Potovanje v Etiopijo

Preberite si zanimiv potopis iz Etiopije, v katerem boste izvedeli, kaj lahko pričakujete pri obisku te gostoljubne države ter zakaj je indžero najljubša jed naše novinarke.

»Sedaj je pravi čas, da se vrnem tam, kjer sem z mislimi ostala, tam, kjer sem pozabila del srca in med tiste ljudi, ki me osrečujejo in napolnjujejo z ljubeznijo.« Tako sem si govorila nekega spomladanskega dne, tri leta po tem, ko sem prvič obiskala Etiopijo. Tistega dne sem tudi kupila dve letalski vozovnici, eno zame in eno za sestro, ki je medtem bivala v Italiji in kateri se še sanjalo ni, da jo bo, ko se bo vrnila, čakalo takšno afriško presenečenje. Bilo je odločeno, da ona pojde z menoj, saj sem si od vsega najbolj želela takšne prijetne izkušnje podeliti z najbližjimi osebami. Povratek v Afriko je bil pač nujen, saj sem se želela prepričati, ali so bile lepote Etiopije le moje mladostniške iluzije ali pa je to res dežela, v katero se bom vedno vračala.
Med pripravami na potovanje sem se vsakodnevno srečevala z najrazličnejšimi pomisleki in skrbmi prijateljev, družine in znancev. Mnogi med njimi so imeli napačno mnenje o Etiopiji, pravzaprav o Afriki nasploh.  Niso vsi Afričani lačni in revni in ni res, da v Afriki nikjer ni vode, še manj pa, da so afriške temperature vedno zelo visoke in da na vsakem koraku izbruhne kakšna vojna. Njihovi dvomi me niso prestrašili, saj sem vedela, da obstaja tudi v »revni« Etiopiji tista svetla plat, zaradi katere sem se vrnila tja, tokrat v družbi svoje sestre.
Ob pristanku v Addis Abebi sem želela priklicati nekdanje občutke, pa mi ni ravno najbolje uspelo. Vedela sem, da bo tokratno bivanje bolj pristno in da mi bo Etiopija pokazala svoj pravi obraz, tisti, katerega marsikateremu turistu prikriva. Prva zadeva, katero sem si želela narediti ob pristanku v tej afriški deželi, kjer temperatura ni presegala dvajsetih stopinj podnevi, je ponovno okusiti njihovo tradicionalno jed indžero, ki se je na najslajši način – s prsti.
Premožnejši jo jedo z ovčjim ali kozjim mesom, številni pa si jo postrežejo le s fižolovo omako, zaradi česar obrok ni nič manj okusen in še zmeraj, kljub mnogih svetovnim kuhinjam v glavnem mestu, ostaja jed številka ena.
Po nekajdnevnem uživanju v Addis Abebi, ogledu narodnega muzeja, kjer hranijo 3,18 milijonov  staro okostje Lucy, katedrale Svete trojice, kjer je pokopan slavni cesar Haile Selessie, griča Entoto z Menelikovo palačo in drugih znamenitosti tega večmilijonskega mesta, sva se morali odpraviti tudi v nočne bare in diskoteke. In Etiopijci se resnično znajo zabavati (tudi brez alkohola, številni ga sploh ne pijejo), Etiopijke so primer najpopolnejše ženske lepote, tako navzven kot navznoter, in kljub zelo popularni etiopijski tradicionalni in moderni glasbi, ni manjkajo niti pesmi s svetovnih glasbeni lestvic. Poleg tega pa so ljudje še zmeraj nekako južnjaško gostoljubni in zelo družabni.
Nato sva s krenili proti severu. Naša prva postojanka je bil Bahir Dar. Nastanili sva se tik ob jezeru Tana, znanemu po številnih otokih s pravoslavnimi samostani, kjer pa je pravzaprav tudi izvir Modrega Nila. Najeli sva čoln, s katerim sva se odpeljali na omenjene otoke in si ogledali stare etiopijske cerkve, opazovale njihovo arhitekturo, kjer ima vsak del cerkve svoj pomen, in spoznale mnoge menihe, ki so nam pokazali stare svete knjige. Naslednji dan sva se odpravili k slapovom Nila, tako imenovanim Tis Issat, trideset kilometrov stran od Bahir Darja. Tu je zgrajena hidroelektrarna, zaradi katere naj bi bili slapovi manjši, toda najino navdušenje ob njihovi mogočnosti je bilo res izjemno. Nisva pričakovali tako lepega razgleda; na eni strani deroča voda ob bujni flori deževne vode, na drugi strani pa pogled na številne  pastirčke s svojimi majhnimi čredami koz, ki sedijo na kamnih in prepevajo ter igrajo na flavte.
Nadaljevali sva še bolj na sever, proti Lalibeli, ki slovi  kot romarsko mesto. Tu nas je že na avtobusni postaji dočakala skupina prisrčnih in igrivih otrok, čakala pa naju je tudi najina etiopijska družina. Kljub skromnim razmeram, v katerih živijo, odkar jim je oče umrl in je mati ostala z devetimi šoloobveznimi otroci, so naju sprejeli in pogostili, kot se za etiopijsko gostoljubje spodobi.
Poleg obiska sva si imeli namen ogledati enajst monolitnih, v kamen vklesanih cerkva, ki jih je v dvanajstem stoletju zgradil kralj Lalibela. Pokrajina okoli mesta naju je spomnila na predstavo, ki sva jo imeli ob branju biblijskih zgodb. Cerkve imajo ob množici vernih Etiopijcev moč tudi nereligiozne ljudi spreobrniti v vernike in name so naredile s svojim duhom in izjemno arhitekturo tako močan vtis, da bi z lahkoto verjela nacionalni legendi, da so jih zgradili angeli.

Počasi sva se vračali nazaj proti Addis Abebi, kjer sva, po etiopijskem koledarju, vstopili v leto 2003. Najina novoletna obljuba je bila, da se še pred koncem leta 2004 vrneva nazaj. Nato sva se nastanili v glavnem mestu, Marija je kot bodoča zdravnica začela delati v eni od  bolnišnic, jaz pa sem se posvetila nacionalni književnosti. Živeli sva življenje, katerega živijo domačini. To mi je pomagalo, da sem se prepričala, da etiopijske lepote niso bile moje iluzije, ampak dejstvo. In ni res, da je Etiopija med najrevnejšimi državami na svetu,; najbogatejša je, in sicer z ljubeznijo, prijateljstvom in najiskrenejšimi nasmehi.

Tekst in foto: Aleksandra GačićKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.