Infoscena priporoča

KŠ X: Gramatik / Koncerti

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Napovednik

Napovednik dogodkov in brezplačne vstopnice

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Kino Šiška

Leta 1961 podjetje Ljubljanski kinematografi dobilo od mesta Ljubljane v upravljanje Kino Šiška, kjer so od 1964 do konca 80-ih let predvajali filme, nato pa je zmanjševanje obiska pripeljalo do tega, da so kino zaprli in ga oddajali samo še za razne prireditve in predavanja. Kino so nato leta 1994 zopet usposobili.

Po odprtju ljubljanskega Koloseja 2001 je kino Šiška s svojimi 725 sedeži že drugič zaključil svojo zgodbo. V času od oktobra 2002 do 2007 so v prostorih Kina Šiška nastajali umetniški projekti, odvijale so se plesne in gledališke ustvarjalne delavnice, obnovitvene vaje za predstave skupin in posameznikov in plesne akcije. Takrat je med drugim stavba nekdanjega kina prešla v last MOL. Civilna iniciativa, v kateri je bil vseskozi aktiven današnji mestni svetnik Gregor Tomc, pa si je že v času mandata Vike Potočnik in Danice Simšič prizadevala, da bi Ljubljana dobila center urbane kulture.

Leta 2004 je Kino Šiška postal eden od infrastrukturnih ukrepov, zapisanih v Nacionalnem programu za kulturo.

Mrežno organizirani Center sodobnih umetnosti naj bi poleg Stare elektrarne vključeval se Metelkvo 6 in bivši Kino Šiška. Zapuščene prostore naj bi spremenili v večnamenski prostor za gledališke in plesne predstave, video dela in instalacije, uredili pa naj bi tudi bar, cyber caffe, prostor za vadbo in garderobe. Obnavljanje je načrtovano za konec leta 2005. Za investicije v mrežno organizirani Center sodobnih umetnosti se predvidevajo sredstva Evropskih skladov. (A. Rihter, Delo: 20 avgust 2004)

Trg prekomorskih brigad 3,
1000 Ljubljana
+ 386 30 310 100


Z mrtve točke se je projekt v izvedbeno fazo premaknil šele 2006 s prihodom novega ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je projekt uvrstil med prednostne v svojem programu.

Center urbane kulture Kino Šiška je središče sodobne in urbane ustvarjalnosti v Ljubljani ter v širšem slovenskem prostoru. Je prvi in edini projekt svoje vrste v regiji, namenjen koncertnim, gledališkim, plesnim in eksperimentalnim dogodkom, skrbel pa bo tudi za produkcijske pogoje (vadbo, laboratorije in studie). S svojim programom Kino Šiška predstavlja in združuje urbanost, multikulturnost, politično neobremenjenost, tehnološko naprednost in vzpodbuja inovativnost, kreativnost ter mednarodna povezovanja.

Z arhitekturnimi in tehnološkimi inovacijami na kar 2.468 m2 se Kino Šiška uvršča med večje in tehnično najsodobnejše objekte svoje vrste v Evropi. V veliki dvorani Katedrali premore 800 stojišč oziroma 450 sedišč na 743 m2, ki se lahko prilagajajo posameznim, večinoma glasbenim in gledališkim dogodkom, v mali dvorani Komuni pa 150 sedišč na 205 m2 za intimnejše, pretežno eksperimentalne in debatne dogodke. Pričakovano povprečno letno število obiskovalcev je 100 000.

Dogodki
14
Aug
20:00
15€ predprodaja, 12€ s popustom

Sredi avgusta nas bodo na eksotično potovanje z eklektično zmesjo rocka, krauta, acid folka in še česa vodili japonski psihedeliki Kikagaku Moyo. Bend se je z lani izdano ploščo Masana Temples uveljavil kot eno najbolj obetavnih imen sodobnega neopsycha, ki se odlikuje tudi po izjemnem smislu za živo improviziranje in ki so ga na turnejo povabili celo King Gizzard & The Lizard Wizard, nastopil pa je tudi na festivalih, kot so Roadburn, Austin Psych Fest in Desertfest. Pred njimi nam bo iz glasbenih tarot kart prerokoval nemanja, puljski glasbenik, ki na svojem letošnjem albumu črpa iz Bližnjega in Daljnega vzhoda.

22
Aug
20:00
18€ predprodaja, 22€ na dan dogodka, 14,4€ s popustom

Deerhunter, eden ključnih bendov sodobnega indie rocka, pod vodstvom provokativnega pevca in kitarista Bradforda Coxa končno prihaja v Slovenijo – in to z novo ploščo! Za priznano založbo 4AD januarja izdana Why Hasn’t Everything Already Disappeared? že žanje pohvale kritikov – NME, Pitchfork in The Independent so ji dali visoko oceno 8 od 10, Exclaim! še višjo 9, The Skinny pa kar 10 od 10.

12
Sep
20:00
10€ predprodaja, 12€ na dan dogodka, 8€ s popustom

Pod vodstvom marljivega Dana Boecknerja (Wolf Parade, Handsome Furs, Divine Fits) se po navdušujočem prvem obisku leta 2016 v Šiško z novo ploščo vračajo Operators. Plošča Radiant Dawn izide maja 2019, na njej pa se Boecknerjev vokal prepleta s cinematičnim zvokom analognih glasbil.

15
Sep
20:00
vstop prost,

V sklopu praznovanja 10. obletnice Kina Šiška bomo poskrbeli tudi za vse ljubitelje stripa in premierno predstavili novi album Martina Ramovša. Ta se je tokrat poglobil v življenje in delo pesnika ter satiričnega pisca Ivana Roba (1908–1943), ki obstaja nekje na robu slovenske literarne zavesti. In kot je pri Ramovševih stripovskih albumih že v navadi, se tudi ta nanaša na glasbo: skupina Martin Ramoveš Band je namreč posnela ploščo uglasbenih Robovih pesmi.

17
Sep
20:00
23€ predprodaja, 25€ na dan dogodka, 18,40€ s popustom

V sklopu praznovanja 10. obletnice Kina Šiška bomo seveda poskrbeli tudi za ljubitelje trših kitarskih zvokov – z vrhunskim paketom postmetalcev Deafheaven, ki so z enim najboljših albumom desetletja, Sunbather, trše zvoke ponesli med širše množice, in s čustvi nabitih posthardcorovcev Touché Amoré. Pred obema glavnima nastopajočima pa nas bo ogrela mlada zasedba Portrayal of Guilt iz Teksasa, ki je z lanskim prvencem nemudoma opozorila nase kot metalsko silo, na katero še kako velja biti pozoren.

19
Sep
20:00
18€ predprodaja, 20€ na dan dogodka, 14,40€ s popustom

Sloviti britanski producent Jon Hopkins, čigar plošče, kot sta Immunity in Singularity, veljajo za sodobne klasike elektronske glasbe, nas bo ob 10. obletnici delovanja Kina Šiška počastil z ekskluzivnim DJ nastopom, s kakršnim je med drugim navduševal množice na festivalih, kot sta Dimensions ter Primavera Sound.

20
Sep
20:00
26€ predprodaja, 28€ na dan dogodka, 20,80€ s popustom

Najmočnejša kalibra brezkitarskega punka Sleaford Mods, najbolj nabriti dvojec sodobne britanske glasbene scene, končno prihajata na prvi koncert v naši regiji! V sklopu praznovanja naše desete obletnice nam bosta poleg starejših hitičev predstavila letošnjo vrhunsko novo ploščo Eton Alive, značilno prežeto z minimalističnimi podlagami in ostrim družbenim komentarjem.

27
Sep
20:00
10€ predprodaja, 12€ na dan dogodka, 8€ s popustom

Po nepozabnem nastopu na lanskem festivalu MENT Ljubljana se k nam s samostojnim koncertom vrača eden najboljših ruskih koncertnih bendov, Shortparis, ki iz spastično plesnih gruvov in elementov post-punka, eksperimentale, noisea ter celo šansona ustvarja edinstveno glasbeno estetiko. Fantje se bodo v Šiški ustavili na svoji prvi evropski turneji, v sklopu katere polnijo klube od Varšave do Liverpoola.