Slovenske Konjice

Opis občine Slovenske Konjice

OBČINA SLOVENSKE KONJICE

Splošni podatki o Slovenskih Konjicah

Tik preden Vas v svoj objem zavijejo mogočni Pohorski gozdovi, se odprejo vrata v mesto s tisočletno starotrško zasnovo, Slovenske Konjice. Prijazno srednjeveško podeželsko mesto s skoraj šest tisoč prebivalci je položeno med skrivnostno Konjiško goro na eni strani, na drugi ga objemajo sončni zlati griči vinorodnih Škalc. Mesto, katerega prva pisna omemba sega v leto 1146 pod nazivom Counowiz, s številnimi okoliškimi vasmi zaokroža podobo doline ob reki Dravinji. Slovenske Konjice so središče Dravinjske doline, ki se od tukaj s svojimi lepo obdelanimi polji in griči odpre vse do pod Boča, Ptujske gore, Haloških goric in Dravskega polja.

V občini delujejo mnoga društva, od katerih lahko omenimo kar 40 športnih društev, 22 kulturnih društev in 7 mladinskih društev. V Slovenskih Konjicah obratuje tudi Mladinski center Dravinjske doline, kjer lahko mladi aktivno preživljajo svoj prosti čas.

Zakaj obiskati Slovenske Konjice?

Mesto postaja vzgled prijaznosti in urejenosti. Odlikovano je s sedmimi priznanji najlepšega izletniškega mesta in z zlato medaljo evropskega tekmovanja ENTENTE FLORALE.

Korenine preteklosti zaznamujejo življenje ljudi v  mestu in vaseh naokoli. Zgodovina več kot 850 let starega konjiškega trga pod cerkvijo Sv. Jurija daje mestu dušo. Bogato izročilo preteklosti je polno doživetij,  so zgodbe  boljših in slabših časov, je bogata kulturna in naravna dediščina generacij ljudi, ki so tukaj  ustvarjali in živeli. Mesto ponuja več zanimivosti, ki jih boste odkrivali ob različnih priložnostih.

Za sprehode so najlepša doživetja skozi Stari in Mestni trg. Stari trg mesta v zavetju mogočne farne cerkve Svetega Jurija ohranja zasnovo iz časa prvih omemb, skozenj je venomer moč čutiti nežen vetrič preteklosti. Poseben čar mu daje potok Gospodična, ki je po eni izmed legend o nastanku Konjic slina strašnega zmaja, ujetega v Konjiški gori.

Ogled Mestne galerije Riemer umiri sprehajalni korak in nam ponudi doživetja mojstrov čopiča. Čez leseni mostiček preko Gospodične nas medse sprejme druga vrsta umetnosti. Poezija žlahtne vinske kapljice sta na pokušino dana v mestni Vinoteki. Odlična kakovost konjiških vin postaja tradicija, sprehod med s soncem obsijanimi vinski griči pa sladica za ljubitelje narave.

Sprehodi pod Konjiško goro ponujajo doživljanje narave, so pozaba skrbi. V parkih nad dvorcem Trebnik, ob zaključku potepa po starem mestnem jedru, je v senci pod mogočno goro zopet moč začutiti utrip preteklosti. Zeliščni vrtovi dvorca z zakladnico zeliščnih pripravkov nudijo pomoč v divjem tempu vsakdana. Dvorski oskrbnik s svojimi pomočniki priporoča umik v naravo. Lepo speljana Zmajčkova gozdna učna pot, kratek izlet na Konjiški grad ali daljši na razgledno točko Skala ali celo na najvišji vrh Stolpnik z razglednim stolpom in lovsko kočo Štepih prijetno utrudijo telo in osvežijo misli.

Iznad ravnic ob reki Dravinji  skrbno obdelanih  polj,  travnikov, tu in tam kakšnega gozdička,  se dvigajo griči. Beseda grič pomeni na Konjiškem nekaj več. Grič pomeni prijaznost, sonce, to je vinska trta, tradicija, življenje. Sprehod po vinski cesti skozi vinorodne Škalce ostane nepozaben v vsakem letnem času, vsakem vremenu. Zlati griči so naraven park, galerija čudovitih slik ob pogledih na urejene vinograde, najprijaznejše golf igrišče, na mesto, ki se jih dotika. Postanek v vinotoču Zlati grič ob poti je vzpodbuda in nagrada, je doživetje odličnosti konjiških vin in dobrot. Vina na Konjiškem so nekaj posebnega, v njih je ujet okus,  ki zadovolji pričakovanje, se zlije v harmoniji užitkov. Nastajajo na okoli 400 ha vinogradov, razsejanih po gričih od najbolj poznanih Škalc, Polen, do ®ičke gorce, Kraberka, Suhadola, Klokočovnika, Tolstega vrha, Lipoglava, Zbelovske gore in mnogih drugih. Odličnost Konjiških vin se dokazuje skozi različne pohvale in priznanja vse od leta 1994, ko je Zlati grič pridelal 1. Viteško vino. ®lahtnost vinskih kapljic je čutiti v različnih belih sortah, med rdečimi kraljuje modra frankinja, za vse pa velja, da se priležejo k ponudbi okusnih domačih jedi, pripravljenih tod okoli. Za obisk si je treba vzeti čas, se prepustiti raznolikosti ponudbe in si jo izbrati tako, da jo občutite. Spomini, ki ostanejo so obet, da boste prihajali znova. Sprejeti boste prijazno in z dobro voljo, ki se jo nalezete tudi zato, ker je skrita v kapljicah na Konjiškem pridelanih vin.

Krajši izleti v okolici mesta so nova, posebna doživetja. Okoliške vasi ponujajo vsaka zase svoje značilnosti in izročila preteklosti. Vas ®iče postaja turistična z ogledom pletarstva, kovaštva in mlinarstva. Od tam se vije dolina Svetega Janeza z znamenito ®ičko kartuzijo iz 1160 leta. Tod so menihi s svojim delovanjem pustili velik pečat dogajanju na Konjiškem. Njihov red, skromno, a duhovno polno življenje navdušuje še dandanes. Med mogočnimi zidovi srednjeveškega samostana se sliši tišina in blago občuti mir. Doživetje mogočnega pomnika naše preteklosti dopolnjuje Zeliščarstvo Iršič in ponudba najstarejšega slovenskega gostišča Gastuž iz leta 1467. Izlet skozi Loče mimo športnega letališča Senožet v turistično vasico Mlače je posebnost, je primer ljudi, ki v zadnjih letih svojo vas dvigajo z voljo, sodelovanjem in ponudbo hiše dediščine, konjeniškega športa, ribnikov ter mnogih turističnih kmetij tod okoli.

Zanimivost – “Nekoga moraš imeti rad”

To znano slovensko pesem (in morda še bolj znan verz) je napisal v Slovenskih Konjicah rojeni pesnik Ivan Minatti. Minatti sodi v pesniško generacijo, ki je začela pisati med vojno in nato nadaljevala povojno književnost. Minattijeve pesmi večinoma govorijo o odtujenem človeku, ki se zateka v naravo, na kar je zagotovo močno vpival tudi njegov rojstni kraj, v katerem prelepe narave zagotovo ne manjka.

Dogodki v občini

Zadnji junijski dan Občina Slovenske Konjice praznuje občinski praznik. K prazničnemu vzdušju v okviru Konjiških dni tako prispevajo vsi občani, pa tudi obiskovalci Konjiškega. Prireditve, druženja in pridobitve, ki smo jim v teh dneh priča pa nas še bolj povezujejo.

Vsi dogodki v občini so sicer objavljeni tudi v koledarju na njihovi spletni strani.

Viri in povezave

http://www.slovenskekonjice.si

http://www.mcdd.si

http://www.knjiznica-slovenskekonjice.si/Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.