Podčetrtek

Predstavitev občina Podčetrtek

OBČINA PODČETRTEK

Splošni podatki o Podčetrtku

Občina Podčetrtek je ena od novoustanovljenih občin v Sloveniji. Uradno je začela delovati v letu 1995.
Nastala je kot ena izmed šestih občin (Rogatec, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Kozje, Bistrica ob Sotli in Podčetrtek) na ozemlju nekdanje občine Šmarje pri Jelšah.
Na območju občine živi v 26 naseljih 3374 prebivalcev.

Zakaj obiskati Podčetrtek?

Občina Podčetrtek je izrazito turistična občina. Poleg glavnega nosilca Term Olimia je v občini vse polno turističnih destinacij. Neokrnjena narava in lepa urejenost krajev v občini vas bodo kar vlekle na obiske in potep po njej.

Ogleda vredni so kulturno-zgodovinski spomeniki  (lekarna in samostan Olimje, cerkev svete Marije na pesku,…), ki so odprti za javnost. Domačini so ponosni tudi na vinogradnike in kletarje. Ob obisku njihovih kleti boste lahko poizkusili odlična in kakovostna vina.

V dolini pod goro Rudnico sredi zelenih trat, sadovnjakov, vrtov in njiv stoji že od 11. stoletja naprej olimski grad. Leta 1663 so se v njem naselili redovniki pavlinci, ki so ob gradu-samostanu zgradili prekrasno baročno cerkev in jo opremili z črno-zlatimi oltarji. Cerkev je posvečena Marijinemu vnebovzetju in je bila v začetku namenjena predvsem romarjem.

Kozjanski park je eno najstarejših in najobsežnejših zavarovanih območij v Sloveniji. Zavarovano območje s statusom regijskega parka je mozaik predalpskega hribovja, vinogradniškega gričevja, obsotelskih ravnic, ohranjene narave in bogate kulturne dediščine, ki ponuja veliko možnosti za raziskovanje, uživanje in sprostitev.

Visoka stopnja biotske raznovrstnosti uvršča Kozjanski park med najpomembnejša naravovarstvena območja v Sloveniji in Evropi, saj spada večji del parka v evropsko pomembna posebna varstvena območja Natura 2000.

Nedaleč stran od term Olimia stoji muzej kmečke opreme. Etnološka zbirka predstavlja življenje na deželi v preteklosti in pripomočke, ki jih je uporabljal skromen kmečki človek. Zbirko bogati prek 4000 eksponatov, med katerimi so nekateri izjemne starosti in so prave mojstrovine.

Muzejska zbirka spada med najbogatejše v tem delu Slovenije.

Dobršen del okolice Podčetrtka je moč prehoditi ali prevoziti s kolesom. Pri tem so pohodnikom in kolesarjem v pomoč urejene kolesarske in pešpoti, ki jih je skupaj več kot 20. Kolesarske steze so primerne za gorsko in cestno kolesarjenje.

Za pohodnike je zanimiv odsek evropske pešpoti E7, ki je del poti Atlantik-Črno morje in prečka Slovenijo v smeri zahod-vzhod. Štajersko-zagorska planinska pot povezuje kraje po obeh straneh mejne reke Sotle.
Skozi te kraje vodita tudi Slomškova romarska pot Bizeljsko-Ponikva in Emina romarska pot, ki poteka preko Koroške, Štajerske, Dolenjske in Gorenjske in je povezana z istoimensko potjo v Avstriji.

Okoli naselja Olimje poteka geološka učna pot Rudnica-Virštanj, ki nas pouči o pestrosti geološkega razvoja in geološki zgradbi Kozjanskega. Pešpot z lepimi razglednimi točkami, s katerih se vidi večji del Kozjanskega parka, je primerna za vsakega obiskovalca s povprečnimi fizičnimi sposobnostmi. Po južnem delu občine Podčetrtek potekata še Pot XIV. divizije in Poljska planinska pot.

Z vzpostavitvijo Turistične cone SOTLA-dolina izvirov zdravja, je postalo prečkanje državne meje tudi za kolesarje in pohodnike prijaznejše. V coni so označene tri sprehajalne in tri kolesarske poti, primerne za začetnike in za bolj izkušene.

Podčetrtek je odlično izhodišče za številne izlete v okolico, tudi onstran meje s Hrvaško.

V Kozjanskem parku vabi na izlet grad Podsreda, ki sodi med najpomembnejše objekte romanske arhitekture na Slovenskem. Danes živi polno in bogato življenje in ga zlasti v poletnih mesecih napolnijo zvoki glasbil številnih glasbenikov.

Znotraj Kozjanskega parka se dviga Pilštanj, že skoraj pozabljeno, pa v zadnjih letih oživljeno trško naselje, ki se je že v 15. stoletju ponašalo z desetimi sejmi na leto. Do danes se je ohranil sramotilni steber ali pranger, kamor so priklenili prestopnike.

Svete gore nad Bistrico ob Sotli so bile poseljene že v rimskih časih in so eno najstarejših romarskih središč v Sloveniji. Ponašajo se z romarsko Marijino cerkvijo in štirimi kapelami.

Svojevrstna posebnost Bizeljsko-sremiške vinske turistične ceste so peščene jame iz silikatnega peska, imenovane repnice. Pred približno dvesto leti so jih kmetje pričeli kopati, da bi v njih shranjevali poljščine in sadje. Danes je repnic okoli 150, aktivnih je 30, kmetje pa v njih poleg pridelkov shranjujejo tudi vino.

Muzej na prostem Rogatec predstavlja življenje kmetov in obrtnikov konec 19. in v začetku 20. stoletja. Osrednji del je lesena in s slamo krita hiša, ometana z ilovico in prebeljena z apnom.

Popotnike vabi Rogaška Slatina z večstoletno zdraviliško tradicijo in z znamenito steklarno.

Kalvarija, ki je speljana k romarski cerkvi sv. Roka nad Šmarjem pri Jelšah, velja za najobsežnejši pasijonski kompleks v Sloveniji s 14 kapelami križevega pota, ki so razporejene ob cikcakasti poti.

Vredni ogleda sta tudi romarski cerkvi na Sladki gori in na Tinskem.

Onstran hrvaške meje velja obiskati Terme Tuhelj, Tabor grad v Desiniču in Muzej Staro selo Kumrovec, ki je privlačno ne le za ljubitelje etnoloških zbirk, ampak tudi za privržence maršala Tita.

Zanimivost – terme Olimia in termalni park Aqualuna

Termalni park Aqualuna je poletno vodno zabavišče s 3000 m² vodnih površin, ki vas vabi s svojimi bazeni in objekti za odlično zabavo, prijetno druženje in sprostitev. Termalni park Aqualuna vas očara s prijetnim valovalnim bazenom, z vznemirljivimi vodnimi drčami, stezami za spuste hitrosti in divjimi zavoji. Posebej vabljiv je za družine z otroki vseh starosti.

Poskrbljeno je za otroški zabavni program, pestro animacijo in bogato gostinsko ponudbo. Razvajate se lahko s ponudbo odlične hrane v samopostrežni restavraciji, sladolednem butiku in okrepčevalnici ali pa si privoščite osvežilno pijačo v prijetnem barskem ambientu.

Dogodki v občini

V mesecu juliju je občina Podčetrtek še kako živa, med poletnimi dogodki velja izpostaviti konjske dirke, ki se bodo odvijale 25.7. in “Igre v topli vodi 2009″, ki bodo na sporedu 1.8. v termah Olimia.

Viri in povezave

http://podcetrtek.siKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.