Pazite se drobnega tiska v Pogojih poslovanja Apple naprav

S strani naših bralcev smo dobili opozorilo glede pogojev, ki jih sprejmete pred uporabo Apple naprav – bodite previdni in razmislite ali to sploh ima smisel!

Po izidu opevanega iOS sistema pod številko 11 smo vsi na internetu zasledili ogromno pritožb, težav s telefoni iPhone in razočaranih/jeznih uporabnikov, ki so dobesedno zasuli forume in Facebook strani predstavnikov znamke Apple.

A očitno na začetku ti še vedeli niso, kaj točno jih čaka. Saj je Apple, slučajno ali ne, ta težavni update izdal nekaj več kot 2 leti zatem, ko je izšel iPhone 6. Kar je pomenilo naslednje – da so za vse težave (vsaj po mnenju podjetja EPL d.o.o., ki se ponaša z Applovo znamko “Premium reseller”) odgovorni uporabniki sami in so jih dolžni odpraviti na lastne stroške. Da, prav ste slišali – v pogojih poslovanja ste se pred uporabo svoje Apple naprave bili dolžni strinjati s tem, da boste po 2 letih od uporabe odgovorni za vse napake na telefonu, tudi če jih (namerno ali nenamerno) povzroči podjetje s svojim uradnimi update-i, kot se je zgodilo v navedenem primeru. Pravzaprav še huje – za programske težave naj Apple ne bi ničesar jamčeval že od začetka uporabe!

Na Facebooku lahko tudi na naslednjem linku (KLIK) preverite kako pri takšnih težavah ukrepa “Premium reseller”, ki očitno težko prenese, da si je nekdo drznil kritizirati znamko Apple, kljub temu, da je njihov uporabnik. Na povezavi zasledimo naslednje:

- Kljub temu, da je večina komentarjev o update-u iOS 11 izrazito negativnih, podjetje ne želi sprejeti tega in ne ponudi nobene rešitve za vse razočarane uporabnike, kar bi od takega podjetja pričakovali. Si predstavljate, da Tesli odpove GPS in ta namesto brezplačnega popravka za VSE avtomobile usmerja svoje uporabnike od ene podpore na drugo ter ne priznava napake?

- Uporabnik jim jasno pove, da si lasti iPhone starejši od 2 leti, kupljen v EU ter da mu po zadnjem update-u ne deluje GPS, WIFI, telefon spušča čudne zvoke itd. (napake, ki se redno pojavljajo po zadnjem iOS update-u in jih zasledimo na vseh forumih)

- Podjetje uporabniku svetuje, naj se obrne na uradno Apple podporo preko telefona 080 080 321, kjer uporabnik dobi odgovor, da mu oni ne morejo pomagati pri težavah z Update-om ter mu svetujejo naj se obrne na svojega ponudnika mobilnih storitev, kar je v omenjenem primeru podjetje A1 (bivši Simobil). Uporabnik od Simobila prejme odgovor, da A1 servis odpravlja težave zgolj tistim, ki so tudi sam aparat kupili na njih in uporabnika naslavlja nazaj na podjetji EPL ali iStyle, kjer naj bi prejel več informacij. Torej 3 podjetja, ki so uradni zastopniki podjetja Apple ali pa “Premium resellerji”, uporabniku ne znajo dati jasnega navodila na koga se mora obrniti, pač pa z njim igrajo ping-pong.

- Ko uporabnik po 16 dneh, v katerih je njegov telefon še vedno nedelujoč, počasi začne izgubljati živce, ga podjetje EPL začne zasipati z vprašanji kakšne vrste garancijo želi uveljavljati in za kakšne vrste napako gre (citat: “rade volje nadaljujemo debato le odloči se o čemu naj bo? Pravice, jamčevanja, kritja… karkoli že, ampak ali za programsko opremo (software) ali strojno opremo (hardware)?”). Podjetje EPL očitno ne razume, da ni delo uporabnikov, ki kupijo telefon za 500 €+, da bi sami delali diagnozo telefona, uporabnik pa jim je težave že pred tem opisal in bi mu samo morali povedati, ali Apple kot podjejte odgovarja za svoje napake in omogoča brezplačen servis, ali pa ne.

- Odgovore uporabniku prevzame zaposleni v podjetju EPL, kar lahko vidimo po sliki (EPL majica in napis Service), ki napiše naslednje: “torej za tvojo napravo ne jamčuje garant, končano je jamčevanje prodajalca… stroške popravila po temu zadnjemu lahko krije samo in edino lastnik, uporabnik-očitno si to ti. To je če je govora o strojni opremi oz. do sedaj je bilo, bolj verjetno pa je govora o programski opremi, ki pa jo pokriva EULA. Običajno tega nihče ne prebira, vsak pa se s tem pred pričetkom uporabe strinja in to potrdi.”

- Na konkretno vprašanje “torej če prav razumem drži naslednje: - da po 2 letih od nakupa, ko potrošnik zgubi pravico tako do garancije kot uveljavljanja stvarne napake pri prodajalcu, lahko podjetje Apple izda update, ki poruši celoten sistem, kupec pa je to napako podjetja Apple dolžan odpravljati na lastne stroške?” uporabnik zopet ne dobi odgovora, pač pa se znova oglasi EPL in uporabnika usmerja na tehnično podporo podjetja Apple preko telefona (torej tisto isto, kamor so ga usmerili že pred 16 dnevi in uporabnik ni prejel nobene rešitve ali navodil).

- Po vztrajanju uporabnika, da mu podajo rešitev, pa EPL (“Premium reseller”!) pove naslednje: V primeru okvare strojne opreme je vsaka okvara po izteku jamčevanja tvoj strošek. Če govoriš o napaki na programski opremi pa ni jamčevanja niti prvo noti drugo leto niti po izteku… po licenčnih pogojih imaš pravico do uporabe te programske opreme.

Dragi Apple in vaši Premium resellerji, očitno ste tako polni sami sebe, da ste pozabili zakaj obstajate – zaradi uporabnikov. In dokler je vaš idejni vodja Steve Jobs stremel k temu, da je uporaba Apple naprav enostavna in intuitivna za uporabnike, vi sami v 16 dneh ne znate uporabniku niti odpraviti lastnih napak – napak podjetje Apple, ampak se pozivate na droben tisk ter se tolčete po prsih glede vaših veleumnih licenčnih pogojev in tega, da imajo uporabniki PRAVICO do uporabe vaše opreme in ne smejo niti pričakovati, da boste vi sami odgovarjali za vaše napake (naj bodo te programske ali tehnične sploh ni pomembno).

Hvala vam, da nam dajete pravice za uporabo vaših izdelkov (ker očitno smatrate, da moramo biti za to izjemno hvaležni, kljub temu, da smo za vaš telefon odšteli skoraj povprečno slovensko plačo) in upamo, da se boste kmalu začeli zavedati, da imajo uporabniki po drugi strani pravico do izbire znamke telefona. Namreč hitro se zna zgoditi, da boste s takšnimi in podobnimi potezami izgubili prav vse svoje zagovornike, ki se bodo raje odločili za nakup znamke, ki svoje uporabnike spoštuje in ki zna sprejeti, priznati in odpraviti svoje lastne napake.

Vi, Apple, tega namreč ne znate in vam je za vaše uporabnike popolnoma vseeno. Morda pa lahko tudi to zapišete v drobni tisk v pogoje poslovanja, da se boste lahko pozivali na to, da smo to vedeli že vnaprej.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.