Opis FRI – smer IŠRM

Opis Interdisciplinarnega študija računalništva in matematike UNI

IŠRM = Interdisciplinarni študij računalništva in matematike UNI
Fakulteta = FRI in FMF (Fakulteta za računalništvo in informatiko in Fakulteta za matematiko in fiziko)

Se pravi po domače, študirate Računalništvo in Matematiko; nikar pa ne tega mešati z pedagoškim Računalništvom in matematiko, ker sta to dva različna študija.

Naj najprej malce povem kateremu naj faks priporočam; če mislite iti na IŠRM samo in le zaradi tega, ker ste opazili da so majhne omejitve, tega NE počnite. Razen če imate seveda veliko smisla za logiko, veliko smisla za povezovanje struktur in seveda ljubezni do matematike. Na začetku se vam bo morda zdelo kje sploh računalništvo je – prvi semester je skorajda isti kot pri naših “velikih bratih”, ki študirajo Računalništvo in Informatiko. Prvi semester je sestavljen iz Analize 1, Diskretnih struktur, Računalniškega praktikuma, Osnove Programiranja 1 in Proseminarja.

Opisi predmetov
Analiza 1 – Večinoma gre za ponavljanje vse srednješolske snovi in dodajanje nekaterih dodatnih pojmov. Prvi semester se sestoji iz Odvodov, Integralov, Funkcije in Limite (pa še kaj bi se lahko našlo). Načeloma so predavanja iz teorije dolgočasna, bolj zabavno postane na vajah pri FMFju, kjer povprečnega posameznika zelo zmedejo na začetku težki primeri. Odvisno od asistenta, ki ga imate za vaje. Prof. Jerman zna zelo dobro razložiti, medtem ko za ostale nimam velikih izkušenj. Načeloma gre za matematičen predmet.

Osnove Programiranja 1 – Kot predmet pove sam – tukaj se učite programiranja. Programiranje poteka v programskemu jeziku Java, predavanja pa vodi prof. Mahnič. Predavanja so večinoma nezanimiva, saj so skrajno dolgočasna. Več se dogaja na vajah, kjer pišete programe (priporočam vsem da se vsaj malo seznanite s programiranjem in se na podlagi tega odločite, če je faks za vas).

Diskretne Strukture 1 – Načeloma eden izmed najtežjih predmetov. Če logika, smiselno povezovanje in predstavljanje velikih stvari v glavi ni za vas, potem tudi ta faks ni za vas. Predavanja so deloma zanimiva, saj profesor dostikrat vnese tudi kakšno “interno šalo”. Boljše se boste imeli na vajah, kjer boste včasih kar odpuljeno gledali kako pride profesor do rešitev.

Računalniški praktikum – Ne bom izgubljal besed. Učite se delanja v OpenOffice.org paketu (Writer, Calc, Impress), HTMLju, Mathematici, Latexu, Linuxu … Predavanja so skorajda neobvezna, saj se da vse dobiti v eni knjigi. Načeloma je to dokaj računalniški predmet. Nič kaj težkega.

Proseminar – V bistvu “dodatni pouk” za IŠRMjevce. Na njem imate še dodatne vaje iz Analize 1.

Glede hrane
Faks ima svojo menzo; kjer se lahko dokaj najete vendar se naveličate eno in istih stvari. Lahko zahajate tudi čez cesto v Volto, kjer nudijo tudi veliko hitre prehrane. Blizu pa je tudi italijanska restavracija Mirje.

KONČNA ANALIZA
Faks priporočam vsem, ki jih zanimata Računalništvo in matematika in informatike na glavnemu programu ne marajo. Kot je že povedal profesor na informativnemu dnevu – študij zajema 51% Računalništva in 49% Matematike. Drugi letnik je sestavljen večinoma iz matematike, v tretjemu pa že sami izbirate ali se boste usmerili v Računalništvo ali v Matematiko. Skratka pogoj za faks – MATEMATIKA je numero uno za vas, kot tudi logično razmišljanje, sprotno učenje in teženje profesorjem o nerazumljivih stvareh.

By: ZeroCoolKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect