Še dva dni do Festivala Utrip

Dva dni je ¹e do Festivala Utrip v petek, 19. septembra, ko bomo s kar dvanajst urnim programom v Kri¾ankah in v K4 obele¾ili zaèetek jubilejne 20. sezone delovanja Kluba K4.

Zdaj je torej skrajni èas, da se posvetimo zvezdam veèernega dogajanja v Kri¾ankah, kjer bodo na odru letnega gledališèa navduševali Bonobo z bandom s svojo èudovito interpretacijo poèasnejše, jazzy elektronike, ter JFB&Beardyman s showom Battlejam. Prièakujte neprièakovano, kajti njune skreè in beatbox improvizacije letijo preko ¾anrov, kot so hiphop, breaks, d’n'b, reggae, jazz, vse skupaj pa bo potekalo v interakciji z vami.

Preden se lotimo tujih gostov, pa je treba povedati, da se je v soboto Pri Rdeèi Ostrigi v Škofji Loki odvil drugi predizbor za 4. dr¾avno prvenstvo v freestyle rapanju in dobili smo še šest finalistov. To so Jasko (zmagovalec škofjeloškega predizbora), Basla Rhymez (vice prvak), Bobi, JRK, Marchezz in Palijo, ki se bodo pridru¾ili Deniju, Valterapu, AT-ju, MCCM-u, Marku in Untherju, ki so se v finale uvrstili v Novi Gorici, ter Zlatku, Kingu, Unknownu in Pi¾ami, ki so kot prvi štirje na predhodnem dr¾avnem prvenstvu v finale uvršèeni avtomatièno. Kar nekaj fantov je še frišnih, kar je seveda nadvse dobrodošlo, bo pa nadvse zanimivo videti in slišati, kako se bodo s svojimi rimami iz glave znašli na velikem odru, pred (upamo) številnim obèinstvom in v battlu z izkušenimi starimi maèki.

BONOBO & Band – Live (Ninja Tune / VB)
Festivalski ljubljenci svetovnih odrov! Organska jazz&funk elektronika.

Nadarjeni multi-instrumentalist, producent in did¾ej Simon Green aka BONOBO je po nekaj izdanih singlih prviè resno opozoril nase z albumom Animal Magic, ki je sprva izšel za brightonsko zalo¾bo TRU THOUGHTS (kjer domuje tudi Quantic), vendar je zaradi velikega splošnega zanimanja distribucijo kmalu prevzela NINJA TUNE. Plošèa je do¾ivela neprièakovan uspeh, ki je bil delno tudi posledica hajpa, ki se je v tistem èasu ustvaril okoli ¾anra, ki so ga mediji poimenovali "chill out".
Pri Ninjah je potem Bonobo tudi ostal in izdal drugi album Dial M for Monkey, ki je nadaljeval raziskovanja na cinematièni strani elektronike. Sledila sta miks, ki ga je sestavil za SOLID STEEL, in v ¾ivo posneti Live Sessions EP. Za ta, z vseh strani hvaljeni EP, je Bonobo sestavil skupino glasbenikov, njihov act pa danes velja za enega najboljših na podroèju poèasnejše, jazzy elektronike.

A vrhunec Bonobove kariere je šele njegov zadnji album Days to Come, ki je izšel predlani. Gre za plošèo poèasne, downtempo elektronike z vplivi jazza, folka in svetovnih godb, na kateri gostuje izjemna pevka Bajka. Dokaz, da gre zares za vrhunski izdelek, je nagrada, ki jo je plata dobila. Gilles Peterson jo je namreè proglasil za album leta na BBC-jevi oddaji WORLDWIDE.

Danes je Bonobo did¾ej, ki je vrtel po vsem svetu, hkrati pa njegov bend postaja vse veèja festivalska atrakcija. Formula, ki je botrovala nastanku Live Sessions EP, se je namreè izkazala za tako uspešno, da osemèlanska zasedba Bonobo live nastopa veliko pogosteje, kot so sploh naèrtovali. Po sijajnem did¾ejskem nastopu pred pribli¾no dvemi leti v Klubu K4 se Bonobo v Ljubljano vraèa z vsemi razpolo¾ljivimi sredstvi – med njimi tudi z dra¾estno pevko Kathrin, katere zadimljeni, soulful glas vzbuja nadvse soèna obèutja.

BEARDYMAN & JFB present BATTLEJAM (Battlejam / VB)
®ivi nastop dinamiènega tandema lanskih britanskih šampijonov skreèerskega tekmovanja DMC in beatboxanja.

JFB je miksati in skreèati zaèel leta 1996 na lokalnem piratskem radiu. Naslednja leta je po Brightonu in okolici vrtel drum ‘n’ bass in hiphop. Leta 2002 je zaèel producirati, njegov vzpon pa se je zaèel, ko je leta 2003 zmagal na d‘n’b DJ tekmovanju, ki sta ga organizirala zloglasni klub Movement (vodi ga Brian Gee, glava kultne zalo¾be V) in Vestax (firma, ki je znana predvsem po svojih skreè mikserjih). Istega leta je izdal svoj prvi EP – “No Destination EP” za zalo¾bo ONE EYE. Ta plošèa povzame JFB-jev eklektièen slog, saj zdru¾uje drum ‘n’ bass, breaks, hiphop in downtempo. Kmalu za tem je njegov komad “Ritz” izšel na kompilaciji zalo¾be HOSPITAL. Poleg tega je JFB snemal skreèe za komade izvajalcev, kot so Deekline, Brockie, Ils, Evil Nine, TC Islam…, vrhunec njegove kariere pa je prišel pred kratkim, ko je na Otoku zmagal na referenènem tekmovanju DMC. Kot zmagovalec Velike Britanije je na svetovnem DMC-ju dosegel peto mesto.

BEARDYMAN je beatboxati zaèel leta 2001, ko je na nekem koncertu videl Rahzela, enega virtuozov te neverjetne vešèine. Kmalu je zaèel zmagovati na razliènih tekmovanjih in leta 2006 postal britanski beatbox prvak. Naslednje leto je ta presti¾ni naslov obranil in tako postal prvi beatboxer, ki je v VB zmagal dvakrat zapored. Sledili so nastopi na ogromnih festivalih pred veè desettisoè obiskovalci in sodelovanja na albumih izvajalcev, kot so A Skillz, The Quemist in Groove Armada. Slednje je tudi spremljal na njihovi zadnji britanski turneji. Beardy je snemal tudi za igrico na PS3, povezoval bo program na festivalu Big Beat Boutique 4 Fatboy Slima …

Beardy in JFB sodelujeta od leta 2006. Najprej sta improvizirala, ko pa je JFB kupil Serato, mu je ta omogoèil snemanje Beardymanovega glasu “on the fly” v raèunalnik. Izdelala sta izjemno inovativen nastop, ki je kombinacija ¾ivega beatboxanja, skreèanja in beatjugglinga Beardymanovih posnetih vokalnih trikov, vse pa se dogaja spontano v sodelovanju s publiko. Šla sta še korak dlje in zaèela veèer Battlejam, ki je danes ¾e tako priljubljen, da ima rezidenco tudi v londonskemu klubu Cargo. Tretji protagonist veèera, ki skrbi za strukturiranost in zvoèno urejenost norosti, ki jih izvajata JFB in Beardy, pa je veteran breaks scene Ed Solo. Na Battlejam veèerih se dogaja neprièakovano, vokalne in skreèerske improvizacije letijo preko ¾anrov, kot so hiphop, breaks, d’n'b, reggae, jazz… Le teden dni po nastopu v Ljubljani bosta Beardy in JFB gostovala na megalomanski ¾urki Big Beat Boutique, ki jo organizira Norman Cook (Fatboy Slim), poleg njiju in Normana se bodo tam zvrstili še Danny Tenaglia, Layo & Bushwacka …Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.