Obračun študentskega dela

Študenti: Pripadajo vam splošna in dodatna splošna, posebna osebna olajšava, potni stroški in olajšava za vzdrževane družinske člane!

Prva tranša informativnih izračunov dohodnine bo v nabiralnikih davčnih zavezancev še ta teden. Ker je za ugovor zgolj 15 dni časa, smo za vas pripravili zbirni prispevek o vseh olajšavah, ki jih študentje skladno z zakonom o dohodnini lahko uveljavljajo v morebitnem ugovoru na Fursov izračun.

Posebna osebna olajšava znaša dobrih 2.400 evrov, uveljavljate pa jo lahko le v primeru, če vas nihče drug ne uveljavlja za vzdrževanega družinskega člana. Pravico do te olajšave imajo vse do dopolnjenega 26. leta starosti, v nekaterih primerih pa se lahko omenjena starostna omejitev podaljša.

Študentje svojo dohodninsko osnovo nižajo še z 10-odstotnimi normiranimi stroški in vplačanimi prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Nekoliko manj znano dejstvo, ki ga omogoča zakon o dohodnini, pa je, da imajo študentje pravico do uveljavljanja dejanskih stroškov prevoza in nočitev, ki so nastali v povezavi z opravljanjem dela. http://data.si/blog/2015/03/26/studenti-poleg-splosne-olajsave-uveljavljajte-tudi-potne-stroske/

Še manj znano dejstvo, ki zna nekaterim študentom priti prav v časih dolgo trajajočega pobiranja gospodarstva in posledično velike brezposelnosti, pa je, da si lahko davčno osnovo znižajo, če finančno vzdržujejo svojega starša. Furs jim bo olajšavo priznal v primerih, ko so starši brez prihodkov oziroma ti ne zadostujejo za preživetje in ko študent preživlja svojega starša. http://data.si/blog/2015/03/20/studenti-lahko-za-brezposelnega-starsa-uveljavijo-dobrih-2000-evrov-olajsave/

Vas poleg zanima, kateri prispevki in davki sestavljajo študentsko napotnico? Preverite tukaj http://data.si/studentsko-delo/.

Pripravila: Anita Andrenšek, Data d.o.o.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Tram 11

Podarjamo 2 vstopnici za nastop legendarnih Tram 11 v Cvetličarni. Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Kako se imenujeta člana zasedbe Tram 11?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Gipsy Kings

Podarjamo 2 vstopnici za veliki koncert skupine Gipsy Kings. Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Navedi vsaj 3 hite skupine Gipsy Kings"


Spremeni besedo.