Recikliranje je zakon

ali saga o velikem rjavem kontejnerju

Skoraj dnevno lahko v medijih zasledimo vsaj en prispevek o pomembnosti reciklaže, zbiranja ter predelovanja odpadkov. Pa naj gre za prispevek o pomembnosti komposta ali pa o zbiranju in predelovanju embalaže. Skratka ekološka osveščenost ter biti zelen je in.
 
V eni izmed oddaj, ki se ukvarja z aktualnimi tematikami smo zadnjič lahko celo spremljali inšpektorja na terenu. Podučili so nas kako se pravilno odlaga odpadke, kaj se sme in kaj se ne sme ter kakšne so kazni, ki sledijo nepravilnemu odlaganju odpadkov.
Do sem vse super krasno.

Priznam, da nisem vedela da kršim zakon če dam vrečko s smetmi zraven smetnjaka, če je ta poln. No sedaj vem…ampak nastopi pa drug problem.

®ivim v blokovskem naselju, kjer sta za mojo ulico postavljane dva t.i. ekološka otoka. Vsak od teh otokov pa ima po en kontejner za plastiko, papir, steklovino ter po dva manjša kontejnerja za biološke odpadke.
Ker se strinjam s tem, da je treba naravo varovati in sem ekološko osveščena doma pridno ločeno zbiram odpadke.
Glede na to, da je moja kuhinja velika par kvadratnih metrov je že to precej komplicirano.

Ampak v redu, lotimo se recikliranja.

Prvi korak:
Pripravimo 3 različne vrečke, eno za steklo, drugo za embalažo in tretjo za »splošne« smeti (ja, priznam…bioloških odpadkov ne zbiram, do tam še nismo). No to nam zasede približno četrtino kuhinje, ampak reciklirat je treba.

Drugi korak:
Pridno sproti razvrščamo smeti.

V recimo enem tednu se nam nabere za približno eno veliko vrečko raznorazne embalaže (grozno ja, ampak jaz sem še pridna ker skoraj ne kupujem sokov in podobnih zadev). Tukaj bi v teoriji moral slediti tretji korak in sicer odnesti vse skupaj do ekološkega otoka in pravilno odložiti. To je teorija ja, praksa je pa malo drugačna.

Glede na to, da hodim mimo vsak dan lahko vidim, da je kontejner za embalažo tri četrtine časa do vrha poln iz njega se usipajo smeti in okrog so lično postavljene in prislonjene vrečke polne odpadne embalaže.
No pa si rečeš prvi dan, saj bodo kmalu odpeljali smeti in bom potem odnesla vse skupaj. In potem čakaš. Greš mimo čez dva dni, kontejner že dobesedno preplavlja okolico. Greš mimo še par dni kasneje, situcija se ni nič izboljšala. V tem času seveda doma še vedno pridno zbiraš prazne plestenke in embalažo od raznih praškov in mehčalcev, ki je je sedaj že za dve vrečki. Vse skupaj se nadaljuje, ti pridno oprezaš kdaj bodo spraznili kontejner, vrečke pa se kopičijo v tvoji mini kuhinji.
Komaj se že prebiješ do omaric nad vrečkami in kmalu se znajdeš v skušnjavi oz. moralni dilemi. Ali se ponoči splaziti (da uideš budnim očesom upokojenih sosedov) z vrečkami do primernega kontejnerja in jih pustiti tam ter s tem kršiti zakon ali pa se požvižgati na recikliranje in vse skupaj odnesti v navadne smeti?

Jaz se zaenkrat skušnjavi še pridno upiram in spremljam kdaj spraznijo kontejner (kot najbrž tudi večina soseske, ker se potem kontejner napolni v rekordnem času) bi pa prosila vse pristojne za to, da se ravnajo po zakonu ponudbe in povpraševanja ter glede na popularnost kontejnerjev za embalažo postavijo še kakšnega.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.