noVEMber: Naj te čreda ne ujame!

Letošnji november bo študentom ostal v spominu kot mesec mehkih veščin, saj se bo pod imenom noVEMber odvil največji študentski izobraževalni projekt v Sloveniji.

V tem jesenskem mesecu bo na različnih lokacijah Univerze v Ljubljani potekalo 24 brezplačnih treningov mehkih veščin, namenjenih predvsem študentom. Neformalna izobrazba je namreč vse pomembnejši dejavnik, ko se mladi soočajo z iskanjem prve zaposlitve.

Cilj noVEMbra je študentom predstaviti mehke veščine in njihovo pomembnost tako pri kariernem kot tudi pri osebnostnem napredku. Pod sloganom Naj te čreda ne ujame! želijo organizatorji sporočiti študentom, da so mehke veščine pogosto glavna konkurenčna prednost, ki jih loči od množice prav tako diplomiranih kolegov.

Študentje bodo na treningih vadili svoje javno nastopanje, kreativno razmišljanje, skupinsko delo, vodstvene sposobnosti, predstavitvene veščine, podajanje povratnih informacij, obvladovanje konfliktov in druge veščine, ki so še kako pomembne za pridobitev prve zaposlitve, zelo prav pa pridejo tudi v vsakodnevnem življenju. Študentom namreč pogosto manjka neformalne izobrazbe in izkušenj, kar je eden glavnih razlogov, ki mladim otežujejo pot do službe.

Projekt organizira skupina prostovoljcev iz Zveze KOMISP, ki povezuje slovenska mednarodno usmerjena študentska društva. Ta društva že sedaj organizirajo podobne treninge in druge izobraževalne dogodke, ki povečujejo zaposlitvene možnosti njihovih članov. Z noVEMbrom pa želijo poznavanje pomena mehkih veščin razširiti še na širšo populacijo študentov. Več o noVEMbru lahko najdete na www.november.si.

Demjan Vester, vodja projekta, pravi:

“Povprečen študent si ne sme privoščiti ne izobraževati se izvenštudijsko. Izhajam iz Fakultete za računalništvo in informatiko, kjer so profesorji nadpovprečno sposobni izuriti izvrstne programerje. A malokdo se zaveda, da njegova prihodnost le kratkoročno leži v programiranju. Na dolgi rok ti študentje postanejo vodje ekip, inovatorji in izobraževalci. Kje pa se bodo tega naučili? Šele, ko bo čas za to? Takrat je prepozno in na žalost tudi predrago. Čas za pridobivanje teh kompetenc je sedaj, med študijem.

Vendar niso zgolj sami krivi za to, da tega ne počno. Težava ne leži le v dostopnosti, saj imamo kar nekaj organizacij, ki se pridno trudijo s podobnimi izobraževalnimi dogodki, a ti na žalost  niso predstavljeni v pravi luči oz. preko primernih kanalov. Zato smo se lotili tega projekta: od študentov za študente, ker smo v tem dobri in ker verjamemo, da je pomembno. Zato je tudi v celoti brezplačen. S projektom delamo uslugo vsem podjetjem, ki bodo kadarkoli zaposlovala udeležence noVEMbra in vsem ekipam, katerih vodje bodo ti postali. Samo dve možnosti sta: ali se začne v Sloveniji aktivno promovirati, omogočati in razširjati neformalno izobraževanje, ali pa nas “čreda” ujame. Za nas je noVEMber samo prvi korak.”

Kaj so treningi in kaj so mehke veščine?

Treningi so najbolj praktična oblika pridobivanja znanja, saj za razliko od predavanj ali delavnic temeljijo na tem, da udeleženec sam vadi veščino in ne le posluša. Na treningih se učimo skozi prakso: s pomočjo vaj, iger in poskušanja.

Mehke veščine so veščine, ki so uporabne na vseh področjih življenja, predvsem pa na karierni poti. So orodja za bolj učinkovito komuniciranje, reševanje konfliktov, javno nastopanje, delo v ekipi, kreativno razmišljanje, prepričevanje, vodenje, izvedbo projektov, itd.

O Zvezi KOMISP

Zveza KOMISP je zveza študentskih zvez in društev za mednarodno sodelovanje in izobraževanje. Združuje 18 najaktivnejših mednarodnih organizacij, ki vsako leto omogočijo več kot tisoč slovenskim študentom priložnost za odhod v tujino na različne kongrese, strokovna srečanja, poletne strokovne in jezikovne tečaje ter opravljanje strokovnih praks. Več na www.komisp.si.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.