Salam ghazeea – pozdrav, plesalka

Naša novinarka Ana se je radovedno podala med trebušne plesalke. Zaenkrat še ne plesat, je pa zato za vas pripravila odličen intervju s plesalko, ki si jo lahko ogledate jutri v Domžalah.

KAJ DOGAJA: Punce plešejo! A samo punce? Ne, indijski in orientalski plesi so tudi za tipe, vendar niso tako razširjeni. Njihovo društvo premore enega fanta, si pa seveda prizadevajo pridobiti tudi moške plesalce. ZAKAJ PLEŠEJO: Ker so eni izmed redkih v Sloveniji, ki se ukvarjajo z Bharat Natyam, indijskim klasičnim plesom iz južne Indije.
Tukaj je treba tudi poudariti, da Slovenija sploh ne zaostaja za Evropo in da smo celo zelo številčni in primerljivi z drugimi. KAKO PLEŠEJO: Če vas zanima, pa pridite pogledat! KJE PLEŠEJO: 15.6.2007 v KUD-u Franc Bernik v Domžalah

Pogovarjala sem se z učiteljico indijskih in orientalskih plesov, kateri je ples skoraj življenje, saj večino dneva prepleše. Dela pa tudi specializacijo, pomoč z umetnostjo, saj si želi postati plesna terapevtka in uvesti ples kot izbirno vsebino v osnovno šolo.
Zraven naju je kavico pila še navdušena učenka, ki mi je zaupala, da pri njih ples ni samo ples. Kaj pa še? Vsak gib ima svojo zgodovino, vsak gib ima svojo zgodbo. Pri indijskih in orientalskih plesih gre za spoznavanje tradicije in kulture (temu baje rečejo širši spekter giba).

In veste kaj še? Punci sta mi povedali, da je v bistvu ime trebušni ples zgrešeno. Plesna srenja ga ne odobrava, saj je površen in komercialen. Pa tudi tista omamna oblačila so le hollywoodska izmišljotina. Kaj več o tem pa boste seveda izvedeli, če boste nabrusili vaše pete in se odpravili plesat.

Vesna Jevšenak, simpatična učiteljica: »Društvo šteje okoli šestdeset članov, ustanovili smo ga zato, ker bi radi med ljudmi širili plesno kulturo. Namen našega društva je vzpodbujati in organizirati aktivnost na področju kulture, umetnosti in rekreacije. Tako vsako leto pripravimo tudi zaključno prireditev, kjer predstavimo, kaj smo čez leto počeli. Seveda pa je tudi ogromno drugih nastopov, med drugim ste nas lahko videli na Bazarju plesov Orienta, kjer se zbira slovenska elita orientalskih plesalk.

Ana, radovednica: Če so vse učenke tako zagrete kot Maja, mora to biti prav prijetna skupinica. Maja, kako ponavadi poteka plesna ura?

Maja, navdušena plesalka: Vadimo uro in pol. Najprej se ogrejemo, potem se učimo plesnih tehnik. Sledi koreografija in sproščanje. Moram poudariti, da je pri teh plesih vsak gib izredno pomemben. Indijski ples zahteva popolno predanost, trdno vadbo in popolno koncentracijo. Da lahko plesalec/ka zapleše celo predstavo na odru je potrebno osnovno šolanje, ki traja najmanj 6 let. Zahteva obvladovanje tehnike gibov, dosego gracioznosti, ravnotežja, gibčnosti, telesne zdržljivosti in nezmotljiv občutek za ritem.

Ana, radovednica: Vesna, zakaj pa si se sploh odločila za indijske plese in čemu potem še orientalski?

Vesna Jevšenak, simpatična učiteljica: Indijske plese sem se hotela učiti ravno zaradi tega, ker jih pri nas še ni bilo. Moram pa povedati, da mi ta dva plesa dajeta ravnotežje v življenju. Za orientalske plese je značilno, da so bolj prizemljeni, na bazi, indijski pa je bolj duhoven, zahteva težji trening in perfekcijo. Po zahtevnosti jih lahko primerjamo s klasičnim baletom, saj se v Indiji moraš izobraževati vsaj dvanajst let, da bi si lahko drznil nastopati. Za seboj imam že ogromno tečajev, izobraževanj in delavnic, pa vendar še moram svoje znanje nadgrajevati in izpopolnjevati (op. avtorice: njen CV in še obilo drugih koristnih informacij lahko najdete na spletni strani www.salamghazeea.si, ki je btw izredno dobro narejena, izčrpna in polna koristnih informacij!).

Ana, radovednica: Kakšne delavnice ponujate, katere plese se učite in koliko je težavnostnih stopenj?

Vesna Jevšenak, simpatična učiteljica: Začetni tečaj orientalskega plesa je primeren za vse tiste, ki si želijo začeti plesati orientalski ples in tudi za tiste, ki bi rade poglobile osnovno znanje orientalskega plesa. V enoletnem programu udeleženke spoznajo osnovno držo, hojo in položaj rok v orientalskem ples, vse plesne gibe pa na koncu sestavijo v prikupno »arabic pop« koreografijo. V skupini s predznanjem je poudarek na tehniki plesa s tančico, v srednji skupini pa se plesalke učijo plesati drum solo in flamenco oriental. Nadaljevalna skupina se ukvarja s orientalskim folklornim plesom, kot npr. hagalla, baladi, ghawazee, saidi, dahiyye, itd.

Kar se pa indijskega plesa tiče imamo začetno skupino, ki se uči osnov indijskega klasičnega plesa Bharat Natyam. Vendar je to kompleksen proces in zahteva leta učenja. Po nekaterih uvodnih besedah o samem indijskem plesu se naučijo pozdrav »Namaskar«, ki izvajamo vedno na začetku ter na koncu ure in ogrevalne vaje, s katerimi se pripravljamo na adavus na vsaki učni uri. Naučijo se nekaterih osnovnih vaj »Adavus«, ki jih kasneje sestavijo v enostavnejšo kombinacijo plesa »Pushpanjali«, kar pomeni daritev cvetja bogu Šivi. Imamo pa tudi nadaljevalno skupino, ki svoje znanje nadgrajuje in se nauči tudi štetja in izgovarjanja ritmičnih zlogov.

Ana, radovednica: Med srebanjem kavice še izvem, da organizirajo tudi izobraževanje za učiteljice, da načrtujejo ustanoviti skupino, ki bo delala program za celovečerni nastop skozi folklorne in moderne zgodbe, da je njihov dober prijatelj, Vesnin učitelj, famozni Hasan Khalil, bolj znan kot oče orientalskega plesa. Skratka, dela oz. plesa jim nikoli ne zmanjka. Po produkciji, na katero vas še enkrat prav lepo vabimo in priporočamo, si bodo punce vzele malce časa za počitek, potem pa jeseni z novimi močmi (in morda novimi člani – s tabo ja!) v nove zmage naprej!


Intervju:
Ana D.
Foto: ŠtudentarijaKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.