drugih mestih)
- Agoda – Maslinica

Šolta apartmaji

Kaj ponuja Šolta?

Otok Šolta v prvi vrsti ponuja pravi oddih in odklop od vsakdanjega vrveža ter predstavlja odlično antistresno terapijo, saj nam kaj kmalu po prvem obisku otoka njegov umirjeni dalmatinski tempo zleze pod kožo. Šolta je eden tistih otokov, ki mnoge ob prvem obisku očara do te mere, da ga težko pozabijo in ga tudi v prihodnje večkrat obiščejo.

Zagotovo največja značilnost Šolte je ta, da se je tam čas ustavil, kar turistom omogoča vpogled v pravo otoško življenje. Glasbe ne ustvarjajo elektronske naprave, pač pa valovi kristalno čistega morja, gugajoče se ladjice v pristanišču in veseli domačini, katerih pesem boste ob večerih vedno slišali v daljavi. Ribe lahko namesto iz ogromnih ribiških ladij, ki pustošijo jadransko dno, kupite pri lokalnih ribičih, ki ob jutrih čistijo svoje mreže na pomolu, medtem ko se kregajo z galebi in praznijo svojo škatlico Kolumbo cigaret. S hrano se oskrbite v eni od lokalnih trgovinic, katerih kvadratura ne presega velikosti vaše dnevne sobe, hkrati pa dobite v njih občutek, da so založene bolje kot marsikateri shopping center v velemestih.

Stomorska Šolta

Poleg dalmatinske »fjake« pa so glavni razlog za obisk Šolte prav gotovo plaže. S tem ne mislim na dolge peščene plaže, ki si jih delite s trumami Nemcev in s hektolitri sončne kreme v morju, pač pa na samotne zalivčke, kjer vam bodo družbo delali le črički, galebi in ljudje, ki jih želite zraven. Za dostop do zalivčkov si je pametno omisliti čoln, večina pa je (z navodili domačinov) dosegljiva tudi peš, s kolesom ali avtom. Ker bi z izdajanjem informacij o najlepših plažah prišel na črno listo domačinov, odkrivanje skritih plaž prepuščam vaši domišljiji. Precej prepričan sem, da boste našli vsaj eno tako, v katero se boste doživljenjsko zaljubili.

V zadnjem času so Šolto začeli odkrivati tudi kolesarji, saj jim s svojimi vzponi, klanci ter vijugastimi ovinki, s katerih lahko v daljavi opazujemo sosednje otoke, predstavlja tako nepozaben »odklop« kot poseben izziv. Nikar pa ne bodite presenečeni, če vam med pohodom po otoku kakšen od domačinov v stari razpadajoči »katrci« ponudi prevoz, saj otočani hodijo naokoli le, ko res ni druge izbire.

Šolta plaže

V mestu Stomorska se nahaja tudi diving center, katerega bodo veseli vsi navdušeni potapljači. Ti vsekakor ne smejo zamuditi priložnosti, da se v bližini naselja potopijo nekaj 10 metrov in si od blizu ogledajo »šoltanski Titanic« – veliko ribiško ladjo Ribolovac, ki se je pred leti potopila v zalivu, zdaj pa predstavlja izjemno atraktivno točko za vse ljubitelje morskih globin. Južna obala otoka je hkrati tudi odlična točka za podvodni ribolov, saj kapitalni ulovi tam niso nič nenavadnega.

Nočno življenje na Šolti je kot pričakovano omejeno na lastno improvizacijo. Poleg gostiln in barčkov, kjer vam bodo občasno družbo delali tudi lokalni glasbeniki, se mladina zbira predvsem v diskoteki Ćuvita v Nečujmu oz. v beach baru Afrika v Stomorski. Povsem drugače pa je ob različnih »ribarskih feštah«, ki se poleti ob vikendih odvijajo na različnih krajih in kjer se po navadi zbere cel otok.

Pred nekaj leti so prebivalci Šolte in Brača obudili tudi star tradicionalni dogodek »Potezanje Mrduje« (vleka Mrduje – malega otočka, ki se nahaja med Šolto in Bračem). Legenda pravi, da se prebivalci Šolte in Brača niso nikakor mogli dogovoriti komu pripada ta mali otoček, zato so se odločili, da bo pripadal tistemu, ki ga bo »povlekel bližje svojemu otoku«. To dejansko zgleda tako, da v otoček zabijejo kol, okoli katerega zvežejo ogromno vrv, katere en konec sega v smeri Brača in drugi v smeri Šolte. Otočani se s svojimi čolni zavežejo vsak na svojo stran vrvi in »vleka« se začne.

Potezanje Mrduje

Seveda je vse skupaj mišljeno le kot zabava, katere glavno vodilo je »fair-play«, saj otok eno leto pripade enim in drugo leto drugim. Kakor pa se to za dalmatinsko zabavo spodobi, se večer pred dogodkom organizira zabava na otoku »poražencev«, na večer dogodka pa vse prisotne gostijo zmagovalci.  Vsekakor je fascinantno videti na desetine ali celo stotine malih čolničkov, ki krožijo okoli otočka, prižigajo bakle, trobijo in šokirajo vsakega turista, ki prvič vidi takšen kaos na morju.

http://www.youtube.com/watch?v=_-S2sm0_Vjw

Vsi tisti, ki se bodo podali v odkrivanje otoka na lastno pest, bodo navdušeni nad količino zanimivosti, ki jih bodo na tej poti odkrivali. Dioklecijanov ribnik, vojaška opazovalnica, bunkerji, podzemne jame, farma nojev, pestra flora in favna (zajce in fazane boste redno srečevali med vožnjo po otoku) so samo delček doživetij, ki navdušujejo tamkajšnje avanturiste. Med svojim raziskovanjem otoške obale pa ne bodite presenečeni, če vam bodo kader polepšale ene od najplemenitejših morskih živali – delfini.

Kulinarika na Šolti

Kdaj ste nazadnje imeli priložnost popiti kozarec domačega vina v pravi starinski konobi, ob slanih inčunih, ki se kopajo v domačem olivnem olju, pašteti iz oliv in predavanju lokalnega poljedelca, ki z veseljem predstavi svojo obrt? Ob večkrat nagrajenem in celo zaščitenem šoltanskem olivnem olju, ki ga poznajo daleč naokoli, je Šolta znana tudi po medu, ki je že v 19. stoletju pobiral mednarodne nagrade. Vsi gurmani bodo tako zagotovo navdušeni nad domačim medom iz rožmarina, ki se je med vsemi sortami najbolj uveljavil.

šoltanski med

Kar se tiče gostinske ponudbe na Šolti prevladujejo ribje restavracije, konobe in picerije. Če naštejemo nekaj najboljših in začnemo s tistimi najbolj »fancy«, je tukaj v prvi vrsti zagotovo restavracija Martinis Marchi, ki je del dvorca z istim imenom v mestu Maslinica. Gre za vrhunsko restavracijo za ljudi globljega žepa – tisti, ki se tja zapeljejo z barkami, imajo na voljo celo posebno marino.

Eno bolj romantičnih doživetij na otoku ponuja Šišmir bar v zalivu Šešula ob Maslinici, ki je priljubljen predvsem med jadralci, saj zaradi oblike zaliva nudi izjemno varen privez in zatočišče pred vetrovi. V restavraciji so na voljo ribje in mesne jedi, dejstvo, da je postavljena »sredi ničesar« pa daje vsemu skupaj še poseben čar.

Šešula Šolta

Stomorska je zaradi precej obširne gostinske ponudbe (v mestu je 7 restavracij) in svojega videza prave dalmatinske vasice verjetno najbolj priljubljena večerna destinacija večine turistov. V kolikor iščete mirnejšo restavracijo, boste verjetno obiskali družinsko Konobo in pizzerio Volat, ki slovi po svojih mesnih specialitetah in picah, ali Konobo Nevero, ki je znana predvsem po ribjih jedeh. Tisti, ki pa ob večerji želite prisluhniti tudi zvoku saksofona, klaviatur ali pa celo kakšnemu pevcu, boste zavili na levo stran zaliva, v restavracijo s pomenljivim imenom O’ la la, katere lastnik je Slovenec. Prednost Stomorske je tudi v tem, da lahko prehitro zaključen večer v restavracijah nadaljujete v že omenjenem beach baru Afrika, katerega najlažje najdete tako, da sledite kakšni skupinici mladih, ki se s polnimi vrečkami odpravljajo v neznano. Pred leti je v Stomorski obratovala tudi odlična restavracija Marcelovi dvori, ki se je nahajala v samem vrhu zaliva in je bila še posebej popularna med slovenskimi gosti, vendar je bila kasneje preurejena v družinsko hišo, kamor vas med poletjem vabim na klepet in kozarec vina ;) .

Stomorska gostilne

V Rogaču, trajektnemu pristanišču, gostinska ponudba pričakovano ni najbolj pestra, a vseeno velja omeniti zanimivo picerijo Pasarela, ki vas bo navdušila s postavitvijo svojih miz na bližnjih skalah tik ob morju.

Za tiste, ki vam je ob gurmanskih užitkih vseeno ali sedite ob morju ali pa kje drugje, pride v poštev tudi konoba Štandarac v Gornjem selu, do katere peljejo zelo ozke uličice, zato vam priporočamo, da avto pustite na prvem možnem parkirišču in se do nje napotite peš.

Naselja na Šolti in prenočišča

Stomorska

Za vse ljubitelje rustikalnih dalmatinskih ribiških vasic sta pravi izbiri na Šolti le dve – Stomorska in Maslinica. Začnimo s tisto, ki jo morda subjektivno, a vseeno z veliko argumenti, postavljam na prvo mesto.

Stomorska je idealna izbira modernega turista, saj poleg aktivnosti (potapljanje, marina, izleti, plaže, gostinska ponudba …) še vedno izjemno uspešno ohranja svoj dobro znani šarm, za katerega skrbi vsega 250 tamkajšnjih prebivalcev, ki vam redno mahajo s svojih balkonov ali pa vas pozdravijo med sprehodom. Prav to gostoljubje domačinov, velika izbira plaž in zelo živa »promenada« so razlog, zaradi katerega velika večina turistov Stomorske ne obišče samo enkrat.

Stomorska Šolta

Stomorska je sicer od trajektnega pristanišča Rogač oddaljena vsega 12 kilometrov in velja za najstarejše obalno naselje na otoku. Z razvojem (sicer tradicionalno zaspanim) turizma  se je povečala tudi izbira prenočišč, a z nekaj truda boste zagotovo našli posteljo zase v enem od apartmajev, ki so na voljo. Kot velja za celo Šolto, se tudi v tem primeru splača rezervirati prenočišče vnaprej. Verjetno največ izbire (ki je hkrati tudi najbolj ugodna) je trenutno na spletni strani Booking. Pri izbiri bodite pozorni, da se apartmaji nahajajo čim bližje obali ter da je na voljo tudi parkirišče. V kolikor potrebujete nasvet pri izbiri lahko preverite naslednji apartma:

Apartments Maestro, ki so cenovno zelo ugodni apartmaji. Nahajajo se v samem centru Stomorske, do njih pa vodi pot po dolgih stopnicah, tako da je primerno za popotnike brez avtomobila in težje prtljage.

Ostale apartmaje si oglejte na tem naslovu (klikni) in bodite pozorni na ocene gostov.

Lahko pa me kontaktirate preko Facebooka (kontakt na koncu članka) in vam z veseljem pomagam.

Potrebnih je le par minut vožnje s čolnom (ali nekaj več časa za pohodnike) proti vzhodu ali zahodu, da prispete do prvih samotnih plaž, katere krasijo prekrasno turkizno morje, vroče skale in borovci, s katerih črički prepevajo svojo serenado kot dobrodošlico vsem dopustnikom.

Stomorska otok Šolta

V mestu sta na voljo dve trgovini, trafika, dve turistični agenciji, v katerih lahko najamete čoln, motor ali kolo, tenis igrišča, diving center, zajetno število restavracij in dnevno-nočni beach bar, ki je popularno pribežališče mladih z otoka. Med sprehodom po mestu boste naleteli tudi na majhno domačo konobo OPG Jadran Perić, kjer vam bo simpatični lastnik z veseljem predstavil domača olja in vam priredil pravo malo degustacijo.

V Stomorski se ne trudite z nakupom časopisa, dovolj je, da se zjutraj po obisku lokalnih ribičev, ki s svojih bark prodajajo sveže ribe, napotite na kavo v enega od barčkov in izvedeli boste vse aktualne novosti, tako svetovne kot tiste najbolj lokalne, saj v primerjavi z vsem ostalim novice v Stomorski potujejo z neverjetno hitrostjo.

Stomorska je tako idealno mesto za tiste, ki se znajo prepustiti uživanju, umiriti svoj naporen tempo in dati »možgane na off«, in je kot tako mesto za popoln oddih.

Maslinica

Maslinica je drugo majhno ribiško naselje, ki morda zaradi pomanjkanja aktivnosti ni najboljša izbira za preživljanje dopusta, vendar pa je več kot obvezna postaja za celodnevni obisk, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. V neposredni bližini Maslinice se nahaja 7 majhnih otočkov, mimo katerih boste lahko iz beach bara na obali opazovali enega najlepših sončnih zahodov v svojem življenju.

Maslinica Šolta

Restavracije v mestu (razen že omenjene restavracije v dvorcu) ne slovijo po svoji kvaliteti, tudi sicer pa je mesto, razen ob kakšnih posebnih dogodkih, zvečer precej mrtvo.

Ena od redkih aktivnosti, ki se odvijajo v bližini, je paintball. Za tiste, ki se jim streljanje po gozdu ne zdi najboljša ideja za preživljanje dopusta, pa bo verjetno bolj zanimiva galerija šoltanskih avtohtonih izdelkov »Šoltanski trudi«, kjer si bodo lahko ogledali in kupili res zanimive suvenirje.

Maslinica

Poleg sončnega zahoda, ki je vsekakor glavni razlog za obisk tega zaspanega mesteca, je mesto znano tudi po obnovljenem dvorcu Martinis Marchi, ki so ga zgradili leta 1703 in je tako preživel že več vojn in celo številne napade piratov. Dvorec predstavlja osrednjo stavbo v mestu, okoli katere se je celotno naselje tudi razvijalo. Leta 2001 se je začela prenova dvorca, ki se je zaključila leta 2004, ko je prvič zablestel v vsej svoji lepoti ter obiskovalce navdušil s svojo izjemno kombinacijo dalmatinske arhitekture in vrhunskega luksuza. Danes je dvorec znan kot eden najbolj luksuznih hotelov na Hrvaškem, saj na 1500 kvadratnih metrih ponuja le 6 različnih sob, katerih oprema je bila skrbno izbrana in prinesena iz največjih evropskih metropol. Poleg savn in turške kopeli se v dvorcu nahaja tudi ogrevani bazen z ogromno teraso, vinska klet in celo privatni heliodrom za najzahtevnejše goste. Pred dvorcem so v zadnjih letih uredili tudi moderno marino s 50 privezi, ki lahko gosti tudi največje jahte, zato ne bodite začudeni, če vam v tem majhnem mestecu pot prekriža kakšen filmski ali športni zvezdnik. Če se želite vsaj za en dan počutiti kot kralj ali kraljica, boste za nočitev v dvorcu primorani odšteti par sto evrov.

Nečujam

Za razliko od tradicionalnih ribiških vasic, Stomorske in Maslinice, je Nečujam pravo nasprotje. Apartmajsko naselje, ki je hkrati tudi najmlajše na otoku, leži v največjem zalivu na Šolti.

Sredi zaliva kraljuje kompleks manjših bazenov z ogromno teraso, na sredi katere je postavljen beach bar, katerega glasba se preko dneva razlega daleč naokoli, pravo poletno noto pa pričara še bližnje igrišče za odbojko na mivki. Blizu bazenov je tudi Disco club Ćuvita, ki velja za edini pravi klub na otoku in ki bi lahko zaradi gneče ob bolj obiskanih večerih deloval tudi kot savna.

Mestna plaža je pogosto precej oblegana, kopanja v Nečujmu pa ne priporočam tistim, ki se po praženju na soncu radi skrijejo tudi v kakšno senco, saj te ni ravno v izobilju.

Nečujam Šolta

Nečujam je torej mestece, v katerem bodo uživali predvsem najmlajši, ob vikendih in večerih pa tudi tisti nekoliko starejši, medtem ko bo vsem ostalim verjetno predstavljal le krajši enodnevni izlet.

Grohote

Glavno mesto otoka Šolte, Grohote, je hkrati tudi največje in najstarejše mesto na otoku. Nahaja se nad Rogačem in ob glavni cesti med Maslinico in Stomorsko. Kot se za otoško glavno mesto spodobi, veljajo Grohote za administrativno središče, tam pa stojijo tudi vse glavne javne ustanove na otoku (policija, gasilci, šola, pošta, banka …). Mesto samo po sebi ni preveč atraktivno, tako da ga turisti večinoma obiskujejo zgolj ob večjih kulturnih dogodkih, ali pa po potrebi (v mestu sta dva supermarketa, pekarna in izjemno zanimiva ter koristna »sam svoj mojster« trgovinica Mural). Mladi se ob ne preveč vročih poletnih dneh občasno zbirajo na prenovljenem igrišču pred osnovno šolo, kjer je možno odigrati igro košarke ali nogometa.

Grohote Šolta

Dušo mesta predstavlja mala tržnica na glavnem križišču vseh cest, za njo pa se nahajata tudi dva popularnejša barčka. V kolikor se iz te točke po makadamski poti podate v smeri južne obale, boste z nekaj sreče našli tudi star vojaški razgledni stolp, na katerega se je možno povzpeti in z velike višine opazovati na eni strani horizont, na drugi strani pa celotno mesto.

V mestu si je sicer možno ogledati tudi rojstno hišo in dela Eugena Buktenice, znanega hrvaškega slikarja in najbolj znanega šoltanskega umetnika.

Rogač

Rogač je nastal kot glavno pristanišče na otoku, dandanes pa je pravzaprav tudi edino, saj trajekti v Nečujam in Stomorsko ne vozijo več. Kot tranzitno mesto tako ni najboljša izbira za dopustovanje, čeprav so ga mnogi turisti prisiljeni obiskati, saj se v Rogaču nahaja tudi edina bencinska črpalka na otoku, kar pa je seveda tudi vzrok, da je v zalivu vedno polno jadrnic in jaht.

Rogač Šolta

V samem ustju zaliva po navadi najbolj uživajo otroci, saj se tam odvijajo letni kampi za otroke, zaliv pa je poln otroških morskih rekvizitov za skakanje, plezanje in ostale norčije. Tisti malo starejši lahko ta čas izkoristijo za kavico v piceriji Pasarela, od koder lahko po želji tudi skočijo v morje ali pa le opazujejo velike Jadrolinijine plavajoče pošasti, kako sem ter tja prevažajo turiste.

Gornje Selo

Gornje Selo je majhno mestece nad Stomorsko, ki je znano predvsem po poljedelstvu, iz mesta pa se ponuja lep sprehod na najvišjo otoško točko – Velo Stražo. S svojimi ozkimi uličicami, cerkvijo na sredi mesta in kamnitimi stavbami je tudi odličen primer prave dalmatinske arhitekture.

Olivno olje Šolta

V Gornjem Selu imajo turisti priložnost, da se pobliže spoznajo z avtohtono šoltansko sorto vina in različnimi izdelki iz oljk in oliv. V vasi je tudi stiskalnica oliv, kjer si lahko v poznejših jesenskih mesecih na lastne oči ogledate kako nastane oljčno olje.

Ostala mesta oz. vasice

Na otoku najdemo še 4 manjše vasice z imeni Srednje in Donje Selo ter Gornja in Donja Krušica. O teh vaseh je težko povedati kaj več kot to, kot da gre za starodavne zaselke, ki z izjemo Donjega sela niso popularna med turisti. V Gornji in Donji Krušici tako ne moremo najti niti enega gostinskega objekta ali trgovine, tako da so te vasi primerne le za ljudi, ki želijo izkusiti »robinzonski turizem«.

Donje Selo Šolta

Veliko ljudi me sprašuje ali obstaja možnost najema manjšega čolna v času dopustovanja na Šolti in katere plaže bi priporočil. Kar se tiče najema – je možno, vendar so poleti večinoma čolni že zasedeni, cene pa se močno dvignejo. Najbolj enostavno je, da glede tega povprašate kar lastnika apartmaja, saj imajo mnogi lastniki tudi lastne čolne, ki vam jih lahko posodijo.

Kar se tiče pa lepih plaž žal ne bom povedal veliko, ker najlepše moramo braniti pred navalom turistov :) Če ste ljubitelj divjih plaž, jih imate na južni strani otoka (torej tisti, ki gleda na Hvar in Vis oz. proti Italiji) ogromno, dobesedno eno zraven druge, le težje dostopne so (z navadnim avtom ali karavanom večina ni dostopnih, ravno tako se tja ne bi podal z avtom, za katerega bi mi bilo žal, če ga malce spraska grmovje ob cesti). Vse divje plaže so seveda dosegljive tudi s čolni.

Odkrivanje ostalih znamenitosti in skritih plaž bom prepustil vam, za dodatne informacije ali nasvete pa mi lahko pišete na email damir (at) studentarija.net, ali pa me najdete na katerem od socialnih omrežij, saj sem edini s takim imenom in priimkom :)

Hkrati pa vas vabim tudi na ogled naših ostalih fotoreportaž:

- Šri Lanka
Nova Zelandija
- Tajska
- Laos
- Pariz
Valencia
- Dunaj
- Salzburg
- Islandija
- Vietnam

Tekst: Damir Vidan
Foto: Damir Vidan, Tina Hrastnik, Filip Jakovčević, TZ ŠoltaKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.