Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Sofa Surfers prisurfali v Kino Šiška

Bilo je leta 1989 ko sem prejel album Sofa Surfers – Transit. Od takrat so Sofa Surfers redno na mojih playlistah zato bo ta review najbrž precej subjektiven.

Surferji so fenomen iz dveh razlogov. Čeprav si Bristol lasti ime “zibeljka trip hopa” so Sofa Surfers iz Avstrije skupaj z nemškimi Tarwater  dokazali da lahko sledijo Bristolu z enako intenzivnostjo kvalitete in kreativnosti. Drug razlog je preprost – že dolgo časa ni bilo glasbenega projekta, ki usklajuje toliko različnih žanrov in podžanrov ter ustvarja tako unikatno chillout atmosfero.  Največje zasluge gredo Wolfgangu Schloglu a.k.a. I-Wolfu, ki je veliki um za celotnim projektom ter hkrati tudi glavni programer ter dj. I-Wolf je ustvaril bend in jih s kombiniranjem elektronske glasbe, acid jazza, dub loopa in izstopajočimi vokali naredil dovolj dobre, da lahko stojijo z ramo ob rami z imeni kot so Massive Attack in Tricky. Sofa Surfers so eden izmed redkih bendov pri katerem ti je vseeno kdo poje -  ne zaradi različnih imen vokalistov, ki so se menjali na njihovih posnetkih ter nastopih v živo -  temveč zaradi dejstva, da so  z eno besedo   “outstanding”. I-Wolf je peljal Surferje od Transita, surovega projekta do točke, ko so Thievery Corporation naredili priredbo njihove pesmi “can I get a witness” ter vse do novega albuma Superluminal ki je kombiniral  tako različnie glasbene žanre, za katere bi rekli, da se jih ne da mešati. Ampak ni bilo nemogoče saj I-Wolf ve kaj počne.

V petek sem Sofa Surferje videl petič ali šestič, nisem prepričan. Stvar, ki jo je treba vedeti pri njih – nikoli ne veš kaj pričakovati. Naj bo samo dj set ali nastop v živo, sami se odločijo kakšno obliko in tempo bo nastop prevzel.  Fantje so v Kino Šiška prišli na večer, ko bi zares potrebovali surf – lilo je kot iz škafa. Slabo vreme pa ni ustavilo dovoljšnega števila ljudi, ki je tvorilo publiko kot si jo surferji zaslužijo.  Predskupina Jelly Belly iz Slovaške je bila pravi izbor za začetek koncerta, čeprav je bilo med njihovim nastopom v veliki dvorani toliko ljudi, da bi jih zlahka spravil v Yugota.  Kar je sramota, ker so Jelly Belly res vredni poslušanja. Z analognimi efekti ter spremljavo enega najbolšjih vokalov, ki sem jih slišal v zadnjem času – nekaj med Mikeom Sandersom in The Fluke – so nas popeljali v temne in depresivne zvoke Bratislavskih predmestij. Tistim, ki se jim da brati ta review močno priporočam njihov novi album “uber alles”.

Potem so Surferji prevzeli oder -  s subtilnimi vizualnimi efekti ter črno-belimi besedili v ozadju  – dokazujoč svojo kvaliteto iz samega začetka. I-wolf je bil vesel, da je ponovno obiskal Ljubljano, Sofa Surfers, ki so prišli promovirat svoj novi album Superluminal so popeljali publiko v popolno, agresivno ter predvsem pozitivno atmosfero. Težko je bilo najti človeka, ki ne bi migal po začetnih beatih vsake pesmi.  Zvočni sistem je bil brezhiben, bend perfektno usklajen ter vokal ki je spominjal na Horace Andyja kristalno čist. Po začetku nastopa in predstavitvi nekaj novih pesmi so se fantje obrnili k dobro znanim hitom  iz Encounters, St and See ter The Light. Bilo je nemogoče ostati hladen saj Surferji vedo kako manipulirati atmosfero.  Od temnega in počasnega tempa do upbeata in kitarskih rifov, dve bas kitari, ki sta igrali ob istem času, ter mastermindi celotnega projekta s svojo opremo diskretno na levi strani odra. Sofa Surfers so izpeljali še en brezhiben koncert. Če si bil tam kot oboževalec ali samo naključni obisovalec, vem da si se imel dobro. Za vse ostale, poslušajte Superluminal album, na njem je vsaj 5 pesmi, ki vam bodo všeč ob prvem poslušanju (vem, ko sem prišel domov sem takoj poslušal “100 years”). Upam da I-Wolf ne bo spet čakal tri leta preden bo ponovno obiskal Ljubljano.

Tekst: Nemanja Živić
Foto: Eva Krempuš