Infoscena priporoča

Riverside / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Napovednik

Napovednik dogodkov in brezplačne vstopnice

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Kino Šiška

Leta 1961 podjetje Ljubljanski kinematografi dobilo od mesta Ljubljane v upravljanje Kino Šiška, kjer so od 1964 do konca 80-ih let predvajali filme, nato pa je zmanjševanje obiska pripeljalo do tega, da so kino zaprli in ga oddajali samo še za razne prireditve in predavanja. Kino so nato leta 1994 zopet usposobili.

Po odprtju ljubljanskega Koloseja 2001 je kino Šiška s svojimi 725 sedeži že drugič zaključil svojo zgodbo. V času od oktobra 2002 do 2007 so v prostorih Kina Šiška nastajali umetniški projekti, odvijale so se plesne in gledališke ustvarjalne delavnice, obnovitvene vaje za predstave skupin in posameznikov in plesne akcije. Takrat je med drugim stavba nekdanjega kina prešla v last MOL. Civilna iniciativa, v kateri je bil vseskozi aktiven današnji mestni svetnik Gregor Tomc, pa si je že v času mandata Vike Potočnik in Danice Simšič prizadevala, da bi Ljubljana dobila center urbane kulture.

Leta 2004 je Kino Šiška postal eden od infrastrukturnih ukrepov, zapisanih v Nacionalnem programu za kulturo.

Mrežno organizirani Center sodobnih umetnosti naj bi poleg Stare elektrarne vključeval se Metelkvo 6 in bivši Kino Šiška. Zapuščene prostore naj bi spremenili v večnamenski prostor za gledališke in plesne predstave, video dela in instalacije, uredili pa naj bi tudi bar, cyber caffe, prostor za vadbo in garderobe. Obnavljanje je načrtovano za konec leta 2005. Za investicije v mrežno organizirani Center sodobnih umetnosti se predvidevajo sredstva Evropskih skladov. (A. Rihter, Delo: 20 avgust 2004)

Trg prekomorskih brigad 3,
1000 Ljubljana
+ 386 30 310 100


Z mrtve točke se je projekt v izvedbeno fazo premaknil šele 2006 s prihodom novega ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je projekt uvrstil med prednostne v svojem programu.

Center urbane kulture Kino Šiška je središče sodobne in urbane ustvarjalnosti v Ljubljani ter v širšem slovenskem prostoru. Je prvi in edini projekt svoje vrste v regiji, namenjen koncertnim, gledališkim, plesnim in eksperimentalnim dogodkom, skrbel pa bo tudi za produkcijske pogoje (vadbo, laboratorije in studie). S svojim programom Kino Šiška predstavlja in združuje urbanost, multikulturnost, politično neobremenjenost, tehnološko naprednost in vzpodbuja inovativnost, kreativnost ter mednarodna povezovanja.

Z arhitekturnimi in tehnološkimi inovacijami na kar 2.468 m2 se Kino Šiška uvršča med večje in tehnično najsodobnejše objekte svoje vrste v Evropi. V veliki dvorani Katedrali premore 800 stojišč oziroma 450 sedišč na 743 m2, ki se lahko prilagajajo posameznim, večinoma glasbenim in gledališkim dogodkom, v mali dvorani Komuni pa 150 sedišč na 205 m2 za intimnejše, pretežno eksperimentalne in debatne dogodke. Pričakovano povprečno letno število obiskovalcev je 100 000.

Dogodki
18
Mar
20:00
32€ predprodaja, 35€ na dan dogodka, 25€ d-š-u

Ko nas je pred točno enim letom v razprodani Katedrali obiskal prvič, je začel spor s Tekashi 6ix9ineom, o katerem so poročali mediji po celem svetu, na odru pa je z njim rajala cela dvorana. Kaj nam bo tokrat pripravil The Game, reper, ki je pod okriljem Dr. Dreja in kot član 50 Centovega znamenitega G-Unita na prelomu tisočletja s svojim prvencem The Documentary hiphoperski prestol zopet postavil na ameriško zahodno obalo? Koncert bo odprl eden od kraljev slovenskega rapa, originalni trnowski nindža Klemen Klemen.

19
Mar
20:00
17€ predprodaja, 20€ na dan dogodka, 13,60€ d-š-u

V sklopu koncertne turneje ob 35. obletnici svojega delovanja in izida prvega albuma Das ist Walter se bo legendarna skupina Zabranjeno pušenje ustavila tudi v Šiški. Premierno bodo predstavili tudi zadnji album Šok i nevjerica, na katerem med drugim sodelujejo tudi s priznano bosansko reperko Sassjo.

20
Mar
20:00
16€ predprodaja, 19€ na dan dogodka, 12,8€ d-š-u

Prekaljeni roker Jon Spencer se vrača v Šiško! Legendarni stari maček newyorškega podtalja, ki ga poznamo iz zasedb Blues Explosion, Pussy Galore, Boss Hog in drugih nam bo z novo spremljevalno zasedbo tokrat predstavil svojo prvo samostojno ploščo, ki se po mnenju Clash Music ponaša z nekaterimi najbolj nalezljivimi kitarskimi linijami in najboljšimi skladbami njegove dolgoletne kariere.

21
Mar
20:00
20€ predprodaja, 22€ na dan dogodka, 16€ d-š-u

Atmosferični islandski post-metalci Sólstafir se ob zaključku turnejskega cikla v podporo svoji leta 2017 izdani mojstrovini Berdreyminn vračajo v Ljubljano. Njihova samosvoja metalska zmes čudovitih melodij, psihedeličnih vložkov in rockerskega podtona obljublja krasen večer.

27
Mar
20:00
10€ predprodaja, 12€ na dan dogodka, 8€ d-š-u

Na že tradicionalnem obeleženju praznika sodobne klavirske glasbe Piano Day, ki je nastal na pobudo Nilsa Frahma, smo v preteklih letih gostili Grega Hainesa, Petra Brodericka, Bowraina in Roka Zalokarja, letos pa se nam bo pridružila mlada Poljakinja Hania Rani. Ogrevala je za Ólafurja Arnaldsa, le nekaj dni po obisku Šiške pa bo izdala svoj prvi album.

28
Mar
20:00
8€ predprodaja, 10€ na dan dogodka, 6,40€ d-š-u

V izteku marca bomo četrtkov večer posvetili dvema mladima in obetavnima trojicama, eni naši ter eni sosedovi. Avstrijke DIVES navdušujejo z doživetim surf popom, In The Attic iz Ljubljane pa so s premišljenim indie rockom lani osvojili našo Špil ligo.

30
Mar
21:00
15€ predprodaja, 18€ na dan dogodka, 12€ d-š-u

V Slovenijo prihaja Smokeasac, glasbenik in producent prezgodaj preminulega Lil Peepa! Na ekskluzivnem nastopu v Šiški nam bo predstavil ne le svoje samostojne skladbe, temveč tudi izbrane skladbe z Lil Peepove posmrtne plošče Come Over When You’re Sober, Pt. 2. Večer bo odprl pionir trapa na Slovenskem, Ledeni, za pravo festivalsko razpoloženje pa bo poskrbelo uvodno pop-up sejmišče domačih dizajnerskih znamk TrashGang in Nimaš izbire z DJ spremstvom.

1
Apr
19:00
28€,

Najbrž mislite, da je 1. april samo dan za šale, a na ta dan smrtno resno oznanjamo prvi koncert največje angleške metalcore skupine, Bullet For My Valentine, na naših tleh.

4
Apr
20:00
16€ predprodaja, 18€ na dan dogodka, 12,80€ d-š-u

Aprila nas bo v melanholično temačnost odela dunajska alter pop zvezdnica Soap&Skin. Ob povratku v Šiško nam bo predstavila novi album – “še en izreden nabor pesmi” (The Quietus), prvi v šestih letih, v katerih je med drugim z Apparatom posnela skladbo “Goodbye”, uvodno špico Netflixove serije Dark, ter se z Anno Calvi, Lætitio Sadier in Jeanne Added ganljivo poklonila Davidu Bowieju.