Sofinanciranje podiplomskega študija

Za razpis za sofinanciranje podiplomskega študija MVZT potrebuje dobre 3 milijone evrov.

O študentskem delu poglobljeno znotraj prve delovne skupine Sveta Vlade RS za študentska vprašanja

Zadnji dan avgusta so se na tretji redni seji sestali člani Sveta Vlade RS za študentska vprašanja. Seznanili so se s pravilnikom o subvencioniranju študentske prehrane, z načrti MVZT glede sofinanciranja podiplomskega študija, obravnavali problematiko študentskega dela ter se dogovorili o delovanju projektnega sveta za izgradnjo študentskih bivalnih zmogljivosti.
 
Največ pozornosti so namenili sofinanciranju podiplomskega študija in študentskemu delu. Predsednik Sveta Vlade RS za študentska vprašanja, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, je člane Sveta seznanil, da bo MVZT razpis za sofinanciranje podiplomskega študija predvidoma objavilo sredi septembra.  Na seji je predstavil merila, ki jih je oblikovalo ministrstvo za razpis, študentje pa so dodali nekaj svojih predlogov, ki jih je minister Golobič ocenil za umestne. Ministrstvo je merila posredovalo tudi rektorski konferenci in čaka, da v prvi polovici septembra odgovorijo nanje.
 
Vzrok za to, da bo letos razpis za sofinanciranje podiplomskega študija objavljen kasneje kot običajno, je pojasnil minister, gre pripisati dejstvu, da je tokrat razpisanih precej več mest za doktorski študij kot minula leta, zato bi bilo za razpis potrebno zagotoviti tudi višja sredstva. Gre za dobre tri milijone evrov. »Pri zagotavljanju finančnih virov za ta razpis imamo v proračunski debati še odprta vprašanja,« je po seji poveda minister Golobič in hkrati izrazil optimizem glede možnosti za pozitiven izid. Pri teh prizadevanjih ministra podpira tudi Študentska organizacija Slovenije, je poudaril njen predsednik, Danijel Bandelj.
 
Dr. Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve je po seji z zadovoljstvom napovedal oblikovanje delovne skupine, ki se bo ukvarjala s pripravo zakona o štipendiranju. Glede študentskega dela pa poudaril, da se bo v prihodnje, v okviru prve delovne skupine, ki deluje pri Svetu, pričela poglobljena in temeljita razprava o njem. »Študentsko delo je postalo sistem, ki med drugim zagotavlja štipendije, sofinanciranje izgradnje študentskih domov, delovanje ŠOS ter študentskih servisov. Hkrati pa nas nekatere mednarodne organizacije in socialni partnerji opozarjajo, da se sistem študentskega dela kaže občasno v anomaličnih oblikah,« je dejal dr. Svetlik in dodal, da študentsko delo ne sme biti temeljna dejavnost študentov, pač pa mora to za študente biti študij. Tudi predsednik ŠOS Danijel Bandelj je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da se bo razprava o študentskem delu pričela znotraj že omenjene prve delovne skupine.
 







Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Magnifico – Kranj

Podarjamo 2 vstopnici za koncert Magnifica v Kranju! Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Koliko avtorskih plošč je v svoji karieri izdal Magnifico?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

AntiValentinovo

Podarjamo 2 vstopnici za koncert AntiValentinovo v Cvetličarni in album Eda Maajke "Put u plus"! Spodaj izpolnite svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Kaj pravi Vojko V, ko mu v trgovini natehtajo 16dg mortadele namesto 15dg?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Mando Diao

Podarjamo 2 vstopnici za koncert Mando Diao v Cvetličarni! Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Iz katere države izvira band Mando Diao?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Halloween ft. Prezioso & Marvin

Podarjamo 3x1 vstopnico za Halloween v Cvetličarni, kjer boste obujali spomine z dvojcem Prezioso & Marvin. Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki glasi: Navedi svoj najljubši komad dua Prezioso & Marvin.


Spremeni besedo.