Reference dela v tujini

Zakaj moraš tudi ti izkusiti to priložnost!

Najbolj pogosto vprašanje, ki se nekaterim pojavi ob misli na delavno izkušnjo v tujini, je ZAKAJ?

®e prvi razlog bi moral biti več kot dovolj – izgleda neverjetno lepo in bleščeče na našem prvem CV-ju. Priložnosti, ki se vam ponudijo z delom v tujini so skorajda nepredstavljive. Si predstavljate koliko novih izkušenj, novih poznanstev, novih prijateljev, možnost blesteče kariere in tudi lepega zaslužka se vam obeta? Koliko je to še bolj izrazito, ko sprejmete delo v globalnem podjetju, ki je priznano kot najboljše v svoji panogi? Pa da ne bo pomote in da ne bo kdo mislil, da govorim o delu kuhanja kave, fotokopiranja ali zlaganju fasciklov na police. Govorim o priložnostih, o katerih nekateri zgolj sanjajo. Način kako tako priložnost doseči pa je smešno enostaven, a o tem malo kasneje. Mnogim mladim in tudi meni, se je s to izkušnjo odprl povsem nov svet. Pred menoj je še 10 mesecev, kaj bo potem je zaenkrat še prezgodaj govoriti. Morda pa bom naslednje leto podobne vrstice pisal iz Londona, Sao Paula, Dubaja ali New Yorka. Morda pa bom doma užival delavne sadove te izkušnje. Edino kar vem je, da imam ogormno možnosti. 

Drugi razlog je delo v multikulturnem okolju. To je res enkratno. Trenutno delam v podjetju, ki ima tu več kot 500 zaposlenih. Od tega je več kot 1/3 tujcev, ki prihajajo iz vseh koncev – Ekvador, Brazilija, bolj kot ne celotna Evropa in Azija. Si predstavljate, da vas nekdo za poletje povabi na počitnice v Rio? Venezuelo? ZDA? ali pa zgolj Poljsko? :)  

Zelo pomembna izkušnja je osamosvojitev. Vem, da mnogi mladi v Sloveniji jamrajo, da se ne morejo odseliti in osamosvojiti. Odhod v tujino, je najboljši način, da se to stori. Preživljaš se s svojim delom, živiš na svojem, ko prideš domov z dela je mir, počneš kar te je volja. Potem pa ko se vrneš domov v Slovenijo pa imaš zaradi take izkušnje veliko konkurenčno prednost pred vsemi sveže pečenimi diplomiranci, magistri in ostalimi, ki imajo ostale izkušnje s študentskim delom. Preživeti na tujem je lažje kot doma. Moja struktura stroškov je povsem drugačna kot doma in bolj racionalna.

Na mojo odločitev, so vplivali prav vsi zgornji dejavniki. So pa bili še drugi, manjši dejavniki. Večinoma pa se nekako nisem videl po diplomi delati v eni slabo plačani in meni nezanimivi službi. 

Mnogo vas se najbrž niti ne zaveda, kako enostavno je vse skupaj tudi izvesti. Vsak od vas ima to priložnost, ne glede na to kakšne so vaše dosedanje delavne izkušnje, študijski uspeh ali kdo koga pozna. Obstaja namreč ena super organizacija AIESEC. Organizacija je prisotna v več kot 115 državah, kar pomeni, da imate načeloma na voljo več kot 115 različnih destinacij. Preko te organizacije vsako leto odide na mednarodno prakso več tisoč mladih. V tej organizaciji je svojo kariero začelo graditi ogromno znanih svetovnih in slovenskih gospodarstvenikov in diplomantov. Iz osebnih izkušenj lahko povem, da je vedno večje povpraševanje po kadru (se pravi vas), kot je ponudbe kadra. Vsak, ki se odloči, da hoče oditi na tako izkušnjo jo bo tudi zagotovo dobil. Stvar je še toliko lepša, ker je na voljo ogromno praks iz različnih področij in je res velika možnost, da dobiš prav tisto kar si želiš. In to še ni vse – AIESEC tudi dobro skrbi za vas med vašim bivanjem v določeni državi (prva namestitev, pomoč iskanja stanovanja, pomoč pri birokraciji, druženja, izleti in še in še). Predlgam, da si še več preberete na strani AIESEC-a Ljubljane

http://www.aiesec.org/slovenia/ljubljana

Če čutiš, da želiš v življenju izkusiti nekaj več, če želiš pridobiti nove neprecenljive izkušnje, če se želiš osamosvojiti, graditi svojo uspešno kariero ali pa zgolj začeti na novo, je tukaj tvoja priložnost. Od tebe pa je odvisno, ali jo boš izkoristil ali pač ne.

http://www.aiesec.org/slovenia/ljubljana

 

IT S UP TO YOU!Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.