Obračun študentskega dela

Študenti: Pripadajo vam splošna in dodatna splošna, posebna osebna olajšava, potni stroški in olajšava za vzdrževane družinske člane!

Prva tranša informativnih izračunov dohodnine bo v nabiralnikih davčnih zavezancev še ta teden. Ker je za ugovor zgolj 15 dni časa, smo za vas pripravili zbirni prispevek o vseh olajšavah, ki jih študentje skladno z zakonom o dohodnini lahko uveljavljajo v morebitnem ugovoru na Fursov izračun.

Posebna osebna olajšava znaša dobrih 2.400 evrov, uveljavljate pa jo lahko le v primeru, če vas nihče drug ne uveljavlja za vzdrževanega družinskega člana. Pravico do te olajšave imajo vse do dopolnjenega 26. leta starosti, v nekaterih primerih pa se lahko omenjena starostna omejitev podaljša.

Študentje svojo dohodninsko osnovo nižajo še z 10-odstotnimi normiranimi stroški in vplačanimi prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Nekoliko manj znano dejstvo, ki ga omogoča zakon o dohodnini, pa je, da imajo študentje pravico do uveljavljanja dejanskih stroškov prevoza in nočitev, ki so nastali v povezavi z opravljanjem dela. http://data.si/blog/2015/03/26/studenti-poleg-splosne-olajsave-uveljavljajte-tudi-potne-stroske/

Še manj znano dejstvo, ki zna nekaterim študentom priti prav v časih dolgo trajajočega pobiranja gospodarstva in posledično velike brezposelnosti, pa je, da si lahko davčno osnovo znižajo, če finančno vzdržujejo svojega starša. Furs jim bo olajšavo priznal v primerih, ko so starši brez prihodkov oziroma ti ne zadostujejo za preživetje in ko študent preživlja svojega starša. http://data.si/blog/2015/03/20/studenti-lahko-za-brezposelnega-starsa-uveljavijo-dobrih-2000-evrov-olajsave/

Vas poleg zanima, kateri prispevki in davki sestavljajo študentsko napotnico? Preverite tukaj http://data.si/studentsko-delo/.

Pripravila: Anita Andrenšek, Data d.o.o.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Ultra Europe 2018

Podarjamo 2x2 vstopnici za letošnji Ultra Europe 2018 v Splitu! Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor dopiši ime, priimek in email osebe, ki jo boš povabil/a zraven, v kolikor osvojiš 2 vstopnici!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Overjam festival 2018

Podarjamo 1 vstopnico za Overjam festival 2018! Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Čigav sin je Ziggy Marley?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Fuksi 2018

Podarjamo 2x2 vstopnici za festival Fuksi. Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor zapiši ime in priimek osebe, ki ji podariš drugo vstopnico ter za kateri dan festivala! Sodelujejo lahko samo polnoletne osebe.


Spremeni besedo.