Poslovni načrt

Ko razmišljaš o ustnaovitvi podjetja, je ena izmed bistvenih stvari izdelava poslovnega načrta.

Velika večina podjetnih ljudi, ki se želi podati v podjetništvo, skuša najprej pridobiti vsaj nekaj osnovnih informacij o podjetništvu. Odpreti novo podjetje na vrat na nos, ne da bi stvari dobro premislili, ni najboljše oziroma se običajno ne izteče dobro. Ne glede na to, ali začnemo zbirati informacije v strokovnih knjigah, pri podjetnikih, ki jih poznamo ali preko spleta, slej ko prej naletimo na besedno zvezo poslovni načrt.

Zopet smo pri večini. Večina potencialnih podjetnikov ob misli, da bi morali napisati »goro strani«, preden gredo lahko v pravo akcijo, bolj ali manj mine vse podjetniško navdušenje. To je predvsem za birokrate, si rečejo. Spet drugi so že tako zaposleni s svojo poslovno idejo, da enostavno nimajo časa napisati poslovni načrt. Povsem drug ekstrem so potencialni podjetniki, ki dejansko napišejo goro strani poslovnega načrta, v akcijo pa nikoli ne gredo (analysis – paralysis). Seveda problem nastane, ker je enih in drugih podjetnikov veliko, večina podjetnikov pa izjemno rado deli svoja mnenja na internetu, v knjigah itn., kar je izjemno pozitivno, vendar lahko marsikoga zmede.

Tako je izjemno težko dobiti jasno sliko, ali sploh potrebujemo poslovni načrt, v katerih fazah, koliko strani naj tak načrt obsega ter druge informacije, ki bi nam koristile pri gradnji uspešnega in perspektivnega podjetja. V nadaljevanju so zbrane ključne informacije glede poslovnega načrtovanja, na podlagi prebranih več sto poslovnih načrtov ter na podlagi spremljanja tako podjetij, ki so pred začetkom poslovanja imela podrobni poslovni načrt, kot tudi tistih, ki ga še danes nimajo in uspešno poslujejo.

Več si preberite v članku Poslovni načrt.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.