Raz Ohara in Michael Fakesch na Festival

Ekipa K4 je že začela z risanjem križcev na koledarju, na katerem je z rdečo obkrožen 19. september, ko Festival Utrip vabi k rajanju v Križankah in v K4 do takrat pa vam predstavljamo dva gosta Utripa – Raz Oharo in Michaela Fakescha.

Preberite si odgovore na 13 vprašanj zastavljenih obema gostoma:

1. Od kod prihajaš in kako si se začel ukvarjati z glasbo? Si poklicni glasbenik ali se z glasbo ukvarjaš v prostem času?
Raz Ohara: Rojen sem bil na Danskem, a sem se še kot otrok preselil v Švico, nato pa v poznih najstniških letih pobegnil v Berlin. Od nekdaj sem se ukvarjal z glasbo, profesionalno pa zadnjih deset let.

Michael Fakesch: Prihajam iz majhnega bavarskega mesta blizu Münchna. Pri 17-ih sem začel organizirati techno partije, to je bilo okoli leta 1992, kmalu zatem sem kupil svojo prvo opremo (tr808) in odtlej se ukvarjam z glasbo. Ko sem ugotovil, da lahko od tega živim, sem opustil študij poslovne administracije in tako sem že več kot deset let profesionalen glasbenik. Še nikoli v življenju nisem imel "resne" službe…hvala bogu!

2. Kaj je bil tisti ključni trenutek v tvoji glasbeni karieri, ko je produciranje in/ali didžejanje postalo glavna stvar v tvojem življenju?
Raz Ohara: Prelomni so bili zagotovo partiji založbe Perlon v starem berlinskem klubu Ostgut.

Michael Fakesch: Najbrž tisti, ko me je poklical manager Björk in me prosil za remiks. Takrat se mi je posvetilo, da sem najbrž kar nadarjen ;)

3. Ali si šolan glasbenik? Misliš, da je klasična glasbena izobrazba potrebna za tvojo produkcijsko delo, bi bil rezutat morda še boljši?
Raz Ohara: Pet let sem se učil igranja klasične kitare, a menim, da tovrstno šolanje ni nujno potrebno. Enostavno moraš slišati, kar čutiš, in najti način, da to spustiš na plano.

Michael Fakesch: Nimam glasbene izobrazbe. Menim, da je za produkcijo elektronske glasbe ne potrebuješ, čeprav bi včasih prišla prav.

4.Kje živiš zdaj in ali se to (mesto, država) odraža v tvoji glasbi?
Raz Ohara:
®ivim v Berlinu. Moja glasba predstavlja dokumentarec mojega življenja, tako da – ja.

Michael Fakesch:
Še vedno živim v Rosenheimu blizu Münchna. To je zelo umirjen, lep konec, kjer se ne dogaja prav veliko. Hja, tudi to vpliva nate, če živiš v dolgočasnem kraju – moraš se potruditi, da sam najdeš vse, kar je novega.

5. Ali slediš trendom (glasba, moda …) in ali se v tvojem glasbenem stilu odražajo trenutni trendi?
Raz Ohara:
Ne. 

Michael Fakesch: Trendom ne sledim preveč, čeprav sem prepričan, da mnogi vplivajo name, ne da bi se tega zavedal.

6. Katera država oziroma glasbena scena je, po tvojem mnenju, trenutno najbolj kreativna?
Raz Ohara: Berlin.

Michael Fakesch: Berlin že ne…

7. Najljubši album, single in ustvarjalec vseh časov?
Raz Ohara:
Thriller, Cafe de flore (M.Herbert), Michael Jackson.

Michael Fakasch: Preveč mi jih je všeč…ampak verjetno je Autreche album "Amber" moj najljubši, saj je v preteklosti močno vplival name. Tudi ljudje, kot so Björk, Prince, Aphex Twin, Grandmaster Flash, Kraftwerk, Depeche Mode, Massive Attack, Public Enemy, Beastie Boys in številni drugi so zame geniji in imajo definitivno prostor v moji osebni "hall of fame".

8. Zakaj je/so tvoj/i najboljši prijatelj/i tvoji najboljši prijatelj/i?
Raz Ohara: Ker mu zaupam. 

Michael Fakesch: Moja najboljša prijateljica je moja žena. Poznava se že sto let in vedno me je podpirala in me imela rada tudi ob slabih dneh. Na splošno pa mislim, da morata dva človeka imeti podoben smisel za humor, če hočeta biti dobra prijatelja.

9. Najljubša računalniška igrica?
Raz Ohara:
(brez odgovora)

Michael Fakesch: Mario kart

10. Najboljša hrana za zajtrk in najboljša hrana za takrat, ko si pijan ob štirih zjutraj?
Raz Ohara: Recikliram lastno bruhanje.
 
Michael Fakesch: Mrzla pizza ali kebab.

11. Če ne bi bilo nobenih omejitev (prostor, čas, ogrožene živalske vrste …) – katero žival bi si najbolj želel za domačega ljubljenčka?
Raz Ohara: Delfina.

Michael Fakesch: Fuchur-ja (iz filma Neverending Story) :)

12. Na kaj v življenju si najbolj ponosen?
Raz Ohara: Na sina.

Michael Fakesch: Na sina Noaha.

13. Zadnje besede…
Raz Ohara: Povej stvari, kot bi bil to tvoj zadnji dan.

Michael Fakesch: Čeprav nisem zelo veren, povem tole po biblijsko: Ravnaj z drugimi, kot si želiš, da bi drugi ravnali s tabo.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.