Slovarček za bruce

Študentski neodvisni portal Študentarija bo vsem bodočim študentom pomagala pri študiju, začenjamo pa z zanimivim slovarčkom za bruce.

A
Absolvent – Ima dva pomena. Absolvent je študent, ki je zaključil zadnji letnik študija in ga čaka samo še diploma. Lahko pa je tudi absolventski izlet.
Absolventski izlet – Izlet ob koncu študija (nihče ti ne brani, da se ga udeležiš že prej ali kasneje), ki je v znamenju žura, žura, žura (in seveda enormnih količin alkohola in tudi nekaj ogledov).
Aisec – Študentska organizacija, ki večinoma ureja prakse v tujini.
Asistent – ’Pomočnik’ profesorja. Ponavadi imamo z njimi malo bolj sproščen odnos, saj so v večini primerov tudi mlajši od profesorjev. Večinoma so prisotni na vajah in nam skušajo prikupiti snov.

B
Bruc
– Študent prvega letnika fakultete, ki lahko na trenutke deluje malce zmedeno. Ampak mu je ravno zaradi tega naziva oproščeno.
Brucovanje – Prvi študentski žur na fakulteti, ki je namenjen spoznavanju tvojih sotrpinov. Organiziran je na ravni fakultet, univerz ali različnih institucij. Udeležujejo se jih tudi študentje višjih letnikov, dogajajo pa se skozi vse leto.
Bon – Smešni listek s katerim imaš pravico, da si privoščiš poceni kosilo.

C
Cimer/Cimra
– Oseba, za katero je precej možnosti, da je ne poznaš od prej in živi v isti sobi ali stanovanju kot ti. Ni nujno da jo/ga imaš rad, je pa priporočljivo za tvoje zdravje, da vsaj shajaš z njo/njim. Veliko sreče.
Collegium – Potovalna agencija, ki organizira predvsem absolventske izlete pa tudi ostala potovanja, ki naj bi bila primerna za študentski žep.
Cobiss – Internetna stran, kjer se združujejo vse knjižnice in je nepogrešljiv vir informacij pri seminarskih nalogah, raziskavah in diplomah.

Č
Čitalnica
– miren kotiček na vsaki fakulteti, kjer se lahko učiš ali pa prikrito spoznavaš nove sošolke in sošolce, saj naj bi v čitalnici vladala zapovedana tišina.

D
Dekan
– ‚Šef’ fakultete, ki ga največkrat vidimo, ko ima kakšne govore.
Demonstrator – Navadno študent, ki se je pri določenem predmetu izkazal in sedaj podaja snov naprej drugim študentom. Večinoma so demonstratorji prisotni pri predmetih, kjer je veliko snovi in jo je potrebno predelati še na vajah, asistent in profesor pa sama ne zmoreta.
Diploma – Izgleda kot malo bolj obsežna seminarska naloga. Narediti jo je potrebno ob koncu študija in vanjo vložiti kar nekaj časa. Če pa jo prepustite drugemu, da jo naredi namesto vas, pa je nikar ne pozabite vsaj prebrati pred zagovorom.
Domača naloga – Namenjene so razmišljanju o predelani snovi doma. Seveda jo lahko prepišeš 5 minut pred vajami, vendar ni to vaja za pisavo. Prinašajo dodatne točke.
Društvo – Organizacija, ki ima različne namene. Načeloma so študentska društva namenjena združevanju študentov po regijah ali zanimanjih. Velikokrat pa prinašajo kakšne ugodnosti, delo in žure.

F
Fakulteta
– Institucija na kateri študiraš. Med seboj se fakultete v okviru ene univerze razlikujejo v poklicu, ki naj bi ga pridobil. Lahko jo tudi zamenjaš, če ugotoviš da zate ni primerna.

I
Index
– Knjižica, ki počasi izumira. Namenjena je vpisovanju ocen, statusa, podpisom profesorjev, da si hodil na predavanja in vaje, na koncu pa je najlepši pogled na vpis o datumu diplomiranja.
Izbirni predmet – Poleg določenih predmetov si lahko ponavadi izberete kakšen predmet, ki vas bo dejansko zanimal ali pa pač enega lahkega.
Izpit – Ustni ali pisni preizkus, ki pokaže, če je snov v knjigi ekvivalentna vsebini tvojih možganov .
Izpitni roki – Vsako študijsko leto je na voljo več izpitnih rokov v katerih lahko opraviš svoje obveznosti. Na nekaterih fakultetah so samo poletni in jesenski roki, na drugih spet so še zimski itd. Pozanimaj se da kakšnega ne zamudiš – verjemi krvavo jih boš potreboval.
Izredni študij – Predavanj ni vsak dan, vaj skorajda ni, namenjen je ljudem, ki so že v službah. Izpiti so razporejeni skozi vse leto, seveda pa je za izredni študij potrebno globoko seči v denarnico.

K
Kafič
– Prostor, kjer si izmišljuješ izgovore zakaj nisi na predavanjih ali vajah.
Kava - Poživljajoča, dišeča (ponavadi) temno rjava tekočina, ki obstaja v mnogih različicah. Svetujemo, da si jo naročiš pred kakšnim dolgočasnim, obveznim predavanjem ob 7h zjutraj. Lahko ima več pomenov , a o tistih kdaj drugič.
Knjižnica - Prostor v bližini tvojega faxa, ki je ponavadi opremljen s knjigami. Če do sedaj nisi hodil sem, ti bo v času študija pomagala pri seminarskih nalogah ali pri učenju.
Kolokvij - Pisni, kratek test, ki polepša profesorjem dan, vam pa ga lahko zagreni. Nekateri kolokviji so le predpriprava na izpit, drugi pa prinašajo določene točke pri končni oceni.
Komisijski izpit – Navadno se je komisijske izpita potrebno udeležiti, če izpit opravljate 4x ali več. Namenjen je temu, da dobite še eno možnost, da poveste kaj pametnega ali pa da profesor preveri, če niste tokrat malo boljše plonkali.

L
Literatura
– Načeloma knjige iz katerih črpaš znanje za izpite, seminarske in diplomo. Nekatera literatura je obvezna ali pa dodatna.

M
Mesečna nalepka
- Nalepka za mesečno vozovnico, ki velja do vsakega 5ga v mesecu. Z njo se lahko voziš neomejeno. Če nisi iz Ljubljane oz. ne živiš v Ljubljani razmisli o kombinirani ali primestni mesečni vozovnici.

N
Nalepka
- (glej študentska izkaznica) Nalepko ti nalepijo na zadnjo stran izkaznice in ponazarja leto v katerem imaš status.

O
Ocena
– Na lestvici od 1 do 10 ocenjeno tvoje znanje snovi. Ni vedno pravična, definitivno pa ne sme biti nižja od 6, ker potem bo treba izpit opravljati še enkrat.
Oglasna deska – Na vsaki fakulteti obstaja. Če je ne najdeš, še ne pomeni da je ni. Ponavadi se na njej nahajajo obvestila profesorjev, spremembe urnikov, prostori izpitov in druge koristne informacije.

P
Pavziranje
– Še ena stvar , ki se lahko zgodi tudi najboljšim. Če nisi opravil vseh obveznosti za vpis v višji letnik, pa si že ponavljal ali pa ne želiš izkoristiti ponavljanja, se lahko odločiš za pavziranje. S pavziranjem izgubiš status študenta , vendar lahko prvo leto pavziranja še delaš preko študentskega servisa ob pogoju da nisi redno zaposlen ali prijavljen na zavodu za zaposlovanje.
Plonk listek – Mali listek, ki vsebuje informacije, ki bi lahko prišle prav na izpitu. Lahko ga kam prilepimo, damo v žep, napišemo kaj na roko ali gips. Lahko je pozitiven, če nam pomaga opraviti izpit, če pa nas dobijo pa stvar ni ravno rožnata. Se pa definitivno veliko naučimo, ko jih delamo.
Podelitev diplom – Poteka enkrat ali dvakrat na leto. Obvezne sestavine: govori, lepe obleke, ponosne mame, očetje z fotoaparati in zdolgočaseni bratje in sestre.
Ponavljanje letnika - Nekaj kar se zgodi tudi najboljšim. Pogoji za ponavljanje letnika so na vsaki fakulteti drugačni. Ponavljanje letnika je dobra ideja, če nisi izpolnil vseh obveznosti za vpis v višji letnik. S ponavljanjem ohraniš status in vse privilegije študentskega življenja, ampak pozor! Ne moreš se prepisati in ponavljati. Na izbiro imaš eno ali drugo, ponavljaš lahko samo enkrat v času trajanja študija
Potrdilo o vpisu - Ožigosan list, ki dokazuje da si vpisan na fakulteto. Nikar si jih ne pozabi na začetku leta nagrabiti dovolj, saj so na nekaterih fakultetah kasneje plačljivi. Potrebuješ ga za vpis v študentski servis, zdravstveno zavarovanje in podobno.
Praksa – Delo, ki ga opravimo v podjetju in se nanaša na smer našega študija. Na večini fakultet je obvezna, plačani nismo ravno kaj preveč za to, pa še poročilo je potrebno napisati. Dostikrat pride prav kakšna teta, ki dela v podjetju, ki se ukvarja s podobno tematiko, kot je tvoj študij.
Predavanja – Teoretični del učenja na fakulteti, ki te zna kdaj pa kdaj spraviti v obup ali pa celo izboljšati tvoje znanje potapljanja ladjic. Izvaja se jih z namenom, čeprav se tega na prvi pogled ne vidi.
Predrok – Nekateri profesorji že pred vnaprej predpisanimi roki razpišejo en rok, za tiste najbolj pridne študente. Fino se je kakšnega udeležiti, da je potem kakšen manj na kupu.
Predstavitev – Dostikrat izdelani seminarski nalogi sledi predstavitev. Nekaterim gre to boljše od rok, drugi so odlično zdravilo proti nespečnosti. Predstavitev mora biti nekaj posebnega, zato se ne bojte iz nje narediti showa.
Prijava na izpit – Na vsak izpit se je potrebno prijaviti. Nekatere fakultete imajo to urejeno elektronsko, se vedno pa obstajajo takšne pri katerih je to potrebno urediti osebno.
Prijavnica v višji letnik - Lahko je v papirni verziji ali ponekod celo v elektronski obliki. Na kratko povedano je to formular, ki ga moraš izpolniti za vpis v višji letnik v katerega se seveda vpišeš, če si izpolnil vse obveznosti.
Profesor – Oseba moškega ali ženskega spola, ki veliko ve o snovi predmeta, ki ga obiskuješ in to skuša prenesti nate. Nekaterim to uspe, drugim spet ne.

R
Računalnica
- Večja učilnica na fakulteti v kateri se nahajajo računalniki. Izkoristiš jo lahko za izdelavo seminarskih nalog ali brskanje po internetu – za kasnejšo izdelavo seminarskih nalog seveda. Bodi pozoren na urnik računalnice, saj je na vsaki fakulteti drugačen, prav tako je različno število ur, ki jih lahko preživiš v njej.
Redni študij – Vsakodnevna predavanja in vaje, izpiti v izpitnih rokih, veliko sprotnega dela. Zanj ni potrebno neposredno seči v denarnico.
Referat - Prostor na faxu, kjer ti prijazne tete in strici posredujejo potrebne informacije o študiju, te vpišejo na izpit, izdajo potrdilo o vpisu, izpis ocen ali pa izdajo položnico za izpit.
Rektor – ‚Šef’ univerze. O čem odloča ne bomo nikoli povsem vedeli, ga pa lahko po novem volimo tudi predstavniki študentov.
Rok za odjavo od izpita – Če nekaj dni pred izpitom ugotoviš, da se nisi dovolj naučil, potem se odjavi od izpita, da ne bo sel rok v nič. In spet ne zamudi.
Rok za prijavo na izpit – Na izpite se je potrebno prijaviti nekaj dni vnaprej. Če ta rok zamudiš, potem moraš imeti zelo dober izgovor, da te vseeno spustijo na izpit (pes mi je pregriznil kabel od interneta ne pride v poštev).

S
Sejem rabljenih knjig
- Če imaš srečo in ga ne zamudiš se vsako leto odvija več sejmov rabljenih knjig, kjer lahko kupiš študijsko literaturo po ugodnih cenah. Eden izmed večjih je vsakega septembra v BTC Cityu.
Seminarska naloga - Malo bolj obsežen spis, ki se jo piše po vnaprej določenih pravilih in je ali pogoj za izpit ali pa prinaša dodatne točke. Vsebina se ne nanaša na poletne počitnice. Tokrat bo treba kar nekaj truda za ta izdelek. Nekateri jih radi pišejo, drugi pa radi za to plačujejo.
Skupinsko delo – Ponavadi delo več ljudi, ki si delo razdelijo in potem vse skupaj zmečejo, vmes pa ni ravno potrebno da se kaj veliko vidijo.
Strokovna naloga - Nadomestek diplome na visokošolskem študiju, katere dobra stran je, da je krajša od diplome in da je ni potrebno zagovarjati – kar pride še posebej prav ljudem, ki imajo tremo pri nastopanju.
Subvencija – Denar, ki ti ga prispeva država, ker si študent. Načeloma se to pozna pri bivanju in bonih za prehrano
Subvencionirana soba – Soba pri nekom, ki jo oddaja, vendar lahko zaprosi za subvencijo države in ti tako plačaš manj. Paziti pa se je treba mam’c, ki ne dovolijo sredi noči na wc, ker soseda slabo spi.

Š
ŠOS
– Krovna študentska organizacija
ŠOU – Študentska organizacija univerze v Ljubljani, katere naloge so organizacija obštudijskih dejavnosti za študente, pomoč v takšnih in drugačnih pogledih, temeljno pa so namenjeni, da nastopajo na vseh področjih v imenu študentov in se za njih borijo. Včasih jim uspe, drugič ne.
ŠOUM – Študentska organizacija univerze v Mariboru – tako kot ŠOU, samo za drugo univerzo.
Štipendija – Denar, ki ga dobiš vsak mesec od države ali kakšnega podjetja. Če nisi priden in ne narediš letnika, jo moraš vrniti, zato le po pameti. V zameno pa moraš ali pridno študirati ali pa se po študiju zaposliti v podjetju, ki te štipendira. Je pa to ena od možnosti, kako zaslužiti za kavo.
Študent – Oseba, ki študira ali pa se dela da študira.
Študentarija - Neodvisni študentski portal, kjer boš dobil/a vse potrebne informacije o študiju, prebral/a kje se kaj dogaja, snel zapiske, si ogledal galerijo in debatiral.
Študentska izkaznica - Plastična izkaznica velikosti osebne izkaznice, s tvojimi podatki, vpisno številko in nalepko študijskega leta na zadnji strani. Pokazati jo moraš na izpitih ter pri naročanju in plačevanju z boni. Pazi na sliko, to boš imela/a cel svoj študij (včasih se ta zavleče).
Študentski dom – Subvencionirano bivanje za študente, kjer si obkrožen z samimi študenti. Vse to pa spremljajo nočni žuri, junk food, po možnosti odpičen cimer in mnogo prespanih dopoldnevov. Ker pa so kapacitete premajhne in študentov veliko, ne uspe vsakemu dobiti sobe v študentskem domu.
Študentski popust – Pri nekaterih produktih in storitvah imajo študentje popust. Vedno vprašaj, ker škoditi ne more.
Študentski servis – Čudežno mesto kjer lahko najdeš študentsko delo, da si bo tvoja denarnica malo opomogla.Za vpis ponavadi potrebuješ oseben dokument, davčno številko in pa potrdilo o vpisu.
Študentski žur – Udeležimo se ga ko potrebujemo sprostitev (ali pa kar tako). Ponavadi ga spremlja gneča, akcijske cene pijač, poceni pivo, glasna glasba z zanič ozvočenjem, spoznavanje novih ljudi in nov obraz zjutraj v postelji
Študij v tujini ali izmenjava – Semester ali dva, ki ju lahko preživiš na kakšni univerzi v tujini. Seveda je potrebno zraven študirati in si zagotoviti še kakšen vir dohodka, ker štipendije niso ravne visoke, načeloma pa je odličen način za malo lažji študij, spoznavanje ljudi in malo odklopa.

T
Timsko delo
– Delo v skupini, pri katerem so člani tima bolj odvisni eden od drugega in več sodelujejo. Ne da se točno določiti, kaj je kdo delal, zato se pazite tistih, ki se ’šlepajo’.

U
Univerza
– Mama fakultet. V Sloveniji je vse več univerz, znotraj katerih so si več ali manj podobne fakultete. Načeloma je najbolj priznana Univerza v Ljubljani, kar pa ne pomeni, da je zate najboljša.

V
Vaje
– Ponavadi praktični del učenja na fakulteti, ki dostikrat prinese kakšne dodatne točke, nemalokrat pa so obvezne, lahko tudi dolgočasne .
Viri – Načeloma so to članki ali pa informacije na internetu, lahko pa tudi osebe, ki ti podajo informacije s katerimi si pomagaš pri študiranju, diplomi in seminarskih (pazi kako jih navajaš).
Vpisna številka – Tvoja identifikacijska številka, ki se ne spreminja, če ne zamenjaš fakultete. Rečemo ji tudi številka indexa. Večinoma se z njo identificiraš na izpitu, v referatu ali na študentskem servisu.
Vzporedni študij - Če si zelo željan znanja in se nikakor ne moreš odločiti kaj bi študiral, se lahko vpišeš na dve fakulteti in ju delaš vzporedno.

Z
Zadnje opravljanje izpita
- Upam, da vam nikoli ne bo treba vedeti kaj je to. Na fakulteti imaš na razpolago določeno število izpitnih rokov za en predmet, na primer 6. Če v teh šestih poizkusih ne opraviš izpita je ponavadi možnost, da ti profesor odobri še eno možnost, če pa je ne, si enostavno padel fakulteto in se lahko vpišeš drugam. Če želiš ostati na isti fakulteti in si reden študent se ponavadi vpišeš izredno.
Zagovor diplome – Ko je diploma narejena in odobrena, jo je potrebno zagovarjati pred komisijo, ki skuša preveriti, če ste jo res vi napisali in če to kar ste napisali drži. Ponavadi potem sledi kakšen kozarček ali dva.
Zapiski – Posledice predavanj in izpitov. Lahko si delaš svoje, vendar je vedno koristno, da skušaš dobiti še kakšne od svojih starejših kolegov, vendar bodi pozoren, če se je snov vmes kaj spremenila.

Tudi ”stari”študentje bodo prispevali h slovarčku in bodočim brucom razjasnili marsikatero skrivnost.

Tekst: Damir VidanKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.