Pristopi k zaposljivosti mladih v EU: izzivi in priložnosti

Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 je v okviru prve mednarodne konference projekta »My Generation at Work« v sredo, 17. aprila, ob 14. uri, v Kulturno-informacijskem centru (KIS) EPM, na Trgu Leona Štuklja 2 v Mariboru, priredila novinarsko konferenco »Pristopi k zaposljivosti mladih v EU in pri nas: izzivi in priložnosti«.

Novinarsko konferenco je povezoval Andrej Okreša, ki je v pozdravu predstavil projekt My Generation at Work, v okviru katerega je potekala novinarska konferenca. Gre za projekt, ki se bo izvajal pod okriljem evropskega programa URBACT, ki s svojimi projekti spodbuja trajnostni razvoj mest. Projekt MG@Work bo potekal od maja 2012 do aprila 2013 v 12 partnerskih mestih, med katerimi je tudi Maribor. Vodilni partner je Rotterdam (Nizozemska). Glavni cilj projekta je spodbujanje in rast zaposljivosti mladih na spreminjajočem se trgu delovne sile. Vse zainteresirane je povabil tudi na panelno diskusijo, ki bo potekala 18. Aprila 2013, od 14.00 do 16.00 ure, v Festivalni dvorani Lent, Loška ulica 13, 2000 Maribor.

Sara Sorger, vodja Pisarne Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 je povedala, da se EPM Maribor 2013 »dotika teme zaposlovanja, ki je v tem času najbolj pereča tema med mladimi. V Mariboru je brezposelnost mladih do tridesetega leta starosti 20 odstotna. Kar je pomembno je vzpostaviti most med izobraževalnimi inštitucijami in podjetji.« Predstavila je tudi programe, ki se v okviru EPM Maribor 2013 izvajajo na področju zaposlovanja mladih.

Robert Arnkil, finski raziskovalec in mednarodni strokovnjak na projektu »My Generation at Work« je dejal: »Včasih smo po izobraževanju čakali, da služba najde nas, danes pa temu ni tako. Mladi naj se ne zanašajo samo na formalno izobrazbo, ker to ni dovolj. Podjetja zanimajo neformalne izkušnje, ki si jih mladi pridobijo.« Izpostavil je, da si v projektu My Generation at Work mesta med seboj izmenjujejo primere dobrih praks, ki prispevajo k zaposljivosti ter spodbujajo inovativnost in podjetništvo med mladimi. Arnkil še pravi, da s projektom ne bomo rešili vseh težav, lahko pa naredimo velik korak k spremembam na področju zaposlovanja mladih.

Katarina Bremec Slanič, vodja kadrovske službe na e-Študentskem Servisu, strokovnjakinja projekta »Moje izkušnje«, je povedala: »Pred mladimi so zelo veliki izzivi. Delo in zaposlitev morajo iskati na različne načine, pri čemer dobiva vedno večji pomen neformalno in priložnostno znanje. In ravno to je tisto, kar dela razlike med mladimi kandidati za delo. Neformalne izkušnje so glavna dodana vrednost mladih. Med glavnimi kompetencami, ki jih delodajalci pričakujejo od mladih so timsko delo, sposobnost odločanja, fleksibilnost ter sposobnost komunikacije. Po naših izkušnjah imajo mladi težave pri predstavitvi svojih delovnih izkušenj. Od jeseni 2012 jih lahko predstavijo s pomočjo »Mojih izkušenj«, orodja za beleženje neformalno pridobljenih izkušenj iz študentskega dela.«Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.