Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Oliver Ho za Študentarijo

Oliver Ho ali po novem Raudive je prav gotovo ena izmed gonilnih sil angleškega tehna. V zadnjem času, pa je tudi on soustvarjalec novega glasbenega trenda z minimalističnim priokusom. Preberite si VIP intervju.

Oliver Ho ali po novem Raudive je prav gotovo ena izmed gonilnih sil angleškega tehna. V zadnjem času, pa je tudi on soustvarjalec novega glasbenega trenda z minimalističnim priokusom. Izdaje na založbah Poker Flat, Drumcode in Klang Elektronik ga uvrščajo med najproduktivnejše minimal akterje na Otoku, kmalu pa pride svoj novi zvok predstaviti tudi k nam.

Zdravo Oliver, z Raudive projektom si začel v letu 2006. Kaj te je privabilo k produciranju in vrtenju minimal zvoka?
Vedno sem posluša različne glasbene stile, vse od besnega eksperimentala kot Autechre do deep housa, kot naprimer Theo Parrish. Počasi mi je postalo dolgčas ob ozko-usmerjenemu odnosu hard techno scene. Minimal glasba je bila bolj barvita in z več različnimi zanimivimi idejami. Ljudje kot je Ricardo Villalobos so ustvarjali zelo unikatno glasbo in za artista je to najbolj pomembno – da si unikaten in izviren. To me je prepričalo.

Kako je to vplivalo na tvojo kariero?
Sigurno je bilo kar nekaj oboževalcev precej zmedenih in razočaranih, vendar vsakdor, ki gleda malce naprej, razume ta napredek in kmalu spozna, da gre predvsem za dobro, kvalitetno glasbo. Še vedno vrtim tehno, vendar z dodatki hausa, minimala in ostalih zvrsti, tako da celoten set dobi neko zgodbo, potovanje…

Kaj predstavlja ime Raudive? Je to v kakšni povezavi s Konstantinom Raudiveom?
Da, ime sem povzel po njem. Bil je latvijski psiholog, ki je eksperimentiral s posnetki glasov duhov. Ure in ure je snemal »white noise« in potem filtriral te čudne vokalne glasove. Sam sem vedno oboževal procese mutiranja vokalnih glasov in kako vse skupaj vpliva na človeški um. Obstaja tudi simboličen pomen pri uporabi tehnologije in strojev pri komuniciranju z onstranstvom. Na svoj način tudi tehno komunicira z našimi dušami.

Imaš kake nove izdaje v načrtu, po tvoji zadnji izdaji na Drumcode?
Posnel sem izdajo z naslovom » Myth«, ki bo kmalu na voljo na Lorberjevi založbi »Nummer«. Je bolj abstrakten funky minimal.

Za skladbo »Good Boy, Bad Boy«, ki je izšla na Klang Elektronik ste posneli tudi video. Da, poznam režiserja, Bernarda Pucherja. Je sicer tudi tehno producent. Ponudil se je, da posname video za mojo glasbo. Zdelo se mi je zelo zanimivo, kako je prenesel vzdušje same skladbe na video izdelek. Končni izdelek se mi zelo dopade, je precej humorja notri.

Kot sem slišal delaš tudi na enem inštrumentalnem projektu?
Vpleten sem v projekt Zov Zov, je ambientalne narave, vključuje pa kitaro, saksofon in elektroniko. Giblje se okoli ustvarjanja različnih »atmosfer« in kako jim dovoljuje dihanje in razvoj…

Osemnajstega aprila prihajaš v Slovenija, tokrat prvič kot Raudive. Kaj lahko pričakujemo izpod tvojih rok?
Pričakujete lahko odlično zabavo, kjer se bodo ljudje lahko napelsali in se imeli super, zraven pa slišali funky eksperimentalen zvok, ki ruši meje in omejitve…

Slišal sem govorice, da namearavaš za ta dogodek posneti poseben Sidechani Records miks, ki bo na voljo le v Ljubljani na tem dogodku. Je to res?
Res je, razdelili bomo posebne kartice, na katerih bo povezava do omenjenega miksa in ostalih informacij o Raudiveu.

Bi kaj sporočil tvojim oboževalcem v Sloveniji?
Težko pričakujem na nastop in da vas vse vidim. Upam, da bomo lahko skupaj premaknili glasbeno sceno v prihodnost z enkratnimi zabavami.

Intervju: R.R.
Foto: Arhiv