Pestro ob kulturnem prazniku

Ob Prešernovem dnevu, slovenskem državnem prazniku, se bo po vsej državi odvijala kopica kulturnih in spremljevalnih dogodkov.

V Ljubljani Združenje dramskih umetnikov Slovenije opoldne pripravlja tradicionalni recital Prešernove poezije na Prešernovem trgu z recitacijami poezij, branjem pesnikove korespondence in avtorskih besedil, posvečenih dr. Francetu Prešernu. Nastopilo bo okoli 20 dramskih umetnic in umetnikov. Prireditev je mogoče spremljati neposredno in na zahtevo tudi drugod po domovini in v svetu, med drugim prek radijskega prenosa na tretjem radijskem programu RTV SLO.

Trnovski terceti in Konzorcijev literarni maraton
V KUD-u Franceta Prešerna se je začel že 14. tradicionalni pesniški festival Trnovski terceti, s katerim bodo zaznamovali kulturni praznik. Domačo poezijo bodo na Prešernov dan zastopali Marcello Potocco, Ervin Fritz in Uroš Zupan, iz Makedonije je prišel Risto Lazarov, iz Črne gore Jovanka Uljareviæ, Tarek Eltayeb pa je Egipčan.

Tudi v knjigarni Konzorcij bodo kot že desetletja praznovali 8. februar z literarnim maratonom. Letos je dogajanje razdeljeno na dva sklopa, dopoldanskega in popoldanskega. Ob 11.00 se je z avtorji, ki pišejo v slovenščini, pa ta ni njihov prvi jezik, pogovarjala Majda Kne. Ob 13.00 se bodo v Konzorciju posvetili antologiji slovenske poezije 20. stoletja z naslovom Nevihta sladkih rož. Pogovor ob knjigi bo vodila literarna kritičarka Tanja Petrič, ki je k sodelovanju povabila Mitjo Čandra, Kajetana Koviča, Nežo Maurer, Miroslava Košuto, Nika Grafenauerja, Milana Jesiha, Andreja Brvarja, Alojza Ihana in Ifigenijo Zagoričnik Simonoviæ. V zadnji uri bo igralec Brane Grubar bral pesmi Gregorja Strniše, Aleša Štegra in Primoža Čučnika. Za glasbeno dopolnitev bo skrbel harmonikar Rihard Zadravec – Riki.

Prešernova poezija tudi na sankališču in pod padalom
Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) in zavod ŠOLT bosta na dan kulturnega praznika sedmič pripravila kulturno-športno prireditev Pesem pod padalom. Na sankališču v parku Tivoli bo mogoče prisluhniti prebiranju poezije Franceta Prešerna in drugih avtorjev v slovenskem in tujih jezikih. Prireditev bodo športno obarvali padalci padalske šole ŠOLT, ki se bodo v park Tivoli spustili skupaj z znanim Slovencem.

Priložnost za brezplačen ogled filmov
V Ljubljani bo mogoč brezplačen ogled filma Zvok Istanbula v Kinoklubu Vič, v Koloseju pa bo brezplačno na ogled film Vse je šlo k vragu, Pete Tong. Ob slovenskem kulturnem prazniku se bo v Ljubljano vrnil tudi edini film lanske slovenske produkcije Kratki stiki, ki bo na sporedu ves teden, od 7. do 14. februarja, v kinu Komuna.

V Koloseju v Mariboru bodo na sporedu Osnovni delci, film, ki je nastal po razvpitem romanu francoskega avtorja Michela Houellebecqa. V Koloseju v Celju in Kopru ter v kinu Center Kranj bodo predvajali filme, ki jih v redni distribuciji v teh kinocentrih ni bilo. V Celju bo tako brezplačen ogled lanskoletnega prejemnika tujejezičnega oskarja, južnoafriški Tsotsi, v Koloseju v Kopru pa Prepovedan sadež. Kino Center Kranj bo postregel z brezplačno predstavo italijanskega Režiserja porok.

Ob dnevu kulture bo v Kinodvoru ob 20.10 premierno prikazan film Svet kitajskega režiserja Džja Džang Keja, ki je bil ob letu izida nominiran za zlatega leva na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. Ogled filma bo brezplačen.

Galerije in muzeji bodo 8. februar večinoma zaznamovali z dnevom odprtih vrat. Ponekod bodo praznovanje združili z odprtjem razstav, spet drugod z dejavnostmi za obiskovalce. (RTVSLO)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.