Prljavci znova navdušili

V èetrtek, 4. junija 2009 je v Poletnem gledali¹èu Kri¾ank nastopila legendarna skupina Prljavo kazali¹te ob 30. obletnici svojega delovanja.

Mislim da skupine Prljavo Kazališe ni potrebno dodatno predstavljati saj so na sceni ¾e 30 let in jih pozna celo moja mama. Vendar naj bo tukaj kratka predstavitev za vse tiste, ki jim ta zvrst ni tako blizu ali pa so še zelo, zelo mladi.

Leta 1977 je Jasenko Houra ustanovil rock skupino, ki so jo hitro poimenovali Prljavo kazalište po legendarnemu stripu Alan Ford. Kmalu je sledil album »Prljavo kazalište«. Album je naznanil prvi pravi preboj domaèega punk ustvarjanja, kasneje pa je bil razglašen za najboljši prvenec v zgodovini tega glasbenega prostora. Vrtoglavi uspeh so do¾iveli ob izidu drugega albuma »Crno-bijeli svijet«, ki je prinesel tedaj popularni ska ritem. Kmalu zatem so posneli album »Heroj ulice«. Skupina je leta 1983 v Zagrebu posnela nov album »Korak do sna«. Album je prinesel veliki hit »Sve je lako, kad si mlad«.

Leto 1985 je prineslo še en album, »Zlatne godine«. Ob koncu turneje »Zaustavite zemlju« so priredili legendarni koncert na tedanjem Trgu republike, na katerem se je zbralo skoraj pol miljona ljudi. Leta 1990 je Houra dvignil prah z novim albumom »Devetdeseta«. Prljavci so vse pogosteje odhajali na gostovanja èez lu¾o, v ZDA, Avstralijo in Kanado. Ob izidu nove plošèe »Lupi petama…« so Prljavo kazalište krenili na dolgo turnejo. Naslednji album »S vremena na vrijeme« je bil obdelan v londonskih studiih Battery. 20-letnico delovanja je skupina okronala s koncertom simfoniènega orkestra, ki je izvajal njihove pesmi, koncert pa je izšel na plošèi. Z albumom »Dani ponosa i slave« so se vrnili k svojem baziènemu zvoku.

Z albumom »Radio Dubrava« se je skupina vrnila v novi postavi, 2005 pa je izšel še album »Moj dom je Hrvatska«. »Tajno ime«, plošèa ki je izšla lani, je dvojni studijski album, na katerem je 14 novih pesmi. Vzporedno z zaèetkom letošnje velike turneje ob 30. obletnici delovanja pa je Prljavo kazalište izdalo album ‘Best of – Live’, ki vsebuje najveèje uspešnice skupine odigrane v ¾ivo.

Kri¾anke so vèeraj ¾e pol ure pred zaèetkom koncetra pokale po šivih in valovalo od prièakovanja ter pozitivne energije. Vèerajšnji koncert v Kri¾ankah se je zaèel burno saj je zaèetek koncerta oznaèil veliki pok, hrumenje helikopterja ter en kup ostalih zvoènih in svetlobnih efektov. Po takem spektakularnem uvodu in izredno dobro izdelani sceni so se na odru pojavili èlani zasedbe in brez uvodnega nagovora zaèeli s koncertom.

Glede na to, da morajo biti gospodje ¾e precej v letih so neverjetno energièni in na odru dajo res vse od sebe. Priznam, da ne poznam vseh pesmi in sem bila zato še toliko bolj pozorna na okolico in vzdušje v malce mrzlih Kri¾ankah. Škoda je le, da je v Kri¾ankah vedno isti problem in sicer ozvoèenje za glasbo je super, govor pa se kar nekako izgubi in zato publika na trenutke ni mogla slediti šalam in dovtipom.

Odigrali so znane hite kot so: Sve je lako kad is mlad, Kiše jesenje, Korak po Korak, Ne zovi mama doktora, Tu noc kad si se udavala, Badnje vece, Heroj ulice, Mi plešemo, Ru¾a in še mnoge druge.

Ves koncert je publika v veliki veèini prepevala s skupino in tako dokazala, da je pri nas veè kot dovolj obo¾evalcev skupine Prljavo kazalište. Vmes je sicer en fant zaèel mahati s šalom z napisom Hrvatska in se dreti kar bi lahko kdo ob trenutnih medsosedskih odnosih kdo vzel kot provokacijo vendar se je izkazalo, da so vsi v Kri¾ankah prišli u¾ivati v dobri glasbi in ne sprošèati svojih frustracij kar me zelo veseli.

Vsekakor je bil ta koncert eden boljših na katerem sem bila zadnje èase in v kolikor bo mo¾nost bom šla še na kakšen njihov koncert. Èimprej!

Veè fotografij pa si lahko ogledate v naši galeriji na Infoscena.net.
Tekst: Breda F.
Foto: Pia N.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.