Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

SOF 2010

V petek, 26. marca, se je s slavnostno podelitvijo nagrad zaključil že 19. Slovenski oglaševalski festival – SOF, ki še vedno ostaja osrednji dogodek oglaševalske stroke v Sloveniji. V sončnem Portoržu so organizatorji postregli s celostnem pregledom dogajanja na slovenskem oglaševalskem prizorišču, nagradami, spremljajočimi aktivnostmi in zabavo.

Skladno s situacijo na gospodarskem področju, so letos spregovorili o novih dejstvih, spoznanjih in izkušnjah ter pregledali konkretne domače in tuje primere, ki nam pomagajo razmišljati o perspektivah in iskati nove priložnosti.

 

V okiru spremljajočega strokovnega programa je veliko pohval dobila letošnja zadnja okrogla miza, ki jo je elegantno povezovala predsednica Društva za marketing Slovenije, Maja Makovec Brenčič. V debati so sodelovali predstavniki večjih slovenskih podjetij – Evo Aljančič, Si.Mobil, Darkom Dujičem, PS Mercator, Tino Kumelj, Ljubljanske mlekarne, Kristino Sket, UniCredit Group Slovenija, Barbaro Uranjek, BMW Group Slovenija in Slavkom Fickom, Perutnina Ptuj. Spraševali so se, kdo bo koga spremenil? Kriza oglaševalce ali obratno? Kot uvod v debato smo izvedeli rezultate raziskave  Trženjskegi monitor iz leta 2009, ki je pokazala, da se potrošniki in njihovo nakupno vedenje že nekaj časa spreminja. Prišli smo o zaključka, da je krizo potrebno obrniti v svoj prid. To pa lahko dosežemo, le če komuniciramo intergirano z namenom preseganja pričakovanj potrošnikov.

Letošnji program pa so spremljajle tudi številne delavnice, med katerimi je obiskovalce najbolj navdušilo potorisno predavanje skupine ZEK Crew s predstavitvijo projekta, ki je potekal vzporedno z njihovim vidnim delovanjem.

Med odmori so nas medse povabili sponzorji, vsak s svojo ponudbo. RTV Slovenija nam je v sodelovanju z NZS priredila turnir v ročnem nogometu, Mobitel nam je ponudil kavo in skupaj s Finimi mediji še 15-minutno terapijo s prečiščenim zrakom, Max factor pa nas je brezplačno naličil. Simobil pa je za festival pripravil akcijo, kjer smo lahko z nakupom majice donirali v Si.mobilov sklad za ohranitev voda.

Kot vsako leto je tudi letos bila postavljena razstava prijavljenih del, kjer smo lahko izbrali svojega favorita. Po mnenju žirije si je naziv agencije leta že tretje leto zaslužila agencija Publicis. 

Publicis pa je snoval tudi oglas, ki je prejel priznanje za najbolj duhovit oglas – Dobre vile, in sicer televizijski spot “Zgaga v želodcu” (Lek). Velike nagrade za najboljša dela v posamezni skupini  pa so prejela naslednja dela: v skupini Film televizijski spot “Orto Muziq, Orto Štala!” agencije Luna TBWA (oglaševalec: Simobil), v skupini Tiskani oglasi oglas “Fool Moon” agencije Grey Ljubljana (oglaševalec: Arcadia Lightwear), v skupini Plakati plakat “Trnfest” agencije ZEK (oglaševalec: KUD France Prešeren), v skupini Neposredno trženje embalaža “Poli pate” agencije Futura DDB (oglaševalec: Perutnina Ptuj), v skupini Korporativna oglasna sredstva delo “Zdravstveno stanje podjetja” agencije Endemit (oglaševalec: Vzajemna), v skupini Internetno in mobilno oglaševanje spletno mesto “Trkajmo s Trkajem” agencije Pristop (oglaševalec: Jeruzalem Ormož VVS), v skupini Radijski oglasi oglas “Je šla Poli čez cesto” agencije Futura DDB (oglaševalec: Perutnina Ptuj), v skupini Inovativne oblike komuniciranja “Inovativni mestni stil” agencije Saatchi in Saatchi (oglaševalec: Toyota Adria), v skupini Celostne oglaševalske akcije akcija “Zaposlili smo slona” agencije Futura DDB (oglaševalec: Perutnina Ptuj) in v kategoriji Dogodki dogodek “Planica, svetovna rekorderka” agencije Pristop (oglaševalec: Ljubljanske mlekarne).

V okviru zaključne prireditve 19. Slovenskega oglaševalskega festivala pa je potekala tudi podelitev nagrade za Oglaševalca leta in Oglaševalsko osebnost leta. Letos so si naziv Oglaševalca leta prislužile Ljubljanske mlekarne, ki so v preteklem letu izstopale predvsem z izvirnostjo in inovativnostjo svojega nastopa na trgu ter pokazale pogum pri odločanju. Kljub trendu krčenja trženjskih proračunov, Ljubljanske mlekarne niso odstopale od začrtane strategije. Nagrado Oglaševalska osebnost za kontinuiran prispevek k razvoju slovenske oglaševalske stroke v daljšem časovnem obdobju pa je prejel Mitja Petrovič, ki skromno pravi: “Skupina Publicis je danes predvsem številčen in dobro usposobljen tim ljudi, ki že zdavnaj presega kvalitete svojega ustanovitelja. To je moj največji dosežek!”

Poleg izobraževanja in nagrad pa je letošnji SOF tradicionalno pokrbel tudi za zabavo. Glavno vodilo prvega festivalskega večera je bilo Pokaži se! Prepustili smo se organizaciji ekipe RTV Slovenija in Dnevnika, ki nas je presenetila z afriškimi ritmi skupine Baobab in nas zavrtela ob skupini Odiseja ter izboru DJ-ja Radia Maribor. Drugi večer nas je na plesišče povabil Mobitel, ki je v znamenju značilne rdeče barve pripravil tudi darilca, da je lahko Disko vročica zares zacvetela. In kot se za pravi zaključek festivala, kot je SOF, spodobi, smo se pod organizacijsko diktirko SOZ-a pustili zapeljati elektro nostalgiji in se v družbi DJ-jev odpravili na pot iz Slovenije, prek Balearov do Ibize, Miamija in še naprej.