Preiskali prostore ŠOU v Ljubljani

Aretirali naj bi člana ljubljanske študentske organizacije, ki naj bi skušal podkupiti poslance, da bi glasovali proti spremembi študentske ustave. Preiskali pa so tudi prostore ŠOU v Ljubljani.

Včeraj naj bi policisti pridržali člana Študentske organizacije univerze (ŠOU) v Ljubljani, ker naj bi skušal podkupiti delegate, da bi glasovali proti spremembam študentske ustave, poročata ®urnal in Finance. "Lahko potrdimo, da Policijska uprava Ljubljana opravlja preiskovalna dejanja v zvezi suma storjenih koruptivnih kaznivih dejanjj. Ker aktivnosti policije še potekajo in zaradi zavarovanja samega predkazenskega postopka vam več informacij ta trenutek ne moremo posredovati. O ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo," je sporočil predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek.

Pozno popoldne so policisti preiskali tudi prostore ŠOU v Ljubljani na Kersnikovi ulici, so za 24ur.com potrdili na ljubljanski policiji. Po neuradnih podatkih pa naj bi preiskali tudi stanovanje osumljenca. Šlo naj bi za nekdanjega svetovalca predsednika ŠOU v Ljubljani ®eljka Milovanoviča.

Iz ŠOU v Ljubljani so o priprtju izvedeli iz medijev. ‘Če navedene obtožbe držijo, gre za samovoljno in samoiniciativno delovanje posameznika. ŠOU v Ljubljani se včerajšnje skupščine ŠOS ni udeležil, ker je bil njen sklic nezakonit. Organizacija je že pred potekom skupščine pričela z uporabo vseh pravnih sredstev, da ljubljanskim študentom zagotovi enakopravno in demokratično predstavništvo v ŠOS,’ so zapisali v sporočilu za javnost.

 
Predsednica Študentske organizacije Slovenija (ŠOS) Katja Šoba o pridržanju ni bila obveščena, jo pa žalosti, če so nekateri res delovali na tak način. Zanjo so ključne spremembe študentske ustave, ki omogočajo bolj transparentno delovanje študentskih organizacij. Ogorčena je, ker so pred skupščino dobili dopis odvetniške pisarne Čeferin, ki zastopa ŠOU v Ljubljani, v katerem piše, da je sklic skupščine nezakonit in neustaven, tako bodo nične tudi odločitve. V dopisu še pozivajo poslance, naj se ne udeležijo skupščine, "sicer boste prevzeli morebitno kazensko in odškodninsko odgovornost". Podobno je v dopisu pisal tudi odvetnik Blaž ®ibret. Kot odziv je tudi Šoba poslancem poslala dopis, v katerem med drugim navaja, naj glasujejo po svoji vesti.

Sprejeli spremembe študentske ustave

 
Na skupščini ŠOS so včeraj, kljub protestom ljubljanskih študentov, sprejeli spremembe študentske ustave, ki naj bi uvedle boljši nadzor nad porabo denarja, strožje sankcije za kršitve in zmanjšanje denarja ljubljanski organizaciji. Omenjena bo izgubila približno 1,6 milijona evrov ali 13,6 odstotka sredstev.

Večurna burna razprava, v kateri ni manjkalo tudi "sočnih besed" na račun Katje Šoba in krovne študentske organizacije, je pokazala vso razdvojenost študentskih organizacij. Mart Daniel Buh iz ŠOU v Ljubljani je denimo dejal, da če "boste glasovali za ustavo na tej čajanki, boste abortirali demokracijo in ubili študentsko organiziranje". David Božič, tudi iz ljubljanske organizacije in nekdanji študentski minister za socialo, pa je študente pozval, naj se borijo za svoje interese in "ne proti študentom". Ljubljanska organizacija krovni zameri, da je spremembe ustave pripravljala brez soglasja z njimi oziroma v njeno pripravljanje niso bili vključeni.

 
Vir: 24ur.comKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.