Razstava Mu Yuminga

Vabljeni ste na zanimivo razstavo v Rdeči Galeriji Ateljeja 2050 z naslovom Kitajska: Med tradicijo in moderno.

MU Yuming,ki je bolj znan pod umetniškim imenom Farmer MU, je rojen v provinci Yunnan na jugozahodu Kitajske. Delna pripadnost narodnostni manjšini Naxi in delna večinski Han narodnosti, je močno zaznamovala njegovo osebnost, filozofijo in delo. Po končani akademiji za likovno umetnost v Pekingu, je štiri leta študiral v Oslu na Norveškem in kasneje dve leti na Rijksakademie v Amsterdamu, vsega skupaj je v Evropi preživel deset let. Mu Yuming je zelo tradicionalen človek in zaveden Kitajec, ki se ukvarja s sodobnimi vprašanji družbe, narave ter preživetjem umetnika in preprostega človeka v sodobnem svetu, ki jih predstavlja skozi uporabo različnih medijev od slikarstva, inštalacije, fotografije, performansa do videa in kipa, pri tem pa uporablja materiale, ki so v danem trenutku na voljo. Poseben poudarek v njegovem delu je na dolgoročnih projektih, kjer se prepletata njegovo življenje in delo. Najobširnejša izmed njih sta 10-letni projekt 20 dni, kjer v različni mestih po svetu 20 dni preizkuša psihično in fizično zmogljivost umetnika, drugi pa je Farmer Mu, v katerem mestni človek postopoma postaja človek podeželja. Oba projekta sta v teku od leta 2002.

Mu Yuming je med drugim razstavljal v Pekingu, Shanghaju, Oslu, Amsterdamu, Kopenhagnu, Torontu, New Yorku, Benetkah, Berlinu in Singapurju.
 
Kitajska: Med tradicijo in moderno
Kitajska, dežela, ki je v zadnjih letih postala predmet mnogih debat in zanimanja, je poleg ekonomske in politične moči, zacvetela tudi na področju sodobne umetnosti. V Pekingu, Shanghaiu in Chengduju se odpira vse več galerij in muzeji rastejo kot gobe po dežju. Galeristi, muzealci in zasebni zbiratelji z vseh koncev sveta prihajajo na Kitajsko, da bi si nabrali zbirko kitajskih umetniških del in se na lastne oči prepričali o fenomenu.

Večina ljudi kot začetek pojava sodobne umetnosti na Kitajskem označuje leto 1989, ko se je Kitajska usmerila v tržno gospodarstvo in tudi koncept sodobne umetnosti kakršna je bila razumljena na zahodu, je bil takrat nekaj popolnoma novega. V času Maove vladavine so bili umetniki preganjani, prepovedana je bila kakršnakoli umetnost, ki kaže na povezavo z zunanjim svetom, moderno ali na sam zahod, celo tradicionalna umetnost. Dovoljeni sta bili le dve vrsti umetnosti – zelo omejena umetnost ter umetnost primitivne, preproste narave, sproducirana kolektivno v kmečkih skupnostih iz česar sta kasneje izhajali dve najbolj tipični smeri kitajske sodobne umetnosti: politični pop in cinični realizem. Takrat so, in pravzaprav tudi danes, mnogi svobodni umetniki izkoristili kasnejšo in današnjo svobodo za predstavitev nečesa, kar je bilo v času kulturne revolucije smatramo za nesprejemljivo in prepovedano.

Vpliv tega časa je v sodobni umetnosti še vedno močno prisoten; Mao in podobe s starih propagandnih plakatov s primesjo današnjega zahodnega vpliva, takšna dela bodo še nekaj časa prisotna na sceni in ustvarjajo po-kulturno revolucionarno in v kapitalistično dobo vstopajočo zgodovino.

Razstava predstavlja enega sodobnega umetnika, ki je bil rojen v času ko je bila Kitajska preprosto dežela z drugačnimi pogledi in vrednotami, v provinci Yunnan, takrat še popolnoma ruralnem predelu Kitajske, kjer živi manjšinski narod Naxi. Študiral je v Oslu na Norveškem, kar v tistem času nikakor ni bilo preprosto . Leta 2005 je v Yunnanu ustanovil rezidenčni center (Lijiang Studio), ki ima enega najširših in najzanimivejših programov na Kitajskem, kjer se znotraj umetnosti mešata hanska in manjšinska tradicionalna in sodobna umetnost ter zahodne prakse sodobne umetnosti

Vsak delovni dan med 16. in 19. uro
Razstava bo na ogled od 19. junija vse do 09. julija in sicer vsak delovni dan med 16. in 19. uro. v Rdeči Galeriji Ateljeja 2050 na Vilharjeva 3 v Ljubljani.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.