Sesuti odnosi in prihranek časa

Ali bomo kmalu izgubili ves osebni stik?

Elektronska pošta, msn, mobiteli, skype, forumi, blogi, sms-i,… Vse to in še več je posledica modernih tehnologij, ki nam lajšajo komunikacijo. Pa nam jo res? Ali se zaradi vseh teh možnosti lažje pogovarjamo in komuniciramo en z drugim? Zadnje čase ugotavljam, da pravzaprav ne. Izgubljajo se pomembne informacije, prednosti osebnega stika in predvsem mimika in ton glasu, ki sta se vedno zelo pomembna dejavnika komunikacije.

V službi komuniciramo preko mailov, mailing list, internega programa, yahoo messengerja, internega glasila, listkov in morda nam kdaj uspe še malo osebno komunicirati. Kar naprej nastajajo spori, nesporazumi in na podlagi vsega tega izguba časa, energije in v marsikaterem primeru tudi motivacije za delo. Pa vodstvo podjetja še vedno zagovarja uporabo vseh teh orodij, češ, prihrani nam čas, podatki so shranjeni in več ljudi lahko komunicira naenkrat. Morda je težava samo v meni, vendar se mi je zadnje čase dogajalo, da je bil enak tekst in enaka vsebina povsem drugače razumljena preko maila kot v živo.

Pa vendar je po drugi strani takšen način komunikacije kar potreben, saj kaže svoje pozitivne učinke na drugih področjih, ki pa so definitivno plus. Bolj me je zmotilo, ko je internetna komunikacija in napačna interpretacija besed počasi pripeljala do tega, da začneš izgubljati človeka, s katerim si se odlično razumel, dokler zaradi sile razmer z njim nisi pričel komunicirati na najlažje možne načine. In postopoma se odnos, ki je nastal, počasi uničuje in zgublja. Torej je vredno prihranek časa in nekaj stroškov za kavo, prevoz ali telefon zamenjati za medsebojni odnos? Ugotavljam, da ne.

In tako nam moderna tehnologija, ki naj bi olajšala naša življenja, zopet pušča posledice. Avtomobili nas spravijo iz kraja A v kraj B hitreje in udobneje, vendar uničujejo zrak, ki ga dihamo. Lak za lase nas naredi lepe, vendar škodi našemu zdravju. In internetna komunikacija prihrani čas, vendar nas oddaljuje. Je torej več plusov ali minusov? In kateri imajo večjo težo?

In če že imamo polno nekih dni za varovanje zraka, narave, zdravja itd, bi lahko še ustanovili dan brez uporabe moderne tehnologije. Toda ali smo že preveč navajeni? Dan ali teden brez računalnika, interneta, mobilnega telefona? Povsem navaden dan, ko greste v službo ali na fakulteto? Bi vam uspelo? Meni verjetno ne bi in to me skrbi. Res si ne bi želela še več pokvarjenih odnosov z ljudmi, ki so mi pri srcu.

Vsak pa se lahko sam odloči kaj je pomembnejše. Meni je očitno postalo jasno. Lahko pa si še omislimo moderna prijateljstva in imamo cyber prijatelje na katere se bomo lahko obrnili, ko jih bomo potrebovali. Kliknili bomo gumb na katerem bo pisalo, da smo žalostni. In oni nam bodo odgovarjali vedno enako: Ne bodi žalosten. Svet je lep. Imam te rad. In tako naprej …

 

Gostujoče pero Tanja Š.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.