Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Ritem mladosti oziroma ritem pijanosti

Eden najprepoznavnejših ljubljanskih festivalov za mlade je letos že petič zapored spremenil nakupovalno meko BTC v pravo žurersko središče. Tokratni dogodek se je od prejšnjih razlikoval predvsem po večji raznolikosti izvajalcev in je posledično postregel z glasbo za skoraj vsak okus.

Kraj zločina tokrat ni bilo samo prizorišče pred Kolosejem, kjer so se zvrstili Alex Volasko, Avven, Tangels, Xequtifz, Zlatko, Gušty, April, Kingstoni, Maja Keuc, Prljavo kazalište, R.I.O ter Siddharta, temveč tudi pred  Atlantisom, ki je gostilo techno, dance in avantgardne nastope Mika Valeja, Da Fresha, Belteka, The Shapeshiftersov ter Christiana Cambasa . Več kot 30.000 glava množica je s svojimi ovacijami opravičila trud in prizadevanja organizatorjev, radia Antena in potovalne agencije Mondial, ki je praznovala petnajstletnico obstoja.

Že zgodaj popoldne, ko je bilo videti le nekaj deset glav obiskovalcev, so se zvrstile številne delavnice; hoja po vrvi, nastopi stand up komikov in break dance skupin, body painting, tekmovanje v dirkanju z daljinsko vodenimi avtomobilčki ter kreativno tekmovanje v oblikovanju lastne bančne kartice pod sponzorstvom banke SKB. Slednja je najbolj kreativne nagradila s 100€ žepnine. Skratka, dolgčasa ni bilo niti za trenutek.

Glasbeni maraton se je pričel še pred sončnim zahodom. Med najbolj opaznimi je bila April, ki se je bolj kot s svojim vokalom dokazala z odličnim scenskim nastopom, katerega lahko brez dvoma označimo za najbolj dovršenega tega večera. S svojim energičnim stasom in seveda čudovitim vokalom je nato na oder stopila talentka Maja Keuc, ki je med drugim odpela tudi svojo evrovizijsko uspešnico No one. Prljavo kazalište so prikazali zanje tipičen in energičen nastop, s katerim so učinkovito animirali občinstvo pred uspešnico Mi plešemo, s katero so se tudi poslovili. Za zvezdo večera, nemški band R.I.O, je bil prvi nastop v Sloveniji zagotovo nepozaben, saj je večina obiskovalcev dobro poznala njihove uspešnice Shine on, When the sun goes down in Like I love you, temnopolti Neal Antone pa je presenetil z veščinami freestyla ter beatboxinga. Zaključila je Siddharta, pri kateri je bilo število decibelov zagotovo najvišje in dosegla, da je pol ure ob njihovih uspešnicah skakal celoten plato. Glede na odzive pod odrom pri Atlantisu pa si upam trditi, da je bila kombinacija nastopajočih izredno posrečena, saj so uživali tako izvajalci, kot tudi publika.

Žuralo, plesalo in pilo se je še do jutranjih ur, saj je v bližini potekalo več neuradnih after partyev, toda največji heroji so zagotovo reševalci, policisti ter varnostniki. Po besedah voznika reševalnega vozila, so na urgenco odpeljali več oseb, med njimi so bili tudi mladoletniki, velikemu številu pa so nudili nujno medicinsko pomoč kar sredi krožnega križišča in cest. Policija je imela polne roke dela s popisovanjem škode, saj je pijana mladina poškodovala okoliške trgovine, še raje pa so se spravili na avtomobile, parkirane okoli Koloseja in nakupovalnega centra Cityparka. Ob tem se poraja vprašanje, ali je namen Ritma mladosti zabava ob dobri glasbi ali pijančevanje? In kdo je prodal alkoholne pijače tako velikemu številu dvanajst in trinajstletnikov, ki so pijani ležali na stopnicah, bruhali in komajda ostajali pri zavesti?

Tekst: Katja Šadl
Foto: Uroš Pihner