Protestni shod študentov FSD

Skupina študentk in študentov socialnega dela v sredo, 14.10.2009, ob 9:00 organizira javni shod, ki bo potekal od Fakultete za socialno delo do Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Okrog 10. ure bo krajši postanek pri Maistrovem spomeniku na Trgu OF, predvidoma ob 11. uri pa bodo ministru za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivanu Svetliku predali Poziv študentk in študentov Fakultete za socialno delo k sistemski ureditvi pripravništev v socialnem varstvu in zbrane podpise podpore. S shodom želijo javnost opozoriti na nevzdržno stanje, ki diplomantkam in diplomantom socialnega dela onemogoča zaposlitev na področju, za katerega so se izobraževali.
Študentke in študentje si že od aprila prizadevajo za sistemsko ureditev pripravništev v socialnem varstvu, saj se  ob vstopu na trg dela srečujejo z izjemno težavno situacijo. Preden postanejo strokovne delavke oz. delavci morajo v skladu z 69. členom Zakona o socialnem varstvu opraviti pripravništvo in strokovni izpit. Pristojno ministrstvo pripravniških mest ne razpisuje in ne financira, socialno varstvene institucije pa praviloma nimajo sredstev za plačilo pripravništva. Večina naših diplomantk in diplomantov je tako prisiljena opravljati dela, ki ne ustrezajo njihovi izobrazbi, ali pa so prijavljeni na Zavodu RS za zaposlovanje kot brezposelne osebe.
Pristojnemu ministrstvu predlagajo, naj vzpostavi učinkovit sistem izvajanja pripravništva v socialnem varstvu in zagotovi finančne pogoje zanj. Na letni ravni naj finančno zagotovi kritje stroškov pripravništva za 150 diplomantk in diplomantov socialnega dela, ki naj bodo plačani v skladu z 140. členom Zakona o delovnih razmerjih.
V sredo 07.10 2009 so se predstavniki študentov sestali z predstavniki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ter predstavniki Socialne Zbornice Slovenije. Na sestanku je bil sprejet sklep, da se bo imenovala delovna skupina, v kateri bodo sodelovali predstavniki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, predstavniki Socialne Zbornice Slovenije in predstavniki študentk in študentov socialnega dela,  skupina se bo prvič sešla v ponedeljek 12.10.2009. Na sestanku so študentje jasno povedali, da so zelo podobne odgovore in obljube o delovni skupini že slišali, nato pa so bili za več mesecev  izključeni iz pogovorov. Zato bo naslednji korak študentk in študentov socialnega dela  javna predaja Poziva s podpisi ministru dr. Svetliku, na kateri pričakujejo večje število podpornic in podpornikov. Študentke in študentje se bodo v sredo 14.10.2009 do 09.00 ure zbirali pred Fakulteto za socialno delo, nato pa bodo odšli do Trga OF, kjer bodo naredili krajši postanek ob 10.00 uri, na tej točki se bodo dobili z ostalimi podporniki in mediji in skupaj odšli do MDDSZ, kjer bodo javno predali svoj poziv, predvidoma ob 11.00 uri. Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.