Reportaža Rotom 2008

Pa smo doèakali. Zopet smo se imeli prilo¾nost udele¾iti najveèjega in najsonènej¹ega reagge festivala v Evropi, slike vas ¾e èakajo v Infosceni, preberite pa si ¹e reporta¾o.

®e sam prihod v to idilièno mestece z imenom Osoppo, nedaleè stran od mesta Udine v Italiji nas je napolnil z obèutkom miru in brezskrbnosti. Mestece obdajajo prelepe gore in pa nedaleè stran najdemo tudi reko in pa prekrasno jezero, ki je s svojo temperaturo ravnopravšnji, da te po naporni noèi spravi k sebi, ali pa te osve¾i po dru¾enju na vroèem soncu.

Ob prihodu sva naletela na manjše te¾ave zaradi organizacije in pa neangleško govoreèega osebja, vendar sva po parih urah uspela rešiti vse nevšeènosti in se nastaniti še pod br¾kone edinim nezasedenim drevesom na celotnem festivalu. Kljub mo¾nosti nastanitve v posebnem kampu za Press, sva se obloèila bivati med èisto »navadnimi« ljudmi, saj sva le tako lahko zares do¾ivela pristen utrip festivala, ter ga kot takega predstaviti vam, dragi bralci. ®e prvi dan je obetal obilico dobre glasbe, saj so se na glavnem odru zvrstili artisti kot so Collie Buddz, nadebudni domaèini Sud Sound System in pa legendarni band Inner Circle. Po koncertih smo se odpravili v Dancehall šotor, kjer je mno¾ica ¾e prvi dan norela za energièno dancehall glasbo, ki je prihajala izpod prstov Abassi hi powa sound system-a, in vztrajali smo do zgodnjih jutranjih ur. V naslednjih dveh dnevih smo imeli poleg obilice sonca, prilo¾nost videti tudi KyMani Marleya, odlièen nastop, definitivno eno izmed boljših semen legendarnega Boba Marleya, Bushmana in pa Youssou N’dour-ja, ki nas je s hiti kot je 7 seconds, popeljal do zasanjanega pozibavanja na umirjene ritme. Treba je omeniti tudi ekipo Pow Pow Movement, ki so bili po našem mnenju najsvetlejša toèka dancehall šotora na celotnem festivalu.

De¾evni festival se ne imenuje Sun SPLASH zaman, saj so bili pred nami kar trije dnevi stalnega de¾ja in pogostih neviht. Kljub temu se nismo dali in se le ob najveèjih nalivih skrivali pod šotori, drugaèe pa veselo skakali po namoèenih in blatnih festivalskih tleh. Naslednje dva dneva sta bila posveèena izkljuèno DanceHallu, Boyz night, z nastopajoèimi kot so Bob Andy, Teflon, Bugle ter Mr. Vegas, in pa Girls night, ki so ga zastopala dekleta Ce’Cile, Alaine, Lady Flavia in pa Etana. Respect je treba dati tudi Strong House bandu, saj so bili podpirajoèi bend za kar 10 razliènih izvajalcev. Omeniti velja še Pressur-ja, Tarrus Rileya in pa Queen Ifrico, ki so znali z odliènim nastopom opravièiti svoj sloves dobrih izvajalcev.

Prvi ¾arki sonca. Upanje. Veseli vzkliki obiskovalcev. Napoved je obetala sonce do konca festivala. Z nasmehom na usnah in binclnom za ušesom smo se odpravili na koncert Marcie Griffiths, Ras Shiloh-a in pa seveda angleškega benda ki smo ga vsi nestrpno prièakovali,  Asian Dub Fundation-a. Vzdušje je bilo na vrhuncu, zvezde z vsakim skokom bli¾je, in tako smo odskakali do Dancehall šotora, kjer je bil za gramofoni legendarni angleški DJ David Rodigan, ki je povrh vsega se praznoval svoj rojstni dan. Veèer je minil, in navsezgodaj smo se odpravili kopat v ¾e malo bolj toplo jezero »Tre Comuni«. Ta dan se je tudi zaèel European Reagge Contest, ki se je odvijal v popoldanskih urah na glavnem odru. Prilo¾nost smo imeli videti kar nekaj nadebudnih bandov, ki se znajo v naslednjih letih povzdigniti do odliènih artistov. Po tekmovanju smo bili prièa ne prav dovršenem koncertu Cocoa Tea, vendar nas je znal v dobro voljo spraviti kralj Roots Reagge-ja Luciano, ki je s svojim glasom in pa prelepimi komadi spravil publiko v èustveno ekstazo. Mehkih kolen smo konèno doèakali trenutno najbolj vroèega artista Alborosija, ki sta se mu na odru pridru¾ila tudi Michael Rose in pa Etana, in u¾ivali v popolnosti celotnega koncerta. Alborosi je znal na domaèih tleh prièarati noro vzdušje, ki je trajalo vse do jutranjih ur.

Bil je predzadnji dan in poèasi smo se bli¾ali koncu tega preèudovitega festivala. Na sporedu Jah Cure in Michael Rose, nedvomno dve izmed najodmevnejših imen reaggeja. Jah Cure, ki je prišel po osmih letih na prostost, je uspel se enkrat prièarati noro vzdušje, prav tako ni zaostajal Rose. Po koncertih smo se odpravili v Dancehall, kjer smo imeli Slovenci ta dan edine zastopnike, in sicer ekipco Roots in Session, ki sta jo zastopala Dj Pier in pa Dj Fu. Kljub slabe pol ure rolanja lahko mirne duše reèemo, da sta popolnoma zasenèila tako imenovane glavne zvezde  »The mighty jah observer«. Za zadnji dan nam je Sunsplash postregel z odlièno izvajalko dancehalla Lady saw, sledil ji je bend imenovan Tosh meets Marley, v katerem nastopajo glasbeniki iz bendov legendarnih Peter Tosh-a in pa Bob Marleya, za poslovilno sladico smo pa bili prièa še enemu legendarnemu artistu, Alpha Blondy-ju, ki je bil za zadnji koncert veè kot odlièna izbira.

Poleg glasbe se je na festivalu èez dan mogoèe zaposliti s številnimi aktivnostmi, saj skozi cel dan potekajo razliène delavnice kot na primer uèenje afriških plesov, uèenje bobnanja, joga, razna predavanja o afriški kulturi in reagge glasbi, ter se mnogo drugih. Lahko se tudi izgubite med nakupovanjem po zelo razliènih štantih ali pa sprobate katerokoli svetovno kuhinjo, ki jo imate na izberi. Za tiste ki pa bi si radi èez dan oddahnili od festivala, se lahko osve¾ijo v hladni reki, študentarija pa vam priporoèa prelepo jezero, ki se nahaja slabih 10 kilometrov severno od mesteca osoppo, kjer lahko v miru poènete raznovrstne aktivnosti, kot so naprimer hakky-sack ali frizbi.

Torej, vsi ljubitelji dobre glasbe in odliènega vzdušja, lenega pole¾avanja in veselega skakanja, vsi, ampak èisto vsi ste lepo vabljeni, da se nam spet pridru¾ite naslednje leto, kjer se bo spet na istem mestu odvijal ¾e 16. Rototom Susnplash Ragge Festival. Vsem novoprišlekom priporoèamo, naj s seboj prinesejo slovensko-italjanski slovar, samostojeèi ¾ar, arafata in pa seveda visoke škornèke in balerino, za maksimalen u¾itek ob kakršnem koli vremenu. Za boljšo predstavitev celotnega dogajanja, vam je fotograf Jure Jakin pripravil celo serijo slik, ki si jih lahko ogledate samo tukaj, na vaši najljubsi strani, Studentarija.net.

Piše: Jure Petkovšek
Foto: Študentarija/Jure JakinKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.