Pisanje diplome malo drugače

Naša novinarka Ana D. vam predstavlja pluse in minuse, vprašanja in odgovore o Erasmus izmenjavi, pisanju diplome na Portugalskem, ceni piva v Portu in podobne koristne informacije.

Ciao mama, ciao ati, grem! Kam greš? Grem pisat diplomo v Porto! Zakaj, saj imaš doma računalnik?! Plusi in minusi, vprašanja in odgovori o Erasmus izmenjavi, pisanju diplome na Portugalskem, ceni piva v Portu in podobne koristne informacije v prav posebnem intervjuju.

Zakaj erasmus in zakaj ravno Porto?
Erasmus, ker je modna muha, Porto pa zato, ker mi je všeč južna Evropa in je Porto bil edino mesto iz južne Evrope, ki sem ga lahko izbral. Poleg tega pa sta v prid Porta odločila še morjeeee in sonceeee.

Je kakšna razlika, če v tujini opravljaš letnik ali pa greš pisat diplomo?

Meni se zdi, da je razlika ogromna (opomba: jaz samo »pripravljam« diplomo). Če tukaj opravljaš letnik, si enakovreden tukajšnjemu študentu. Predavanja so (vsaj na mojem faksu) v portugalščini – profesor pa ti da literaturo v angleščini, iz katere se lahko učiš, v angleščini pa lahko tudi opravljaš izpite. Po mojem mnenju je najtežje študentom ekonomije, imajo obvezno prisotnost (predavanj in vaj), razne projekte, delne izpite, skratka veliko učenja. Veliko ljudi mi pravi, da je v njihovih državah lažje – da manj hodijo na faks in da se manj učijo. Jaz osebno pripravljam diplomo in imam z nadzornim mentorjem dogovor, da imam konzultacije ob ponedeljkih, se pa bom verjetno lahko dogovoril, da bodo te konzultacije vsak drug teden. Sploh pa stvari pri pripravljanju diplome niso tako obvezujoče, saj mi je mentor povedal, da je že imel študenta iz Slovenije, ki pa je dosti potoval in ni imel časa za diplomo.

Kako si človek pripravi prtljago za šest mesecev?
Za mene so bila najpomembnejša oblačila, nekaj knjig, prenosni računalnik. Potrošni material (op. šampon, hrana, svinčniki ipd.) nisem vlačil z mano zaradi omejitev na letalu. Potoval sem z Ryanairom – zdi se mi, da je omejitev 16 kg. Če kaj nujno potrebuješ in ne moreš vzeti  s sabo na letalo, je najceneje, da ti npr. starši pošljejo po pošti (op. za 6 kg se plača približno 30 evrov – baje pa je dosti ceneje, če pošlješ manjši paket).

Denar – višina Erasmus štipendije, ali zadostuje, je na Portugalskem življenje dražje?
Ni toliko dražje, morda le kakšnih 10 odstotkov, vendar tukaj nimajo bonov in se takoj pozna. Sicer imajo študentske menze, vendar niso ravno najboljše (op. obupne so!). Obrok stane 1,95 €, sem pa izvohal eno menzo na zobozdravstvenem faks – hrana je dosti boljša, obrok pa stane 2,80 €.

Erasmus štipendija znaša 220 €/mesec, preden greš, ti izplačajo 80 odstotkov, ostalih 20 odstotkov pa ko se vrneš, če seveda prineseš potrjen obrazec (application form). Vendar se mi zdi, da tukaj zapravim več kot v Sloveniji. Na bankomatu ponavadi dvignem 20 €, ki ji kar hitro zmanjka, veliko denarja pa gre za špecerijo.

S kom se tukaj družiš; z domačini ali se Erasmusovci držite bolj skupaj?
Bolj z Erasmusovci.

Zato ker ste skupaj v študentskem domu?
Ne – v mojem domu smo na prvem nadstropju Erasmusovci  (10 komadov), drugače pa so tukaj podiplomski študentje (Afričani i Brazilci).

In kje se zabavate?
Po klubih, saj zabav v študentskih domovih ni. So izredno konzervativni, imajo celo ločene moške in ženske domove. Pa tudi Erasmusovci imamo le dvakrat na leto zabavo, zberemo se pred neko gostilno, vendar se ta ob dveh ponoči zapre in takrat gre vsak po svoje, v kakšen klub ali kaj podobnega.
Ko sva že ravno pri zabavi in podobnem, ne moreva iti mimo cen alkohola …
Tukaj nimajo velikega piva (op. Caneca je veliko pivo, pa še to je le 0,4 l). Ponavadi 0,33 l piva stane okoli dva evra, vendar je v »fancy« lokalih največje pivo (!!!) 2 decilitra, ki ponavadi stane dva evra in pol.

Kakšna pa je tipična portugalska hrana?
Bakalhao – to je riba polenovka. Tukaj je bakalhao kot paprika na jugu Srbije – na tisoč in en način. Sam nisem ljubitelj ribe, vendar mi je le-ta zelo všeč. Če si razvajen in navajen na domačo hrano, lahko imaš tukaj razne težave. Že tako preprosto stvar, kot je kisla smetana, je nemogoče najti. Sam sem jo našel v ruski trgovini. In še ena razlika med Portugalsko in Slovenijo: tukaj nimajo fast foodov (burek, kebap, čevapi ipd.), ki delajo ponoči kot pri nas. Ne rečem, da jih ni, toda zelo redki so in malce dražji. Drugače pa je hrana v menzi kar podobna naši. Na primer, za začetek zmeraj juha, potem pa priloga  – pomfrit ali riž ter meso na različne načine. Težava pa je tudi v tem, da ko kupuješ artikle v trgovini, skoraj nobeden nima angleškega prevoda in večkrat kupuješ mačka v žaklju.

Kakšen je bil tvoj prvi vtis, ko si prišel? Je bilo drugače, kot si si mislil, da bo – bolje, slabše…
Presenetila so me pravila študentskega doma, saj sem pričakoval, da bodo enaka kot pri nas. To je bil največji šok. Tukaj se večina domov (vendar ne vsi) deli na ženske in moške, v vseh pa so redarji in obiski niso dovoljeni. Seveda lahko imaš obisk, vendar jih lahko gostiš le v posebnem objektu (op. ki se nahaja na sredini slike). V tem objektu so lahko tudi zabave. V študentu je uradno kajenje prepovedano, le Turki kadijo v svojih sobah – drugače pa kadimo na balkonu. Drugače pa me je izredno presenetil Porto, nad mestom sem bil fasciniran. Sedaj je že toplo in uživamo v/na sončku.

Kako preživljaš dneve v Portu, kaj počenjaš, imaš morda kakšen nov hobi…?
Ko se zbudim, grem v menzo na kosilo (!!), popoldan pa študiram, včasih skočim v center ali grem na obisk, včasih grem nakupovat. Učim se tudi srfat, če grem na plažo, mi to vzame celo dopoldne. Predavanja portugalščine imam zvečer (ob 18.30), trikrat na teden po dve uri, potem pa si ponavadi s sosedom Špancem skupaj pripraviva večerjo. Zvečer je na vrsti zabava, se pa tudi zgodi, da ostanemo doma. Takrat študiram ali srfam po internetu.

Portugalska v treh besedah?
Morje, vinho do porto (op. portovec), prijaznost (ljudje so zelo prijazni in zmeraj pripravljeni pomagati).

Imaš še kakšen bistroumen nasvet za tiste, ki se v Porto ali na Erasmus šele odpravljajo?
Nič takega, vsak mora stvar izkusiti po svoje, vendar pa bi rad povedal, da se mi zdi, da Portugalci od vseh evropskih narodov najmanj seksajo.

Intervju: Ana D.
Slika: Arhiv ŠtudentarijeKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.