Opis BF – Biotehnologija

Opis študija Biotehnologije na Biotehniški fakulteti

Biotehnologija je v zadnjem času postala eno izmed najbolj perspektivnih področij oz. študij, saj zajema veliko različnih področji od matematike do genskega inženiringa. Kot pri večini ved ima biotehnologija veliko definicij, ena izmed njih je sledeča: “Biotehnologija je povezava naravoslovnih in inženirskih znanosti z namenom uporabe organizmov, celic, njihovih delov in molekularnih analogov v proizvodih in storitvah.” 

Lahko jo razdelimo na tri področja; bela, ki se ukvarja predvsem v industrijskih procesih, rdeča, ki se ukvarja z medicinskimi raziskavami in zelena, ki se uporablja v kmetijstvu. Vsa področja pa pripomorejo, k izboljšanju našega življenja, vnašajo novosti v kmetijstvo, industrijo, medicino, živilstvo, veterino in okolje ter s svojimi novostmi pomagajo živim bitjem.

Študij biotehnologije je zelo raznolik. Na začetku namreč študent pridobi znanje iz različnih osnovnih naravoslovnih ved, tekom let pa spoznava najrazličnejša strokovna področja biotehnologije, s pomočjo izbirnih predmetov pa se lahko študent usmerja v področje, ki ga najbolj zanima. Ob koncu študija je pripravljen na pestro paleto izzivov, zato je tudi področje zaposlitve kar široko (od farmacevtskih podjetij in različnih raziskovalnih ustanov do inovativnih majhnih podjetij). 

Študij biotehnologije ni pretežak, vendar kot vsak študij zahteva študentovo pozornost in delo. Izpite se ponavadi lahko opravlja v dveh delih, da se ne nabere preveč snovi naenkrat. Še posebej koristne so laboratorijske vaje, ki jih ni malo in so del skoraj vsakega predmeta. Pri nekaterih predmetih je potrebno napisati tudi seminarsko nalogo. Časovno pa je študij kar zahteven. Sama težavnost pa  je nazadnje odvisna od študentovega zanimanja za področja, ki jih študij obsega – z zanimanjem gre vse lažje, zato študiramo, kar nas veseli!

Ob nekoliko boljši organizaciji pa se najde tudi dovolj časa za različne aktivnosti, ki jih organizirajo različna aktivna društva na fakulteti. 

Biotehnološko študentsko društvo

Za izvenštudijske dejavnosti poskrbi tudi BŠD, ki s svojimi projekti želi na poučen in zabaven način študentom predstaviti različne kraje, posebnosti in turistične atrakcije v Sloveniji in Evropi ter doseči tudi boljšo povezanost med različnimi generacijami študentov biotehnologije.

Nekaj projektov, ki jih je društvo izvedlo:

- 1. in 2. biotehnološki študentski dnevi
- kostanjev piknik
- izdelava brošur o GSO
- izlet v center ICGEB (Ita)
- kolesarjenje v podzemlju Pece
- ekskurzija na Dunaj
- izlet v Valencijo
By: Ajda Marič in Marko Verce, študenta biotehnologije Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.