Slovenski študentje v Berlinu

Študentje 2. letnika gostinstva in turizma (BIC Ljubljana) smo organizirali strokovno ekskurzijo v Prago in Berlin s poudarkom na obisku Turistične borze ITB v Berlinu. Poiskali smo najbolj ugodno ponudbo in pripravili vse potrebno. Dogovorili smo se s profesorji, da celotno potovanje organiziramo sami.

Poiskali smo sponzorje in se pripravili na pot. Red Bull nam je doniral energijske pijače, ki so nam pomagale po neprespanih nočeh, Pekarna Grosuplje nam je donirala sveže pecivo, ki smo ga z veseljem pojedli, Simobil nas je opremil z zvezki in kapami,ki so prišle v sončnem Berlinu zelo prav. Prav tako nam je Medex doniral pesmarice, ki so odmevale po avtobusu, skupina DrogArt pa nas je ozavestila o varni spolnosti in zaščiti.

S pomočjo mentorice Lee Kužnik smo poiskali vodnika in šoferje, ki bi nas bili pripravljeni peljati v Berlin. Navsezadnje je potovanje s študenti zelo drugačno kot potovanje upokojencev. Imamo veliko energije in zelo čuden bioritem.

Študenti v Pragi

Zbor pred šolo je bil v četrtek zvečer ob polnoči. Preko dneva smo uredili še zadnje podrobnosti in se odpravili na pot. Ker je bila pot dolga, smo si jo krajšali z animacijskim programom.

Zjutraj smo prispeli v Prago. Tam smo si ogledali hotel Buddha in se odpravili proti glavnim znamenitostim. Kosilo smo imeli v pivnici, kjer so nas postregli z domačo hrano in domačim pivom.

Proti večeru smo prispeli v Berlin. Nastanili smo se v hostel, ki se nahaja na Alexanderplatzu in si ogledali nočni Berlin.

Naslednji dan smo imeli ogled mesta. Ustavili smo se pri Brandenburških vratih, si ogledali spominski park v spomin holokavstu in se napotili proti veleblagovnici KaDeWe. Nismo imeli časa za ogled živalskega vrta in medvedka Knuta, smo si pa zato ogledali eno večjih veleblagovnic na svetu. V petem nadstropju smo našli tisočere različnih prehrambenih izdelkov, ki so stali tudi do več tisoč evrov.

Obiskali smo največji turistični sejem ITB. Ta poteka v začetku marca. Tam smo se oglasili na slovenski stojnici, kjer smo degustirali vino Kvinton, zaseko in čokolado s soljo. Na sejmu smo spoznali mnogo zanimivih držav, različne kulture, gastronomijo in glasbo. Ker sejem ITB poteka v dvorani, ki obsega 160.000 m2, smo si v šestih urah lahko ogledali le del dogajanja.

Proti večeru smo obiskali stolp parlamenta. Za obisk smo se morali predčasno najaviti, imeti s seboj osebni dokument in opraviti varnostni pregled.

Ogledali smo si tudi ostanke Berlinskega zidu, Checkpoint Charlie in ostale znamenitosti, povezane z zgodovinskimi dogodki v Berlinu.

Zadnje jutro smo bili povabljeni na obisk slovenskega veleposlaništva v Berlinu. Sprejel nas je namestnik veleposlanice g. Marko M. Kos, ki nam je predstavil delo ambasade in sodelovanje pri ITB sejmu.

Pot domov nas je vodila skozi Potsdam, kjer smo si ogledali še nekaj znamenitosti. Na avtobusu smo se zabavali domislicam Jana Kozine, ki nam je pripravil animacijske vložke, poslušali rimanje Aljoše »Alija Palija« ter občudovali cirkuške trike Jakoba Berganta.
Kljub dolgi in naporni vožnji nam bo potovanje za vedno ostalo v spominu. Navsezadnje smo ga organizirali in izvedli sami, na kar smo posebej ponosni.

Upamo, da bomo takšno potovanje še kdaj ponovili.

Za izvedbo in pomoč se zahvaljujemo: Kompas Celje, Pekarna Grosuplje, Red Bull, Simobil, organizaciji DrogArt, Medex, BIC Ljubljana, prav tako se najlepše zahvaljujemo za sprejem pri slovenski ambasadi v Berlinu.

Fotografije: Maja Nagode
Tekst: Jurka JeranKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.