Poslovni načrt

Poslovni načrt je eden izmed temeljnih dokumentov vsakega podjetja.

Poslovni načrt je neke vrste zemljevid podjetja. Gre za temeljni dokument v katerem definiramo cilje našega podjetja ter pot kako bomo do njih prišli.

Je potrebno poslovni načrt nujno napisati?

Ob odprtju podjetja poslovnega načrta od nas nihče ne zahteva. Gre torej za dokument, ki ga formalno ne predpisujejo nobena pravila. Ga pa obvezno potrebujemo v primerih, ko želimo dobiti investicijo v podjetja ali pa dobiti dodaten kapital za poslovanje podjetja s strani banke. Pa tudi pri prodaji podjetja je to pomemben dokument.

S poslovnim načrtom namreč storimo dvoje. Prvo je to, da s poslovnim načrtom dokažemo določeno mero resnosti. Investitorji vidijo, da smo o ideji dobro premislili, napravili finančne projekcije, načrt prodaje, predvideli stroške ter vse ostalo. Drugo pa je to, da tudi sami pridobimo dodatne informacije, ki lahko pripeljejo do izboljšanja naše poslovne ideje, kar pripomore k boljši realizaciji le te in posledično uspešnosti podjetja.

Naj napišem poslovni načrt ali ne?

Naš nasvet je, da je poslovni načrt vsekakor vredno napisati. V mnogih primerih se namreč že v fazi pisanja in zbiranja potrebnih informacij izkaže, da naša ideja v praksi ni izvedljiva. Predvsem projekcije prodaje, finančne analize ter druge nas velikokrat postavijo na realna tla. In nam s tem prihranijo oportunitetne ter druge stroške, ki bi jih izgubili z našim pomanjkljivim poslovnim modelom.

Veliko podjetnikov namreč pri svojem podjetju oziroma produktu ne upošteva različnih stroškov, brez katerih prodaja storitev / izdelkov ni mogoča, ali pa so ti stroški podcenjeni. 

Bo poslovni načrt natančno predvidel rast mojega podjetja?

Ne. Velja nenapisano pravilo, da v poslovnem načrtu vse predvidene stroške množimo z dva, predvidene prihodke pa delimo s tri. Kljub temu je poslovni načrt vredno napisati. Pri pisanju si lahko najdete tudi pomoč, v Sloveniji obstaja kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo s pisanjem poslovnih načrtov. Najdite jih v iskalniku na ključno besedo "poslovni načrt". Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.