Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Rekordna Panonika Harmonika

Na festivalu Panonika harmonika, ki se je tokrat po nekaj letih iz Cerkelj ob Krki preselil v brežiško mestno jedro, se je zgodilo nekaj posebnega. Zgodaj zjutraj je na prizorišče festivala prispel Zoran Zorko, ki je postavljal rekord v najdaljšem času igranja na diatonično harmoniko.

Svoje popotovanje je pričel v četrtek v Ljubljani na Kongresnem trgu in se ustavil v Kranju, Novem mestu ter skozi Kostanjevico na Krki prispel v Brežice, kjer se je pridružil otvoritvi festivala. Igral je natanko 35 ur in 32 minut.

Na poti sta ga spremljala dva opazovalca in dva merilca časa, saj so bila pravila kar stroga. Med drugim se v roku 4 ur pesem ni smela ponoviti, minimalna dolžina pesmi pa je bila 2 minuti. Do Zorkovega rekorda je ta znašal 31 ur.

Zoran priznava, da brez težav ni šlo, saj ga je kmalu začela boleti roka, a si je kmalu opomogel, okoli 4. ure zjutraj pa so bile bolečine neznosne, a se je izplačalo potrpeti.

Festival se je torej odprl v petek, 24. avgusta popoldne s festivalskim sprevodom in začetkom doseganja Guinnessovega rekorda. Nadaljeval se je s predstavitvijo glasbenih delavnic, ki jih je po besedah voditeljice Bernarde Žarn sofinancirala Evropska unija. Harmonikarji in drugi glasbeniki so lahko izpopolnjevali svoje znanje s pomočjo različnih učiteljev. „Namen teh delavnic je bil ustanoviti veliki orkester Panonika Harmonika, ki bo prepoznaven po celem svetu in bo zastopal vse naše panonske dežele,« je pojasnila Žarnova.

Poleg različnih harmonikarskih skupin, so nastopile tudi razne folklorne skupine iz Turčije,  hrvaškega Samobora in našega Novega mesta, ki se s skupino nekako trudijo ohranjati  tradicijo srbske folklore. Večer se je nadaljeval ob zvokih trubačev iz Šida, skupine Terrafolk in Vlatka Stefanovskega.

V soboto se je festival začel že zjutraj s prihodom Pike Nogavičke, ki je poskrbela za najmlajše, prav tako pa so za njih poskrbeli Čuki, ki so s svojimi animacijami pritegnili kar nekaj otrok. Ob 11. uri je bil postavljen še en rekord in sicer v kuhanju največje obare, za katero so porabili kar 870 kg mesa in okoli 640 kg domače  zelenjave. Glavni oder so po Čukih zasedli še Tanja Žagar, ženska srbska skupina The Frajle, Goran Bare & Majke in Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

Tudi nedelja je minila v znamenju postavljanja rekordov. Začelo se je z največjim slovenskih nedeljskim kosilom, ki je bilo sestavljeno iz juhe, praženega krompirja in mesa.  Postavili tudi največji ženski harmonikarski orkester, vrhunec pa je bil torej Zorkov rekord v najdaljšem igranju harmonike.

Tekst: Lea Zorko
Foto: Gregor Sečen