Odziv ŠOS na Pahorjev socialni monolog

Študenti so zgroženi nad navedbami Vlade Republike Slovenije (Vlade) ob predstavitvi Izhodne strategije iz krize, ki jo je včeraj, po 67. seji Vlade, predstavil predsednik Vlade Borut Pahor. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) se je odzvala tudi na njegove navedbe o spremembah študentskega dela.

Na sestanku med predsednikom Vlade in študenti, ki je potekal 27. januarja, so študenti predsedniku Vlade predstavili širino študentske socialne problematike ter izrazili nezadovoljstvo nad vsiljevanjem »rešitev« Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve na področju študentskega dela. Predsednik Vlade Borut Pahor je pokazal razumevanje za težave, s katerimi se soočajo študenti.

Študenti so zato toliko bolj presenečeni nad včerajšnjimi izjavami predsednika Vlade v kontekstu Izhodne strategije in reševanja gospodarske krize tudi s pomočjo preoblikovanja študentskega dela, vendar brez upoštevanja predlogov in nevarnosti, ki jih je ŠOS predstavil v svoji analizi. Sestanek s predsednikom Vlade so razumeli kot začetek socialnega dialoga in ne le kot sestanek, ki se premier čez nekaj dni sploh ne spomni več. Iz zaključkov sestanka niso nikakor sklepali, da bo Vlada delovala proti študentom, kar je tudi v nasprotju z obljubo, ki jim jo je dal predsednik Vlade.

V Izhodno strategijo je umeščen tudi predlog Zakona o malem delu, s katerim se bo preoblikovalo študentsko delo oziroma po navedbah predsednika Vlade kar ukinilo. Izjava predsednika Boruta Pahorja, da »…ni normalno, da študenti prek študentskega servisa zaslužijo več kot diplomirani inženirji…« ne odraža realnega stanja. Izjava namreč jasno kaže na nepoznavanje realne problematike študentov in namerno zavajanje javnosti, kljub temu, da so študenti predsedniku Vlade prejšnji teden izročili »Dokument o celoviti ureditvi študentskega položaja v Sloveniji«, ki obsega 90 strani in predstavlja sistemski prerez položaja študentov, pripravljen na strokovnih podlagah ter analitičnih podatkih. Takšnih študentov, ki so v letu 2009 zaslužili več kot 12.000 evrov (na osnovi predvidevanja, da je to neto letna plača inženirja) je manj kot 0,2 odstotka. To pomeni, da je izjava predsednika Vlade RS v 99,8 odstotkih napačna.

®iga Schmidt, član Predsedstva ŠOS: »Kljub zavezi, da bo Vlada natančno preučila naše predloge in izhodišča, včerajšnja Pahorjeva izjava potrjuje, da tega niso storili in da nas še vedno ne upoštevajo. Ugotavljamo, da je Pahorjev socialni dialog zgolj dimna zavesa, ki služi za prikrivanje enostranskih potez posameznih ministrov

ŠOS bo vsakršno ravnanje Vlade v sklopu sprejemanja Izhodne strategije, ki bo poslabšala socialni položaj študentov v Sloveniji in zmanjšala dostopnost visokega šolstva ter posledično elitizacijo visokega šolstva z vsemi razpoložljivimi sredstvi preprečil.  Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.