Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

skupina Aperion

Predstavljamo skupino Aperion, ki je med drugim nastopila tudi na letošnjem Ritmu mladosti.

Na velikem popočitniškem žuru Ritem mladosti 2009, ki sta ga organizirala radio Antena in potovalna agencija Collegium Mondial Travel v ljubljanskem BTC-ju, nam je v oko (in ušesa) padla zasedba Aperion, ki je zabeležila 99. nastop v svoji karieri. Skupina, ki v osnovi izvaja rock in vpeljuje klasične harmonije, je bila ustanovljena leta 2002, sestavlja pa jo sedem izobraženih glasbenikov:  vokalistka Zala Hodnik, študentka opernega petja, Črt Birsa, kitara in spremljevalni vokal, Dani Telebar, bas kitara, Samo Dervišiæ, čelist, Tinka Muha, flavta, Martin Bezjak, viola, Nejc Kolar, bobni in ®iga Birsa, didgiredoo. Prvotna sestava ekipe je bila sicer malce drugačna, vendar so prav bivši člani zasluženi za to, kar je Aperion postal. Preberite, kaj so nam zaupali Črt, Zala in Samo.

Od kje vam ideja za ime skupine? Ima kakšen pomen?
Črt: Našli smo ga v učbeniku za filozofijo v srednjih šolah. Apeiron označuje temeljno in neuničljivo substanco iz katere naj bi se po Anaksimandru iz Mileta (antični filozof) razvilo vesolje, materija in posledično naš planet. Toda besedo smo si narobe zapomnili in nastal na premet črk Apeiron – Aperion.

Kako bi pa opredelili žanr v katerem izvajate?
Črt: Simfonični-operno-gothic-hard rock-metal-etno,… na kratko simfo metal oziroma simfonik metal.
Na trenutke spominjate na finsko skupino Nightwish. Ali jim želite biti podobni?
Zala: Osebno ne želim primerjave s Tarjo Turunen (op.p bivša pevka skupine Nightwish), ker je ob vstopu v skupino Aperion sploh nisem poznala in se v marsičem razlikujem od nje. Po mojem mnenju se razvijamo v popolnoma drugačno smer kot Nightwish.
Zala, vaš glas je res nekaj posebnega, zato me zanima ali obiskujete šolo petja ali vsaj kakšne tečaje?
Zala: Študiram klasično operno petje, naslednje leto pa se bom vpisala na glasbeno akademijo. Moje sanje so postati operna pevka.
Samo, zdaj pa vprašanje za vas; letos ste Slovenijo kot član skupine Quartissimo zastopali na izboru za pesem Evrovizije v Moskvi. Se želite še kdaj preizkusiti na tovrstnem tekmovanju?
Samo: To je bila seveda enkratna izkušnja in če se mi bo ponudila priložnost, bi se z veseljem še kdaj preizkusil v pop vodah. Drugače pa se je Quartissimo vrnil v prvotno zasedbo.
Skupine Aperion pa na EMI verjetno ne bomo videli?
Samo: Tudi če bi si želeli, bi bilo to neizvedljivo zaradi pravil EBU (Evropska zveza za radiodifuzijo, ki vsako leto organizira izbor za pesem Evrovizije), ki narekujejo, da je na odru lahko le šest izvajalcev hkrati, nas je pa sedem.
Črt: Tako je. Premišljevali smo že, kako bi skombinirali dva človeka v enega, vendar nismo našli rešitve.
Kdaj pa lahko pričakujemo vaš debitantski CD?
Črt: Plošča je že v post produkciji in bo izdana v prihodnjih mesecih. Ne upam pa zagotovo reči kdaj, saj smo izid že večkrat prestavili. Upam pa, da čimprej.
Samo: Če bo šlo vse po sreči, verjetno do konca leta.

Skladbe so pa vse avtorsko delo skupine Aperion?
Črt: Vse. Danes smo sicer igrali dve priredbi; eno od Rammstein in eno od Apocalyptice.
So torej vaši idoli?
Samo: Niti ne, stvar je le v tem, da če že igramo priredbo poiščemo tako skladbo, ki je primerna za godala, še posebej za flavto.
Kaj pa videospoti?
Črt: Prvega smo posneli leta 2007 in sicer za pesem U. Če bi imeli na razpolago več finančnih sredstev bi seveda posneli še kaj, toda zaenkrat nam naše denarnice tega ne dopuščajo.
V tujini ste že nastopali?
Samo: ®e večkrat, v Parizu (leta 2006), letos pa v Avstriji in Nemčiji. Moram reči, da je v tujini the best!
V kakšnem smislu? Je publika prijetnejša ali imate kakšen drug razlog?
Črt: Ja, velika boljša z vidika točnosti. Se pravi, če se koncert prične ob 20h, so vsi tam. Medtem ko v Sloveniji tega ni.
Kaj pa slovenski oboževalci?
Zala: Dobivamo kar veliko pohval in veliko nam pomeni že če prejmemo le en mail oboževalca. To ti da občutek, da delaš dobro.
Danes je bil vaš 99. koncert. Kje bo 100.?
Črt: Še ne vemo, ampak zagotovo bo prava žurka. Ste prav lepo vabljeni :)
Hvala za povabilo in čas, ki ste si ga vzeli za ta intervju. ®elimo vam veliko uspeha na glasbenem področju in se vidimo na obletnici!
S skupino Aperion se je pogovarjala Katja Šadl, fotografije z Ritma mladosti pa si že lahko ogledate na www.infoscena.net