Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Siddharta prišli domov v Unplugged verziji

Siddharta je brez dvoma eden najbolj uspešnih bendov v regiji. Lahko bi debatirali v nedogled, če jih imamo radi, če se trudijo po vseh svojih močeh ali samo ponavljajo uspešen vzorec, ki so ga odkrili s preteklimi albumi ter ali so njihova besedila pretenciozna ali ne.

Ampak ena stvar je gotova – Siddharta so se v svojem trinajstletnem delovanju vsekakor uveljavili kot ugleden band.  So tudi brez vprašanja talentiran band z resnim glasbenim pristopom.  Ko sem prvič slišal njihove stare albume sem bil več kot navdušen, redko se zgodi da slovenski bendi, ki vztrajajo pri petju v slovenskem jeziku uspejo tudi v tujini.  Meni kot outsiderju v slovenski glasbeni sceni se zdijo Siddharta upravičeni nasledniki bendov kot so Borghesia, Lačni Franc in seveda Laibach, ki so jih na nek način podprli s tem, da so dali priredbo Siddhartine B mashine na svoj VAT lp. Meni so se dokončno priljubili z albumo Petrolea in Male Roke.

Zdaj pa slaba stran Siddharte čeprav me bo polovica ženske populacije Balkana sovražila, ker pravim to. Ko sem prevedel besedila so mi bili takoj manj zanimivi in preveč pretenciozni. Mislim, da so nekje po petih letih delovanja pustili na strani svoj kreativni in surovi slog in dali prednost marketingu, kar je seveda normalno  v glasbeni industriji. Moje mnenje na stran so eden najbolj uspešnih bendov v Sloveniji in to z razlogom. Vejo kako igrati in zadovoljiti občinstvo. To so dokazali tudi v Cvetličarni na sobotno noč.

Siddharta, ki so se ravno vrnili iz turneje po Nemčiji so za fane in glasbene ljubitelje priredili nekoliko drugačen nastop. Unplugged akustična verzija njihovih znanih pesmi, ki so jih odigrali z veliko improvizacije je bila osvežujoča sprememba. Pokrili so svoj celotni opus, od starih pesi iz albumov Id in Nord do hitov iz albumov Petrolea in Sage. Fantje res vejo kako izbrati pesmi za setlisto. Zame so bile nekatere prirejene verzije pesmi nekoliko predolge vendar so Siddharta band, ki zares uživa v igranju in to je bilo vidno. Uživali so v svojem akustičnem nastopu, perfektno odigrali in publika jih je seveda ljubila. Moj čemeren odnos na stran, Siddharta so spet dokazali, da si zaslužijo svojo pozicijo v Slovenski glasbeni sceni.

Tekst: Nemanja Živić
Foto: Uroš Pihner