Pust in pustovanja po Sloveniji

Te zanima kdaj je letos pust? Kje se bodo odvijala različna pustovanja in kje se lahko kupijo dobri kostumi za pust? Vse to in še več v kratkem članku o pustu in pustovanjih.

V tem kratkem članku vam bomo predstavili kratko zgodovino Pusta, predstavili datume ob katerih se bo odvijal Pust v prihodnjih letih in spodaj ponudili še posebno kodo, s katero boste deležni posebnega popusta v največji slovenski spletni trgovini s kostumi! V kolikor pa želite z naše strani dobiti par idej za svoj pustni kostum, pa obiščite stran Ideje za maškare.

Praznovanje pusta dejansko izhaja še iz predkrščanske dobe, tudi Rimljani pa so poznali več praznikov, ob katerih so se tudi šemili v različne maske. Beseda pust je tesno povezana z besedo post, verjetno tudi zaradi tega, ker so se v srednji Evropi že leta 1300 zabave organizirali pred 40-dnevnim postom.

Pustni čas se sicer določa glede na Veliko noč, tako da se datum vsako leto spreminja. Tudi sami smo letos po spletu iskali informacije, kdaj bo pust leta 2013, zato smo se odločili, da vam pripravimo tabelo tudi za prihodnja leta:

Leto Pust
201221. februar
201312. februar
20144. marec
201517. februar
20169. februar
201728. februar
201813. februar
20194. marec
202025. februar

Pust je v Sloveniji sicer zelo popularen in poleg vsem dobro znanega pustovanja na Ptuju je to čas, ko maškaram odprejo vrata tudi različni klubi po Sloveniji. Pustna dneva sta sicer dva in sicer pustna nedelja in pustni torek, zabave pa se seveda odvijajo ob petkih, sobotah in predvsem tiste študentske tudi ob torkih. Ob  glavnem pustovanju na Ptuju se bodo letos odvijali še nekateri večji dogodki, ki niti niso v neposredni povezavi s pustom, a bodo tudi tam maškare zagotovo dobrodošle. O ostalih pustovanjih po različnih slovenskih klubih pa vas bomo seveda obvestili v našem napovedniku na Infosceni.

Pust 2013

Nekaj o idejah za maškarado smo pisali že v članku Ideje za maškare, prepričani pa smo, da bomo tudi letos videli kakšno aktualno masko. Ker se vedno več ljudi odloča za naročanje mask in pustnih kostumov tudi po spletu (saj se jim ne ljubi drenjati po trgovinah) smo se letos odločili, da našim bralcem uredimo poseben popust v eni od slovenskih spletnih trgovin s pustnimi kostumi. Vse kar morate storiti je to, da obiščete največjo spletno trgovino s kostumi, izberete kostum, ki vam ustreza in v košarici med opombe zapišete kodo ŠTUDENTARIJA, ki vam bo prinesla dodaten 5% popust. Fajn je tudi to, da gre za slovensko spletno trgovino, tako da ni strahu, da do pustnih žurk ne bi prejeli svojega kostuma.

Vsekakor gre za nakup, ki vam bo prihranil kar nekaj živcev pa še komolca med rebra ne boste dobili med prerivanjem za zadnji pomečkan kostum v trgovini.

Pa še nekaj – pustni krofi se lahko naredijo tudi doma! :)

Tekst: Damir VidanKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.