Podočnjaki – zakaj nastanejo podočnjaki in kako jih odstranimo?

Podočnjaki ali temni kolobarji pod očmi so pogosto povezani z utrujenostjo in neprespanostjo, zato so tudi dobri znanci večine študentov. Kako jih odstranimo?

Zakaj nastanejo podočnjaki?

Kljub temu, da večina ljudi povezuje podočnjake zgolj z utrujenostjo, neprespanostjo in ponočevanjem, je razlogov za nastanek podočnjakov več. Kot pravi strokovnjakinja Tamara Čander iz spletne strani za odstranjevanje podočnjakov www.Podocnjaki.si, so podočnjaki zelo pogosto dedni, hkrati pa njihovemu nastanku botruje tudi bolezen, alergija ali dehidracija. Najbolj verjetno pa je, da gre pri nastanku podočnjakov za kombinacijo več vzrokov, kot so:

- motnje hranjenja, pomanjkanje vitamina K ali dehidracija
- dednost oz. atopični dermatitis
- astma ali alergija, ki povzroča otečene veke
- življenjski slog in nezdrave navade, kot so kajenje, pitje alkoholnih pijač in gaziranih pijač
- pretirano izpostavljanje soncu lahko stimulira kožo k ustvarjanju pigmenta, ki povzroča potemnitev spodnjih vek
- procesi, ki spremljajo staranje kože (tanjšanje že tako tanke kože pod očmi, izguba maščevja, propadanje kolagenskih in elastičnih vlaken)
- jemanje zdravil, ki vplivajo na širjenje žil
- težave s cirkulacijo, obolenja jeter ali težave z ledvicami
- zamašen nos lahko povzroči širjenje in temno obarvanost žil, ki vodijo kri od oči do nosa

Kako podočnjake zdravijo strokovnjaki?

Zdravljenje podočnjakov je odvisno od njihovega vzroka (in debeline vaše denarnice). Zdravnik vam bo po pregledu predpisal enega od naslednjih tretmajev:

- ustrezno zdravljenje s kremami na recept ali določen postopek zdravljenja
- laserski poseg (v primeru vaskularnih ali pigmentnih vzrokov),
- kemični piling, ki pospešeno obnovi kožo
- hiperpigmentacijo oz. kreme z belilnimi sredstvi
- vbrizgavanje polnil kot je hialuronska kislina
- kirurški poseg, ki učinkuje predvsem proti zabuhlosti vek

Odpravljanje podočnjakov

Kako podočnjake odstranim sam/a brez prevelikih stroškov?

Tretma podočnjakov je pravzaprav zelo enostaven in za to večinoma ne potrebujete zdravniških navodil. Za hitro in učinkovito odstranjevanje podočnjakov je potrebno redno izvajati naslednje korake:

1. Redno vsak dan negovati kožo okoli oči s primernimi sredstvi, med katerimi se priporoča uporaba PostQuam Uo Mo Roll’on. Hkrati je pomembno skrbeti za zaščitni faktor kože pri izpostavljanju soncu, zadosten vnos tekočin, zdravo in raznoliko prehrano z dovolj železa in vitamina K.
2. Pomagate si lahko s ohlajevanjem kože okoli oči, pri čemer najbolj pomagajo zgoraj omenjeno sredstvo za odstranjevanje podočnjakov, hladni kamilični ali kumarični obkladki, ledeni obkladki, posebni hladilni geli ali preprosto ohlajena navadna žlica.
3. Zatekanje kože pod očmi lahko preprečimo z dvigom vzglavja v postelji, še posebej če je razlog za podočnjake otekanje in zadrževanje tekočin.
4. Če menite, da je za podočnjake kriva preutrujenost, bo seveda najboljša terapija počitek, dodaten spanec in dnevni počitki. Dnevno tempirajte spanje na vsaj 7-9 ur, posebej pomembno pa je, da greste spati pred polnočjo.
5. Pred UV žarki se poleg krem zaščitite tudi s temnimi sončnimi očali, saj pigment dolgoročno poslabša videz vaših podočnjakov, čeprav vam kratkoročno morda deluje, da pri porjavelosti niso več tako vidni kot prej.
6. Spiranje in čiščenje sinusov ter zdravljenje zamašenega nosu, v kolikor je to krivo za nastanek podočnjakov. Pomagajte si tudi s kapljicami za nos ali s pršili s fiziološko raztopino.
7. Bodite pozorni na svojo prehrano. Izogibajte se pretirano slani hrani, saj ta vpliva na zadrževanje vode v vašem telesu in povzroča zabuhlost. Zaužijte čim več kivija, suhih sliv, artičok, špinače, bele čebule, cvetače, banan, rozin in brusničnega soka, saj so to živila, ki pomagajo odvajati vodo.

http://www.youtube.com/watch?v=YQJpom9FJx8

Katera kozmetična sredstva delujejo pri preprečevanju podočnjakov?

Na trgu je veliko kozmetike, ki obljubljajo učinke in dejansko tudi veliko kozmetike, ki lahko pomaga pri preprečevanju ali prikrivanju podočnjakov. Po ocenah se najbolje obnesejo:

- Preparati, ki so prvotno namenjeni odstranjevanju podočnjakov, kot je PostQuam Roll’on.
- Kvalitetne kreme proti gubam učvrstijo kožo, jo nekoliko odebelijo in pospešujejo odplavljanje razgradnih produktov, zato pozitivno vplivajo na preprečevanje nastanka podočnjakov. Preverjeno učinkovito kremo Unique Triple Action si lahko ogledate na www.Odstrani-Gube.si.
- Študije so podprle in dokazale delne učinke preparatov, ki vsebujejo vitamin K, vitamin C, vitamin E ali Retinol.
- Kozmetika, ki služi za prikrivanje podočnjakov in jo izberete glede na svoj tip kože in pigment. Tu predvsem koristi kakovosti tekoči puder, katerega barvo preizkušajte na svojem vratu in ne na roki, kot ste vajeni, saj je tam pigment drugačen. Po nanosu pudra se svetuje tudi uporaba korektorja.
- Ženske uporabljajte make up čimbolj naravne, kožne barve.
- Izogibajte se produktom, ki vsebujejo glikolno ali salicilno kislino, ki lahko vaše stanje še poslabšajo.

Za konec – podočnjaki naj vas ne skrbijo preveč, posebno v mladih letih se z njimi sreča vsak »pravi« študent, saj večina študentov v določenem obdobju svojega življenja živi precej nezdravo življenje, na kar vpliva slaba in enolična prehrana, stres, kajenje in pitje alkoholnih pijač ter splošna neprespanost. Vzemite podočnjake kot signal svojega telesa, da si želi sprememb in mu v tem ugodite, saj boste kmalu ugotovili, da niste s tem odpravili zgolj podočnjakov, pač pa je vaše splošno počutje veliko boljše.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Anitaaa7, 7.10.2016

Zdravo, jaz sem malo starejša gospa, nisem ravno študentka, zato me zanima ali je tole samo za mlade, ki imajo podočnjake zaradi žuriranja ali tudi za nas starejše?

JernejSvetuje, 7.10.2016

Živjo Anita, če govoriva o celotnem tretmanu je ta zagotovo primeren za vse starosti (pravzaprav gre za splošno zdrava dejanja, ki koristijo tudi če nimate podočnjakov), izdelek PostQuam Roll’on pa je posebno primeren primeren za dedne, starostne in spalne podočnjake, torej je primeren tako za tiste, ki premalo spijo, kot tudi tiste, ki jih imajo zaradi genov ali starosti. Upam da sem kaj pomagal z odgovorom :) Lep pozdrav

peroPT22, 7.10.2016

ja tale zadevica postquam roll on je kar kul, jaz ne počnem teh drugih zadev ker se mi ne da in nimam časa, ampak sem kdaj med izpitnim obdobjem ko zombi in se potem par dni mažem s tem zjutraj in zvečer in hitro pomaga, da te vrne v normalno stanje…

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.