Shod študentov in predaja pisem podpore

Danes je predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba na Prešernovem trgu zbirala pisma podpore društev, zavodov in organizacij, ki so posredno ali neposredno povezane s študentskim organiziranjem. Približno 250 pravnih oseb je izkazalo širšo družbeno podporo študentskim organizacijam ter študentskim klubom pri njihovemu delovanju.

Po zbiranju pisem podpore so se študenti napotili proti Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), kjer so izročili zbrana pisma podpore študentskemu organiziranju. Študenti so izpostavili tudi naključnost nenadnega preklica podaljšanja javne razprave za predlog Zakona o malem delu, ki je bil poslan po napovedi današnjega shoda. Kljub nekonstruktivnim razpravam na 1. delovni skupini Sveta Vlade za študentska vprašanja ter petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta, na kateri je bil predlog Zakona o malem delu umaknjen z dnevnega reda, se je MDDSZ vseeno odločilo zaključiti javno razpravo. Preklic podaljšanja javne razprave za predlog Zakona o malem delu pa študenti ocenjujejo kot zavajanje MDDSZ, zaradi katerega bodo oškodovani študenti in javnost, ki jo spremembe trga dela najbolj zadevajo.

Glede na to, da je ŠOS izhodišča Zakona o malem delu v celoti zavrnil in je bil predlog zakona umaknjen z zadnje seje Sveta Vlade za študentska vprašanja, je tokratni shod in predaja pisem podpore še dodatna motivacija MDDSZ, da sporni zakon umakne. Študenti zahtevajo, da se študentsko delo ureja ločeno, saj takšen predlog, kot ga promovira minister za delo, družino in socialne zadeve, pomeni prikrito ukinitev študentskega dela, elitizacijo visokega šolstva in ukinitev avtonomnega študentskega organiziranja. Poleg tega pa se v javnosti kaže vedno več negativnih mnenj in ocen glede predloga Zakona o malem delu.

Katja Šoba, predsednica ŠOS: »Kar pa se tiče preklica podaljšanja javne razprave za predlog Zakona o malem delu predvidevamo, da gre za preračunljivo potezo MDDSZ, s katero naj bi nas zavedli. Ne glede na to, ali je bilo podaljšanje roka javne obravnave namerno zavajanje ali ne, so s tem oškodovali ŠOS oz. kar je še huje, javnost, ki jo spremembe trga dela najbolj zadevajo. Poleg tega pa je ŠOS že načrtoval svoje tako strokovne kot tudi terenske aktivnosti glede na, v torek, 6. aprila, objavljeno podaljšanje javne razprave za predlog Zakona o malem delu. Danes smo zahtevali umik omenjenega zakona in popolnoma ločeno in celostno ureditev študentske problematike.«Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.