Paul van Dyk

Intervju s Paul van Dykom, ki bo že ta vikend nastopil v Ambasadi Gavioli. Med drugim nam je zaupal, da glasba ne more biti sama po sebi nikoli politična.

V Ambasadi boš predstavil svoj novi album Evolution, ki izide jeseni. Boš že pred tem izdal tudi kakšen singel?
Nosilno skladbo s plošče bomo izdali sredi avgusta, albuma pa predvidoma v drugem ali tretjem tednu septembra. Tak je vsaj naš načrt. Nismo se namreč še dokončno odločili s katero skladbo bomo napovedali album. Na nastopih še testiram odziv na nekatere skladbe, imam nekaj favoritov, a končna odločitev še ni padla.

V intervjujih za slovenske medije si se v zadnjih dveh letih že dotaknil albuma, tako da nekaj malega o njem že vemo. Nam lahko zdaj končno potrdiš kakšnega zanimivega gosta?

Lahko bi, samo ne želim povedati preveč. :) Lahko pa dokončno potrdim vsaj to, da je spet zraven pevec Johnny McDaid iz skupine Vega 4, s katerim sva sodelovala pri uspešnicah Time of our lives in Home. Pridružil se mi je tudi pri tej plošči. Je eden mojih najboljših prijateljev in eden najboljših glasbenikov, ki jih poznam, zato sem še posebno vesel, da mi ga je uspelo prepričati v sodelovanje na novi plošči.

Tehno je bil včasih pravo gibanje. Rejvanje je bilo povezano z družbenimi, socialnimi, ekološkimi gibanji. Je to še prisotno ali je plesna glasba danes le še žur?
Predvsem je plesna glasba iz majhne subkulture v tem času zrasla v največjo mladinsko glasbeno kulturo na svetu. Kamorkoli pogledaš danes, srečaš ljudi, ki so zaljubljeni v to glasbo, ki v njej uživajo. V 90. letih se z ekologijo pravzaprav ni ukvarjalo prav veliko ljudi. Danes ključna ekološka vprašanja poznajo vsi, to je ena glavnih družbenih tem. To je do neke mere tudi posledica našega gibanja. Še vedno je tudi veliko aktivistov, ki se radi zabavajo ob plesni glasbi. A glasba ne more biti sama po sebi nikoli politična. Gre bolj za to, da mora s tem, ko postane popularen, umetnik znati to popularnost izkoristitit tudi za to, da opozori na resne težave in spodbudi ljudi, da jih začnejo reševati. V to sam iskreno verjamem. To je pravi način. A nikoli ne grem v klub zato, da bi širil svoja politična prepričanja. Veliko več mi je do tega, da poskrbim, da se ljudje zabavajo. Ko pa se pogovarjam z mediji, jim povem, kaj se dogaja v moji glavi medtem, ko potujem po svetu in ga opazujem. Če vidim, da je nekaj narobe in da lahko to rešimo, tako da se združimo in naredimo svet vsaj malo boljši, to tudi povem.

V Slovenijo prihajaš ob 20-letnici naše osamosvojitve, nastopal si na zabavi ob 19. rojstnem dnevu. Odraščal si v vzhodnem Berlinu in veš, kaj je prinesla demokracija. Lahko svojim navijačem ob jubileju sporočiš kaj pozitivnega?
Najprej čestitke ob jubileju. Pred 20. leti ste začeli nekaj zelo posebnega: postavili ste svojo dravo in postali del demokratične Evrope. To je velik in pomemben dosežek, saj ste s tem vsi dobili možnost aktivno sodelovati v upravljanju vaše družbe. In to ni malenkost. A demokratična družba je močna toliko, kot so močni posamezniki v njej. Morate biti aktivni. Če vidite, da v vašem domačem okolju nekaj ni v redu, se lotite posla in spremenite zadeve na boljše. Bodite aktivni!Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.