Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Reportaža – Rototom Sunsplash 2009

Leto je naokoli in samo za vas smo se z ekipo Študentarije že tretje leto zapored udeležili bržkone največjega evropskega reggae festivala, Rototom Sunsplash-a.

Tudi to poletje, letos že šestnajstič, se je festival odvijal v idiličnem parku Rivellino ob prikupnem mestecu Ossopo (Udine), in tudi tokrat smo bili priča odlični zasedbi izvajalcev tako imenovanih »irie« ritmov, katerih letošnja rdeča nit in pa osrednja tema je bila »Drugačen svet ni utopija«.
Festival se je pričel s tako imenovanim »pre-fest« večerom, kateri je bil v znamenju Ska ritmov, ki so jih zastopali španski Ska-P, lokalna skupina Playa Desnuda (moč jih bo videti tudi na River Splashu), in pa nenazadnje edini ki so na glavnem odru zastopali Slovenijo, skupina Elvis Jackson, ki so z odličnim koncertom po mnenju mnogih zasenčili glavni bend Ska-P, zvedeli pa smo tudi, da se nam bojda obeta sodelovanje med tema skupinama. Prvi uradni dan festivala so kot prvi nastopajoči otvorili Skatelites in pa Ska – J, sledil jim je domačin Alborosie, ki je ze drugo leto zapored dokazal da je vrhunski artist vreden ogleda. Zaenkrat še polni energije smo se odmajali v Dancehall areno, kjer smo poplesavali po norih dancehall ritmih do zgodnjih jutranjih ur. V naslednjih dnevih smo bili malo razočarani nad organizatorji  ker se niso držali sporeda in so brez posebnega obveščanja prestavljali koncerte po mili volji, ter tako dodobra zmedli obiskovalce in pa seveda novinarje, kateri smo zaradi tega zamudili pričakovane koncerte. Velik razlog za to je bil seveda muhasto vreme, ki je tako kot vsa leta prej znalo presenetiti, ter je zato prihajalo do manjših nesporazumov. Pa vendar se je stanje normaliziralo, vreme umirilo in težko se je jeziti ob poslušanju nastopajočih kot so Linton Kwesi Jonson(mr. Preacher man), Horace Andy (mr. Candy man), Junior kelly, in pa seveda po našem mnenju zmagovalec letošnjega festivala Capletona…

Omeniti velja tudi premierni nastop legendarnega Bunny Wailerja, kateri je prvič nastopil na Rototomu, ter v znamenju dobrega duha in upanja na drugačen svet podaril ves izkupiček koncerta v dobrodelne namene. Priča smo bili tudi vrnitvi odličnega Ali Campbella (UB-40), ki je s svojim novim bendom dokazal da lahko še vedno pričara romantično vzdušje. Sledil je Beenie man, ah Bennie man da king of dancehall, zlikovec ki je znal publiko pripraviti do norega poplesavanja in skakanja do neba, za konec pa so nam organizatorji pripravili nepozaben koncert Anthony – Bja, katerega si boste lahko ogledali tudi na letošnjem River Splash-u. Prijetno presenečenje letošnjega leta je bil manjši oder imenovan Showcase, kjer so nastopali malo manj znani izvajalci in DJ-ji, in so bili dobra alternativa Main staiga, ter so dostikrat naredili boljši žur in boljše vzdušje kot »glavni« izvajalci.
Čez dan so po festivalu potekale različne dejavnosti, kot so debatni krožki, reggae univerziteta, učenje pravega jamajškega plesa, učenje igranja na kongote, joga, kuharski tečaji, moč si je bilo ogledati dokumentarno izobraževalne filme,itd…Pred glavnim odrom so si obiskovalci krajšali čas z različnimi igrami, kot so hacky sack, žongleranje, bruhanje ognja, frizbi, in se mnogo drugih. V primeru da si si zaželel malo miru, si se lahko zapeljal do prelepega jezera »tre comuni«, oddaljenega slabih 10 kilometrov, za tiste brez prevoznega sredstva pa se je dalo iti na bližnjo reko.
Skratka, 16. Festival ROTOTOM SUNSPLASH je uspel, vzdušje je bilo zopet čarobno kljub pogostim nevihtam in ploham, in tako smo preživeli čudovitih 11 dni. Za vse ljubitelje Reggae glasbe in pa brezskrbnega poležavanja in norega poplesavanja, je to festival vreden obiska.
Tekst: Jure Petkovšek
Foto: Jure Jakin