Savate ali francoski boks

Tokrat vam predstavljamo borilno veščino z imenom Savate, ki je vedno bolj popularna tudi med študenti v Sloveniji. Gre za borilni šport, ki temelji na konstantnemu grajenju napadalnih in obrambnih tehnik s katerimi se prilagajamo situacijam, ki nam jih vsiljuje nasprotni tekmovalec.

Zato smo v savatu prisiljeni neprestano premikati svojo pozicijo kar ta šport dela še posebej zahtevnega. Za razliko od ostalih borilnih veščin premore širok spekter udarcev z nogami in rokami, ki nam jih izvajamo s posebej za ta šport razvitimi in oblikovanimi športnimi copati. Šport je primeren za vse, ki želijo prek kakovostne vadbe pridobiti kondicijo, moč in znanje borilnih veščin – ter s tem zdrave samozavesti in športnega duha, ki ne temelji na nasilju.

Z vidika borilstva je savate (francoski boks) izjemno nevaren šport. Zaradi obuval (posebno oblikovanih lahkih in čvrstih čevljev z ravnim podplatom ter ojačano špico) po katerih je savate dobil ime (savate izgovorimo po francosko «savat« in pomeni čevelj) najdemo veliko sorodnost v boksu. Savate je tudi intelektualno zahteven šport saj sta pri vadbi potrebni kakovostna usposobljenost trenerjev in disciplina. Urjenje kordinacije gibov, pregleda in predvidevanja stuacij v borbi, pridobivanje kondicije, pravega razmerja med razteznimi vajami ter vajami za moč, ter optimalno telesno težo na zdrav, športen način so le osnove na katerih začnemo trenirati lahko-kontaktni savate.

Lahki kontakt ni nevaren. Primeren tako za začetnike kot tekmovalce. Vsi udarci so izvedeni s kontrolo, sama vadba pa je aktivna in raznolika. Pri njej so obremenjene vse mišične skupine razmeroma enakomerno, sparing partnerji so praviloma sorodne težnostne kategorije, dolgoročno ukvarjanje s tem športom pa nas pravzaprav preko igre prisili v to da smo zdravi, živahni, družabni, samozavestni in »fit«.

Preprosta pravila in pestrost savata odpirata širok spekter vadbe in vadečih, zato ta šport dovoljuje individualnost posameznikov obenem pa združuje zelo raznolike skupine v različnih disciplinah. Najbolj zastopani so rekreativci v lahkem kontaktu, redki izbrani tekmovalci pa se lahko po letih in letih treninga ob primerni dodelanosti in tekmovalnosti pomerijo tudi v polnem kontaktu. Otroci lahko najdejo zanje primeren program (kenguru savate), za tiste bolj sistematične, ki si želijo večje poglobljenosti v učno snov francoskega boksa in borjenja s palico pa obstaja klasični program polaganja rokavic/palic (izpitne stopnje). V sklopu savata sta znana in uporabna tudi samoobramba in borjenje s palico (mečevanje). Te tehnike uporabljajo poleg francoskega boksa pri vseh 450.000 pripadnikih policijskih enot v Franciji.

V Sloveniji savate deluje že deseto leto, z njim pa verjetno najdlje vztraja prav mag. Jurij Obreza, ki je poučevanje savata tudi prenesel iz Francije (ki ima registriranih 35.000 aktivnih tekmovalcev) v Slovenijo, kjer sedaj redno usposablja nove trenerje. V svoje treninge in izpolnjevanje tehnike vključuje tudi preteklo znanje drugih borilnih veščin (karate, boks, taibox, kikbox…) in tako uspešno konkurira tudi najboljšim trenerjem po svetu.

Savate je tudi univerzitetni FISU borilni šport in vzpodbujevalec študentskega mednarodnega športa je v okviru ŠOU vadbe prav Univerzitetni savate klub, ki v Ljubljani deluje skupaj s Savate klubom Center in Savate klubom Rival.

Savatarji

Na Šolskem centru Ljubljana, Aškerčeva 1 (nasproti Filozofske fakultete) vpisujejo vsak PON in SRE 18:30-20:00 do konca oktobra v okviru ŠOU tečajev nove članice in člane na 2 in 4 mesečno savate vadbo.

Info: www.tepen.si ali 040 48 48 48

In v letu 2010 so se slovenski študentje-ke vrnili s 5 odličji s Svetovnega univerzitetnega savate prvenstva, kar je verjetno najboljši rezultat slovenskega univerzitetnega borilstva, kjer tekmujejo izključno študentje, na treningih v Sloveniji pa tudi prednjači študentska populacija.

Slovenska najbolj uspešna savate tekmovalka je Nina Vehar – svetovna prvakinja v polnem kontaktu – combat in Športnica Ljubljane 2011 ter Bloudkova nagrajenka 2011.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.