Samo milijon nas še živi

Nekaj misli o slovenski nataliteti

Slovencev je iz leta v leto manj. Pravzaprav je cela zadeva z slovensko nataliteto že prav resna. Smo eden najbolj ogroženih narodov izumrtja v EU. Nataliteta je že dolga leta negativna in ni pričakovati, da se bo kaj izboljšala. Poleg tega tudi narašča starost žensk, ko se odločijo za prvega otroka. Praktično lezemo k zadnji meji rodne dobe. Vsem je jasno, da je čas za ukrepe.

Ko se ozrem po svojih sovrstnikih jih je velika večina samskih, študira in živi pri starših. Sem ter tja se izmed njih najdejo tudi veseli starši, a teh je le za vzorec. Iz splošnih razgovorov in debat je namreč razbrati, da nas velika večina že težko pričakuje osamosvojitev in s tem odgovorno odraslo življenje. Žal pa živimo v takih časih, ko je to doseči dokaj težko.
Časi, ko so si naši starši zgradili prizidek ali nadgradili hišo svojih staršev so minili. Tudi do stanovanja je mnogo težje priti kot je bilo nekoč – vsaj po pripovedovanjih. Problem so seveda cene. Vsi si želimo iti na svoje, občutiti leto ali tri življenja na samem, stran od staršev, hrupa in družinskih zgodb – rabimo odmor. Po nekaj letih samotnega življenja pa bi si želeli ustvariti srečno družinico. Meni se vse skupaj zdi zelo lep načrt, a le malo bolj časovno zamaknjen v prihodnost.

Nekoč ni bilo problema se poročiti do petindvajsetega leta in že imeti otroka ali dva. Plača je bila, služba tudi, stanovanje tudi. In to je tudi vse kar rabi sedaj nova generacija za nov »baby boom«. Do tega pa je sedaj malo težje priti. Večina mladih gre po končani srednji šoli na fakulteto, kjer študira tudi do 7 ali 8 let. V tem času se je seveda težko ustaliti, oziroma razmišljati o ustvarjanju družine. Odkriva se nam toliko novih večjih možnosti, da je ustvarjanje družine res postranskega pomena. Nedvomno imamo mnogo več možnosti za poklicno osebno potrjevanje, kot so ga imeli naši starši. Zelo težko si predstavljam poročeno triindvajset letno študentko s povprečjem ocen nad 8.5, ki ima otroka, moža, službo, stanovanje itd. Na žalost vse to skupaj ne gre, oziroma so redki primeri. Priznam, ne poznam niti enega. Za pričakovati bi bilo več konkretnih vzpodbud države, da bi se taki scenariji lahko dejansko uresničili.

Torej kaj potrebujemo mladi za resno odraslo družinsko življenje?
1. Kot prvo je velik problem stanovanj. Potrebni so konkretni koraki v to smer.
2. Potrebno je znižati študijsko dobo.
3. Potrebujemo tudi več optimizma v stabilno prihodnost na trgu dela. Mene je groza, ker zdaj kot študent zaslužim več, kot bom prvo leto zaslužil z diplomo. Seveda, če bom imel sploh možnost kaj zaslužit.

Zavedati se je treba, da zdaj večina mladih želi nekaj več. Nočemo se ustaliti pri dvajsetih letih s tremi pamži in brez prihodnosti. Torej, vse kar potrebujemo je več vzpodbude, da to storimo enkrat tja do sedemindvajsetega leta. In vem, da bi delovalo, ker poznam ogromno ljudi, ki so povsem nori na dojenčke in bi imeli otroke že zelo zgodaj, a logično se ne odločajo za njih, saj še svojih potreb niso zmožni zadovoljiti.

Ob vseh teh problemih enostavno ne najdem razloga za nakup 135 vojaških vozil in vojaških letal, saj brez ustreznih vzpodbud ne bo več Slovencev, katere naj bi branili. Vprašanje se postavlja čez koliko let bo postala popevka »Samo milijon nas še živi« realnost in stvarnost.

LP Peter

p.s. Naslov »Samo milijon nas še živi« izposojen od legendarne skupine Agropop.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.