Prijava je bila neuspešna.

Še niste registrirani?

Če še niste opravili registracije, lahko to storite tukaj.

Pozabljeno geslo?

V kolikor ste izgubili svoje geslo, ga lahko pridobite tukaj.

Registracija je potrjena.

Uspešno ste potrdili vašo registracijo.

Sedaj se lahko preko obrazca na vrhu naše spletne strani prijavite z vašim uporabniškim imenom in geslom.

OZN - institucija miru????

Svetovni konflikti, globalni problemi

OZN - institucija miru????

OdgovorNapisal/-a Haselnuss » Nedelja 29 junij 2008 @ 19:49

Po 2. sv. vojni se je oblikoval OZN, ki je nadomestil že prej ustanovaljeno Društvo narodov, ki je bil povsem neučinkovit, kar se je pokazalo z začetkom 2. sv. vojne. OZN je bil ustanovljen z namenom reševanja svetovnih sporov, da se ne bi ponovile vojne kot je bila 2. sv. vojna.

V zadnjih 20 in 30 letih pa se kaže, da je tudi OZN povsem nesposobna institucija. Samo poglejmo primere: Afganistan, razpad SFRJ, Sudan, Nigerija, Kongo, Sudan in zdaj še Zimbabve. To so najbolj pereči problemi zadnjih 20 let, kjer se OZN enostavno ne aktivira. Vse bolj je očitno, da je postal zgolj orodje močnih vplivnih držav (ZDA, VB, Rusija, Kitajska...) kar se je pokazalo s podporo invazije na Irak. Medtem ko je 50% sveta še vedno v vojni in trpi v nečloveških razmerah OZN ne ukrepa in skuša prevaliti odgovornost reševanja konfliktov na druge institucije.Kakšno je vaše mnenje? Sploh potrebujemo tako blamažno organizacijo? Kako bi odpravili korupcijo in vpliv posameznih velesil v taki "neodvisni" organizaciji?

Res potrebujemo na vsako generacijo eno svetovno vojno, da bodo ljudje začeli razmišljati?
Haselnuss
 
Prispevkov: 4098
Pridružen: Torek 10 maj 2005 @ 14:49
Kraj: Menges, Slovenija

OdgovorNapisal/-a charlli » Ponedeljek 30 junij 2008 @ 12:13

Srebrenica je padla pod zaščito OZN. Največji pokol po drugi svetovni vojni, kjer je umrlo več 7000 muslimanov, Srebreničanov, se je zgodil medtem, ko jih je čuval OZN. Nič več ni potrebno dodati.
charlli
chUnaDesign
 
Prispevkov: 8836
Pridružen: Torek 10 maj 2005 @ 0:05

OdgovorNapisal/-a Legija » Ponedeljek 30 junij 2008 @ 12:19

Sicer se strinjam, da je šlo za gnusni zločin, bi te pa samo v nečem popravil. Namreč ta izjava nikakor ne more biti pravilna, če upoštevamo, da se v Afriki praktično tedensko zgodi ena Srebrenica. Lahko pa trdimo, da je šlo za največji pokol po drugi svetovni vojni na evropskih tleh.
Legija
 
Prispevkov: 467
Pridružen: Sobota 14 maj 2005 @ 21:11

OdgovorNapisal/-a charlli » Ponedeljek 30 junij 2008 @ 12:28

Legija, seveda. V Evropi, sem pozabil dopisati.
charlli
chUnaDesign
 
Prispevkov: 8836
Pridružen: Torek 10 maj 2005 @ 0:05

OdgovorNapisal/-a Haselnuss » Torek 12 avgust 2008 @ 0:00

Me zanima, ali se bo morda tokrat OZN le izkazal in ustavil vojno v Gruziji ali pa bo naredil tisto kar zna najbolje - nič. Če se ne motim, je bila zadeva ustanovljena ravno za te primere.

V primeru da posreduje NATO, bo pa to samo še en dokaz, da ta organizacija ne ve točno kaj naj počne sama s seboj.
Haselnuss
 
Prispevkov: 4098
Pridružen: Torek 10 maj 2005 @ 14:49
Kraj: Menges, Slovenija

OdgovorNapisal/-a Haselnuss » Ponedeljek 17 november 2008 @ 0:02

Še en velik uspeh OZN-ja pri zagotavljanju svetovnega miru:

Poboji, posilstva, plenjenje - dobrodošli v Kongu


Medtem ko svet počasi razmišlja, kako rešiti krizo v Kongu, se tam nadaljujejo poboji, posilstva in ropanje.

Prebivalci na vzhodu Demokratične republike Kongo so že navajeni grozodejstev, saj so jim priča že več kot deset let, in tudi po koncu vojne leta 2003 se stvari niso kaj dosti spremenile. Vsake toliko časa je treba vzeti culo na rame in se umakniti pred različnimi milicami, najsibo uporniškimi ali provladnimi, ki brezskrbno pustošijo po tem delu Afrike.

Krvavi minerali
Srž nasilja v Kongu, začetki katerega segajo že v čas, ko je bil še belgijska kolonija, leži v klasičnem boju za prevlado. Država je namreč izjemno bogata z rudami, od diamantov in bakra do germanija in še zlati koltana, brez katerega si danes ne bi znali predstavljati vseh sodobnih tehnoloških naprav.

Minerale so si želeli vsi in za svoj cilj so šli prek trupel. Ko je Laurent Kabila prevzel oblast leta 1997, je izdal svoje nekdanje zaveznike in prekinil njihov dostop do naravnega bogastva. Sledila je krvava vojna, ki traja še danes.

V zadnjem izbruhu nasilja pred nekaj tedni je moralo svoje domove zapustiti več kot 250.000 ljudi, ki so bili prisiljeni umakniti se pred vojsko uporniškega generala Laurenta Nkunde, ko je ta zavzel večji del ozemlja okoli regionalne prestolnice Goma.

Oblasti se nočejo pogovarjati z zločincem
Nkunda trdi, da je njegov edini namen obvarovati skupnost Tutsijev pred uporniki iz vrst Hutujev, ki so v Kongo prebežali po genocidu v Ruandi, v katerem so si mnogi izmed njih umazali roke. General, opogumljen nad nedavnimi vojaškimi zmagami, je napovedal celo pohod na kongovsko prestolnico Kinšasa, če ga predsednik Joseph Kabila ne bo vključil v pogajanja.

A oblasti v Kinšasi se pod nobenim pogojem nočejo pogovarjati z Nkundo in ga tudi niso povabile na nedavni vrh v Nairobiju, kjer so se regionalni voditelji pogovarjali o načinih za rešitev, a kot je prevečkrat navada v Afriki, kaj več od poziva k premirju niso dosegli. Razlog za zavračanje pogovorov z Nkundo je, da ga obravnavajo kot vojnega zločinca, čigar mesto je v zaporu, in ne za pogajalsko mizo.

Vojaki med begom ropali in posiljevali
Vsega hudega navajeni domačini medtem ne zaupajo in ne verjamejo nikomur več. Na cedilu jih je pustila lastna vlada in tudi mednarodna skupnost. Ko so se v zadnjih spopadih s silami Nkunde vladni vojaki umikali, so tako kot uporniki tudi sami zagrešili številne zločine, ki jim še ni videti konca.

Združeni narodi so vladne vojake v Kongu obtožili, da so se med umikom pred uporniki znesli nad nekaj vasmi, kjer so posiljevali ženske in ropali domovanja preplašenih domačinov. Brutalno nasilje se je začelo v ponedeljek in se končalo v torek, ko je po besedah tiskovnega predstavnika misije ZN-a vojska le preprečila nadaljnje izživljanje svojih vojakov.

ZN ima v Kongu nameščeno svojo največjo mirovno misijo na svetu, ki šteje 17.000 pripadnikov, a tem do zdaj ni uspelo preprečiti spopadov in humanitarne krize. Na vzhodu Konga je nameščenih 9.000 pripadnikov mirovnih sil, kar pomeni 10 na 10.000 prebivalcev, in tudi v zadnjem valu nasilja so lahko le nemočno opazovali napredovanje upornikov in kalvarijo ljudi.

Vodja mirovnih operacij pri ZN-u Alain Le Roy je varnostni svet zaprosil, da odobri povečanje mirovne misije za 3.000 dodatnih vojakov in s tem prepreči novo vojno na območju. Po začetnem odporu članic VS-ja do poziva za okrepitev misije Le Roy zdaj vidi spodbudnejša znamenja, a kot je pogosto, pri takih odločitvah traja kar nekaj časa, da preidejo v realnost.

VS mora najprej sprejeti novo poročilo generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna o mirovni misiji, kar naj bi se zgodilo naslednji teden, nato pa so na vrsti tedni dogovarjanja med članicami do sprejetja nove resolucije o napotitvi dodatnih vojakov. Tako bodo v najboljšem primeru okrepitve prišle čez najmanj dva meseca, v tem času pa lahko domačini le čakajo in upajo, da se bo svet končno zganil. Do zdaj jih je pogosto razočaral in razočaranje ubije tudi upanje.
So pa vseeno svetovne velesile pri zadnji finančni krizi pokazale, da jim le ni mar za svetovno usodo in bodo sprejele vse ukrepe, da preprečijo nadaljnjo obubožanje ubogih svetovnih bankirjev.
Haselnuss
 
Prispevkov: 4098
Pridružen: Torek 10 maj 2005 @ 14:49
Kraj: Menges, Slovenija


Vrni se na EVROPA IN SVET

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron