Registracija domene – zakaj, kako, kje?

Še preden pričnemo s podajanjem odgovorov na vprašanja, zastavljena v naslovu prispevka, naj na kratko razložimo, kaj domena sploh je.

Čeprav je na spletu o tem napisanih že zelo veliko člankov, marsikdo še vedno zamenjuje pojma domena in spletno gostovanje. Domena je spletni naslov, na katerem se nahaja posamezno spletišče – v našem primeru je to studentarija.net. Pri spletnem gostovanju pa gre preprosto za to, da naročnik zakupi prostor na strežniku, torej prostor, kjer je shranjena njegova spletna stran.

Kot lahko vidite iz našega primera, registracija domene zajema dve odločitvi. Izbrati je potrebno ime (del pred piko), poleg tega pa tudi domensko končnico (del za piko). Več o dobri izbiri si boste lahko prebrali nekoliko nižje, na tem mestu pa naj omenimo še dejstvo, da je registracijo domene možno opraviti tako pri domačih kot tujih registrarjih. Pri nas za enega izmed najbolj prepoznavnih velja NEOSERV.si, s katerim so zadovoljni številni naročniki. V tujini pa se večina odloča med Namecheap in GoDaddy, vendar se je pred izbiro tujega registrarja potrebno zavedati, da nam v tem primeru ni na voljo podpora v slovenskem jeziku, prav tako tudi ne prek telefona.

Registracija domene – zakaj?

Zakaj registrirati domeno, na prvi pogled izgleda povsem logično. Kdor bi rad imel svojo spletno stran, bo pač moral opraviti registracijo domene in zakupiti gostovanje. Toda zakaj sploh imeti svoje spletno mesto? Razlogov je kar nekaj. Posameznik oziroma fizična oseba lahko piše blog in na ta način uri svoje veščine pisanja. Podjetje ima na spletni strani predstavljeno svojo ponudbo ali še bolje – postavi kar spletno trgovino in izdelke prodaja prek spleta.

Registracija domene je lahko odlična odločitev tudi za študente. S pisanjem spletnega dnevnika ne le, da boste izpopolnjevali pisano besedo, temveč boste imeli tudi dobro referenco pri iskanju zaposlitve. Marsikateri delodajalec takšno početje šteje kot velik plus, saj mu na ta način daste vedeti, da ste kreativni, delavni in da poznate sisteme za postavitev in urejanje spletne strani, kot je denimo WordPress.

Seveda ni nujno, da domeno registrirate za potrebe bloganja. Morda se vam je kot študentu ali študentki utrnila odlična poslovna ideja, ki jo lahko uresničite prek spletne strani. Če boste na ideji aktivno pričeli delati že danes, se lahko zgodi, da boste po zaključku študija postali sam svoj šef in posel razvijali še naprej. Možnosti na spletu je zares veliko.

Registracija domene – kako?

Za začetek boste morali dobro razmisliti, katero domeno želite registrirati. Ta bo namreč predstavljala vas, vaš blog, posel ali blagovno znamko, zato tehten premislek pri izbiri vsekakor ne bo odveč. Ko izbirate ime domene, bodite pozorni na naslednje:

-          ime naj bo kratko (npr. nekje do 12 znakov),

-          izberite domeno, ki bo izvirna in si jo bo enostavno zapomniti,

-          če se le da, se izognite minusom, šumnikom in številkam,

-          za potrebe posla naj bo ime domene enako imenu podjetja ali blagovne znamke,

-          v ime domene ne tlačite ključnih besed po nepotrebnem,

-          registracija domene naj ne krši avtorskih ali drugih pravic.

Tudi pri izbiri domenske končnice velja upoštevati nekaj nasvetov:

-          za stran v slovenščini izberite .si domeno,

-          če je .si domena zasedena, registrirajte .com ali .net,

-          blogerji, razmislite o registraciji domene .blog (na voljo od konca 2016),

-          za večjezično spletno stran izberite .com ali .net,

-          za večjezično stran, namenjeno izključno državam Evrope, je primerna .eu,

-          če ciljate na točno določeno državo, izberite ustrezno nacionalno domeno,

-          v kolikor želite izstopati, preverite številne tematske domene.

Ko boste pripravili seznam zanimivih domen, ne pozabite preveriti, ali je registracija domene sploh možna. Če domena že pripada nekomu drugemu in je torej že registrirana, lahko nanjo kar pozabite. V tem primeru preverite, ali je morda na voljo v kombinaciji z drugo domensko končnico. Razpoložljivost domene lahko preverite z orodjem za preverjanje domen Preveri.si, ki vam bo izpisalo tudi ostale podatke, npr. kdo je nosilec domene, kdaj je bila domena registrirana, kdaj poteče ipd.

Ko boste imeli domeno izbrano in se boste s pomočjo prej omenjenega orodja tudi prepričali, da je ta na voljo, bo na vrsti registracija domene. Pri večini registrarjev je postopek povsem enostaven, saj morate le slediti nekaj korakom – vpis domene, vpis svojih podatkov, plačilo. In kakšna je cena domene? Ta je povsem odvisna od domenske končnice ter samega registrarja. Nekatere so na voljo že za nekaj evrov, za druge pa jih je potrebno odšteti več sto.

Registracija domene – kje?

Ali je vseeno, kje registrirate domeno? Ne, še zdaleč ne. Že prej smo omenili, da imajo različni registrarji postavljene različne cene, vendar do razlik prihaja tudi drugje. Ravno to je glavni razlog, da ni vedno najbolj smotrno izbrati najcenejšega ponudnika, saj lahko pri drugem registracija domene vključuje še nekaj dodatnih storitev ali »bombončkov«, ki pridejo prav. Kot dober primer navajamo slovenskega registrarja NEOSERV.si, pri katerem je možno registrirati več kot 400 domenskih končnic.

Registracija domene pri omenjenem registrarju izpolnjuje prva dva kriterija – na voljo je po izjemno ugodnih cenah, poleg tega pa je možno registrirati praktično katerokoli končnico, ki nam pade na misel. Veliko dodatno prednost predstavlja izpopolnjen, a obenem uporabniku prijazen naročniški center, saj mu omogoča enostavno urejanje podatkov naročnika, WHOIS podatkov, predračunov ipd. Hkrati z registracijo domene naročnik pridobi brezplačno DNS gostovanje, zaenkrat edini v Sloveniji pa nudijo brezplačno preusmerjanje e-pošte prek DNS strežnikov tudi brez zakupljenega paketa gostovanja.

Ekipa NEOSERV.si prenos domene in spletne strani opravi brez stroškov za naročnika, ob tem spletno stran tudi temeljito preveri in očisti morebitnih spletnih virusov in ostalih okužb. In nenazadnje, njihova podpora je dostopna vse dneve in noči, celo ob nedeljah in praznikih. Po naših izkušnjah odgovorijo še hitreje, kot imajo zapisano na spletni strani, saj smo bili pomoči vedno deležni v le nekaj minutah.

Študent/-ka, kaj še čakaš?

Kot vidiš, je registracija domene povsem enostavna in stroškovno nezahtevna. Za uspešen začetek potrebuješ le dobro idejo za izbiro imena domene, pazi pa tudi, da izbereš ustrezno končnico. Razmisli, o čem bi lahko tekla beseda na blogu ali pa postavi kar »pravo« spletno stran, na kateri se bo razvijala tvoja poslovna ideja.

Ne pozabi, registracija domene bo morda prav zate prvi korak, ki te bo pripeljal do zavidljivega delovnega mesta, morda celo do direktorskega stolčka v lastnem podjetju!Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.