Infoscena priporoča

Emma Ruth Rundle + Jaye Jayle / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Napovednik

Napovednik dogodkov in brezplačne vstopnice

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Kino Šiška

Leta 1961 podjetje Ljubljanski kinematografi dobilo od mesta Ljubljane v upravljanje Kino Šiška, kjer so od 1964 do konca 80-ih let predvajali filme, nato pa je zmanjševanje obiska pripeljalo do tega, da so kino zaprli in ga oddajali samo še za razne prireditve in predavanja. Kino so nato leta 1994 zopet usposobili.

Po odprtju ljubljanskega Koloseja 2001 je kino Šiška s svojimi 725 sedeži že drugič zaključil svojo zgodbo. V času od oktobra 2002 do 2007 so v prostorih Kina Šiška nastajali umetniški projekti, odvijale so se plesne in gledališke ustvarjalne delavnice, obnovitvene vaje za predstave skupin in posameznikov in plesne akcije. Takrat je med drugim stavba nekdanjega kina prešla v last MOL. Civilna iniciativa, v kateri je bil vseskozi aktiven današnji mestni svetnik Gregor Tomc, pa si je že v času mandata Vike Potočnik in Danice Simšič prizadevala, da bi Ljubljana dobila center urbane kulture.

Leta 2004 je Kino Šiška postal eden od infrastrukturnih ukrepov, zapisanih v Nacionalnem programu za kulturo.

Mrežno organizirani Center sodobnih umetnosti naj bi poleg Stare elektrarne vključeval se Metelkvo 6 in bivši Kino Šiška. Zapuščene prostore naj bi spremenili v večnamenski prostor za gledališke in plesne predstave, video dela in instalacije, uredili pa naj bi tudi bar, cyber caffe, prostor za vadbo in garderobe. Obnavljanje je načrtovano za konec leta 2005. Za investicije v mrežno organizirani Center sodobnih umetnosti se predvidevajo sredstva Evropskih skladov. (A. Rihter, Delo: 20 avgust 2004)

Trg prekomorskih brigad 3,
1000 Ljubljana
+ 386 30 310 100


Z mrtve točke se je projekt v izvedbeno fazo premaknil šele 2006 s prihodom novega ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je projekt uvrstil med prednostne v svojem programu.

Center urbane kulture Kino Šiška je središče sodobne in urbane ustvarjalnosti v Ljubljani ter v širšem slovenskem prostoru. Je prvi in edini projekt svoje vrste v regiji, namenjen koncertnim, gledališkim, plesnim in eksperimentalnim dogodkom, skrbel pa bo tudi za produkcijske pogoje (vadbo, laboratorije in studie). S svojim programom Kino Šiška predstavlja in združuje urbanost, multikulturnost, politično neobremenjenost, tehnološko naprednost in vzpodbuja inovativnost, kreativnost ter mednarodna povezovanja.

Z arhitekturnimi in tehnološkimi inovacijami na kar 2.468 m2 se Kino Šiška uvršča med večje in tehnično najsodobnejše objekte svoje vrste v Evropi. V veliki dvorani Katedrali premore 800 stojišč oziroma 450 sedišč na 743 m2, ki se lahko prilagajajo posameznim, večinoma glasbenim in gledališkim dogodkom, v mali dvorani Komuni pa 150 sedišč na 205 m2 za intimnejše, pretežno eksperimentalne in debatne dogodke. Pričakovano povprečno letno število obiskovalcev je 100 000.

Dogodki
20
Nov
20:00
6€ predprodaja, 8€ na dan dogodka

Beloruski častilci post-punk zapuščine Joy Division, lanski MENTovci Super Besse, se vračajo s še svežim novim albumom, posvečenim prigodam v prijetno melanholičnih poznih urah. Uvodoma nas bo pozdravil beograjski elektro rokenrol bend Auf Wiedersehen, ki se je podpisal pod eno najboljših lanskih plošč na Balkanu.

23
Nov
20:00
6€ predprodaja, 8€ na dan dogodka

Iskriv zagrebški zafrkant Miki Solus se v Ljubljano vrača na predstavitev svoje nove plošče, zaključka njegove “Muzičke trilogije”, ki jo je pred par leti proslavil hit ‘Hipster’. Pridružil se mu bo kant-punk dvojec Natriletno kolobarjenje s praho.

25
Nov
21:00
8€, 12€ na dan dogodka

Blues rock mašina Stray Train bo v Šiškini Komuni ovekovečila izid svojega drugega albuma, poimenovanega Stray Train II, Blues from Hell – The Legend of the Courageous Five.

27
Nov
20:00
13€ predprodaja, 15€ na dan dogodka

Ni jih malo, ki jim sive dni še vedno razvedri spomin na kakšnega od čudovitih zvočnih potovanj, na katera je Šiško že popeljal vrhunski avstralski trio The Necks, “vez med telesnim in miselnim, čutnim in duševnim, oprijemljivim in neizmernim”, kot ga je opisal Hrupmag. Z navdušenjem zato naznanjamo težko pričakovan povratek tega dragulja improvizirane godbe, tokrat ob že 30. obletnici delovanja in izdaji opojnega novega albuma Unfold!

29
Nov
20:00
8€ predprodaja, 10€ na dan dogodka

Po Marissi Nadler nas bo v lepoto temačnega folka tokrat zavila Emma Ruth Rundle, ki nas je s svojo post-rock ekipo Marriages nazadnje očarala pred nastopom Wovenhand leta 2015, poznamo pa jo tudi kot članico priznanih Red Sparowes. Tokrat nam bo predstavila svoj najnovejši solo album, težki, a odlični Marked for Death, pridružili pa se ji bodo še soborci z založbe Sargent House – z bluesom in folkom obarvani Jaye Jayle, s katerimi je Rundle letos tudi izdala split EP.

1
Dec
20:00
12€ early bird, 15€ predprodaja, 18€ na dan dogodka

Prvorazredni britanski psihedeliki The Horrors prihajajo na svoj težko pričakovan prvi nastop v Sloveniji, na katerem nam bodo predstavili tudi svoj prvi novi material v treh letih!!! 11 Album V izide septembra, že po prvem singlu pa je jasno, da gre za še eno sijajno stvaritev.

5
Dec
20:00
18€ early bird, 22€ predprodaja, 25€ na dan dogodka

Po 15 letih se v Slovenijo vrača svetovna tuareška senzacija Tinariwen, grammyjevski nagrajenci in eni najbolj priznanih puščavskih blues rockerjev na svetu! V Šiški nam bodo decembra predstavili svojo najnovejšo ploščo Elwan in pokazali, zakaj veljajo za kralje in kraljice saharske kitarske poezije.

26
Apr
20:00
22€ predprodaja, 25€ na dan dogodka

Prvič po treh letih bo berlinski mojster sodobne klavirske glasbe Nils Frahm spet sam stopil na svetovne odre, ena od prvih postojank njegove nove turneje pa bo ravno Šiška! Priznanemu glasbeniku, skladatelju in producentu ter pobudniku mednarodnega klavirskega praznika Piano Day smo pri nas nazadnje prisluhnili v okviru tria nonkeen aprila 2016, točno dve leti pozneje pa se bo v naši Katedrali spet predstavil v solo izvedbi, obdan le s svojimi glasbili in čudovitimi melodijami.