Procesor in RAM

Še dve od skrivnostnih stvari, ki se nahajajo v vašem računalniku

Procesor

Veliko podjetij izdeluje procesorje, saj te služijo za različne zadeve, za računanje raznoraznih zadev, tudi v grafični kartici imate kakega, ampak za tiste procesorje, ki jih vsi poznate sta pa samo dva glavna akterja. AMD in Intel. Kdo bo koga in kdo ima daljšega ne bi v tej kolumni, je veliko drugih bolj merodajnih razprav okoli tega… Torej procesor ali CPU (central processing unit, enota za centralo procesiranje – malo spominja na komunizem), skrbi za računanje vseh zadev, ki se dogajajo v vašem mlinčku. Vsi procesorji imajo, na sebi hladilnik, ker se zaradi velike električne obremenitve oz. aktivnosti zadeva precej segreje, brez hladilnika in ventilatorja doseže zadeva hitro 100 stopinj celzija, ko enkrat to doseže seveda, zadeva ni več uporabna in če ste pazljivi lahko vidite kak dimček kako se vije ven :) . Tale filmček je sicer star, ampak toliko, da vidite zadevo, kako zgleda. POZOR, NE DELAJTE TEGA DOMA !

 

Zadeva izgleda nekako takole :

 

Tole je hladilnik, ki ohranja zadevo v mejah normale, sedaj je ratalo popularno tudi vodno hlajenje, ki ima boljše učinke hlajenja in vse skupaj je nekako tišje. To so pač bolj preference uporabnika. Za navijalske užitke pa se ljudje poslužujejo naprav, ki imajo notri tekoči dušik. 

Sama zadeva pa zgleda takole :

RAM 

Random access memory. Računalnik, ko zaženete program, ga naloži v RAM, od koder potem zadevo dejansko izvaja. Zato je pomembno, koliko te zadeve imate v računalniku. In ta komponenta je lahko pogosto razlog, za počasno nalaganje programa. Če imate veliko zadev odprtih, vam dejansko zmanjka spomina, ampak to ne pomeni, da se bo vse skupaj sesulo, ampak se programi, ki se aktivno uporabljajo shranijo v RAM, ostalo gre nazaj na disk na tako imenovano SWAP datoteko, ko potrebuje računalnik spet te datoteke, jih pobere iz diska, ampak ker je prenos podatkov iz diska bolj počasen od branja podatkov iz RAM spomina uporabnik to doživi kot “štekanje” računalnika. Ko prebavi podatke se spet vzpostavi normalno stanje. Zdaj več ko je podatkov in več kot jih zahtevamo naenkrat, bolj obremenimo zadevo. Če imamo danes 1 GB spomina je to nekaj čisto normalnega, kajti zavedati se morate da že sami Windowsi zahtevajo nekih 200 mb +.

Na spodnji sliki so predstavljeni RAMi nekako po zgodovinski lestvici, zgornjega najdete v kakem antičnem sistemu, ta spodnjega pa praktično v vseh mlinčkih. Cene za RAMe so spet različne kajti, nekateri rRAMi so bolj trpežni proti obremenitvam kot drugi in lahko vključujejo še recimo dodatne hladilnike.

 Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.